Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen - tidligere besvarte spørsmål

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Dette er besvarelser fra før ny funksjon 1. august 2014. Du finner ny funksjon HER.


 

Dekket tannbehandling pga ADHD, og flere muligheter enn lokalbedøvelse?

Hei. Jeg har gått på medisin mot ADHD fra år 2000 til 2008, og har fått store skader på tennene. Er utrolig mye plaget med tannpine, men pga tannlegeskrekk har jeg ikke fått gått til tannlege med problemet. Så jeg lurer på om slike medisiner som har påvirket tennene mine såpass mye gir meg rett til å få dekt tannlegeregning utenom egenandelen? Jeg fikk aldri den tannbehandlingen jeg hadde rett til å få da jeg gikk på disse medisinene, derfor har tennene mine bare blitt verre og verre.

I tillegg lurer jeg på hvilken alternativer jeg har for smertelindring hos tannlege utenom vanlig lokalbedøvelse, da jeg fort kan finne på å svime av i tannlegestolen? Jeg er forsåvidt også gravid.

Vanja

Kjære Vanja!

Når en pasient bruker medisiner som har kjente bivirkninger som munntørrhet eller oppkast, kan disse bivirkningene ha en dårlig effekt på tenner. I slike tilfeller er det viktig at pasienten blir undersøkt av en tannlege som kan konstatere effekten medisinen har hatt på tennene. Pasienter med munntørrhet og ellers skader på tenner, som erosjon, har krav på en del refusjon.

Hvis du har tannlegeskrekk kan du ta kontakt med din fastlege som kan henvise deg til en psykolog/psykiater for utredning av din tannlegeskrekk. Du kan også ringe til Senter for Odontofobi i Bergen på tlf. 55 58 64 62 for råd og veiledning.

Hvis dine tenner har fått skade som følge av din tannlegeskrekk kan det også være mulig å få dekket din tannbehandling gjennom trygden på grunn av dette. Det er tannlegen din som vurderer om du har rett til trygderefusjon eller ikke.

I tillegg til vanlig lokalbedøvelse finnes noe som heter sedasjon. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn, som fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Når du er mindre anspent vil du oppleve mindre smerte, bedøvelsen vil ha bedre effekt, og ikke minst vil hele situasjonen føles langt mindre skremmende.

Ta gjerne kontakt med vår klinikk for veiledning. Du kan ringe oss på: 55 18 28 33.

Lykke til!

Vennlig hilsen KawaTrekke tannen i stedet for å rotfylle?

Hei.

Jeg har gått med smerter i tannkjøttet i ca en uke, og på søndag toppet det seg med intense smerter i en tann. Dro på tannlegevakt, og der sa han at denne må rotfylles. Han borret litt, la på smertelindring også midlertidig fyll. Hvor lege kan jeg forvente at denne smertelindringen han la på virker? Jeg tør ikke spise på den sida, så det er litt slankekur om dagen Så er saken.. I dag var jeg hos en annen tannlege for å sjekke ut mer. Han sa at den bør rotfylles og forklarte prosessen. Jeg har tannlegeskrekk, og fikk helt panikk av den duken han sa jeg måtte ha på under rotfyllingen, og at jeg må gape så lenge. Dette har jeg ikke sjans til. Jeg pleier alltid å ta flere pauser under seanse med borring. Min tannlege er i ferie og tilbake i midten av august. Han jeg var hos i dag sa jeg skulle rådføre meg meg henne. Jeg lurer på, er det noe galt i å trekke tannen istedenfor? Det gjelder jeksel som er helt bakerst oppe på min høyre side.

Blir veldig takknemlig for svar.

Lotte

Hei Lotte!

Det er fult mulig å trekke denne tannen som du har beskrevet for meg.

Når det gjelder rotfylling vil det ta litt tid, spesielt for en jeksel i overkjeven. Det er fordi jeksler i overkjeven har tre røtter. Tannlegen må rense inni tre kanaler, og fylle dem.

Å bruke en duk er for å beskytte pasieten mot evt. væsker og filer som blir brukt under rotbehandlingen.

Jeg anbefaler at du skal vurdere å beholde tannen men, dersom du synes at det er for vanskelig så kan du be tannlegen din å trekke tannen.

Vennlig hilsen KawaScaler - maskin som spyler vann til hjemmebruk

Hei.

Har fått meg en "scaler - en maskin som spyler vann". Denne har jeg brukt for å skylle mellom to tenner hvor jeg ofte blør litt ved bruk av tanntråd, en av dem er rotfylt.

Første gang jeg brukte scaler blødde det ganske kraftig, nå etter ca en uke lurer jeg på om vann kan ha trengt inn der det ikke skal være? Tannen som er rotfylt har startet å verke når jeg spiser, dunker på tannen med fingen på yttersiden, men ikke på innsiden??

Skal jeg prøve å skylle igjen i håp om at det kan hjelpe?

Flott spalte dere har her :)

scaler

Hei scaler!

Den maskinen du har fått har jeg ikke stor erfaring med. I utgangspunktet skal denne maskinen bruke høytrykk vannspyling til å rense mellom tenner, dette er ikke skadelig for tenner.

Dersom den tannen som du har rotfylt verker, da er det noe galt med rotfyllingen. Å rense denne tannen, eller å la det være, vil ikke hjelpe denne rotfylte tannen. Denne tannen må undersøkes av din tannlege ved å ta et røntgenbilde for å se hva som er galt. Mest sannsynlig er rotfyllingen ikke vellykket og tannen må rotfylles på nytt.

Takk for godord om spalten vår! :)

Vennlig hilsen KawaRotfylling dagen etter tanntrekking

Er på tannhelse reise i Budapest, fikk lagt opp en behandlinga plan som gikk utpå tann trekning første dag og rot fyllynger og vanlig fyllynger andre dag og rens dag 3. Men kunne ikke fullføre behandlingen da jeg fikk feber etter og ha trukket tenner. Lurer på om det er vanlig at man kan gjøre rotfyllinger dagen etter og ha trukket en tann? Er det noen retnings linjer om dette? Ser fram til rask svar.

Bjørn

Hei Bjørn!

Det er ikke noe problem hvis en tannlege gjør behandling dagen etter at de har trukket en tann hos en pasient. Men det er ikke behagelig for pasienten. Derfor venter man som regel noen dager for at munnen roer seg før man går i gang med behandling av andre tenner.

Jeg vil anbefale at du venter inntil du er frisk nok og da kan du fortsette behandlingen.

Når jeg har sagt dette vil jeg ikke anbefale at du gjør din behandling i utlandet fordi du har ingen garanti for arbeidet eller ingen forsikring dersom noe går galt.

Vennlig hilsen KawaByll etter tanntrekking, og dårlige tenner av kosthold?

Hei! I mai i år trakk jeg en visdomstann nede på venstre side. I begynnelsen hadde jeg så vondt at jeg måtte ta 2x paralgin forte og 2x ibux 600mg som jeg fikk hos tannlegen. Smertene gikk over etter hvert, men nå de siste dagene har jeg kjent en slags dunking fra tannkjøttet der hvor tannen satt. Når jeg kjenner der, kjennes det ut som at det er en slags kul/byll. Jeg skal tilbake dit 7 august for å trekke enda en visdomstann, og lurer på hva jeg kan gjøre med problemet frem til det? Jeg gikk hos tannlege kompetansesenteret i Bergen.

Jeg har også vært hos vanlig tannlege i det senere som sier hun er overrasket over å se en så ung jente med så dårlige tenner som meg. Hun sier det er pga dårlig kosthold, men det vet jeg at ikke er sant fordi om det hadde vært tilfellet, hadde jeg ikke gått ned 30kg det siste året. Jeg pusser tennene og bruker tanntråd to ganger om dagen. Jeg gnisser ikke tenner. Hvorfor tror du jeg har så dårlige tenner? Er jeg nå dømt til å betale flere tusen i tannlegeregninger i året? Hilsen fortvilet jente.

Pernille

Hei Pernille!

Den kulen du henviser til kan være en liten cyste/betennelsesbyll etter ekstraksjonen. I noen tilfeller kan biter av ben bli liggende igjen etter en trekking, dette kan også gi smerter og ubehag. Det er viktig at du nevner dette for din tannlege ved neste besøk, slik at du får det sjekket opp.

Kosthold er viktig for en stabil vekt og god helse generelt, men samtidig er det viktig å vite at mye av "det sunne" likevel kan være skadelig for dine tenner.

Hvis ditt kosthold feks består av mye surt, i kombinasjon med at du spiser hyppigere, sliter dette på tennene dine. Derfor er det viktig å snakke med en tannlege angående dietten din før du går på slankekur.

Så lenge du er 19-20 år inneværende år har du krav på 75% rabatt gjennom den offentlige tannhelsetjenesten.

Etter fylte 20, dersom dine tenner har fått skader pga dietten, må du undersøkes av tannlegen din for å finne ut om du har krav på noen trygderefusjoner.

Med vennlig hilsen

Tannlege Odd Egil MossengNummen tann som har beveget seg

Jeg har en stund hatt en nummen følelse i en tann. Den har aldri verket og så vidt jeg vet er den ikke skadet på noe vis. De siste par månedene føler jeg den har beveget på seg og kommet litt bak de andre. Jeg har alltid hatt veldig rette tenner og nå ser det ikke likt ut som det gjorde. Kan den være i ferd med å løsne? Kan den falle ut etter hvert? Hvordan kan den reddes? Jeg har ikke noen problematikk hverken før eller nå, bare denne tannen som føles rar og har flyttet litt på seg. Det er den syvende tannen fra venstre nede, medregnet visdomsjeksler.

Audhild

Hei Audhild!

Tenner kan bevege seg med alder og det er ikke uvanlig at pasienter som har hatt rette og fine tenner kan ende opp med litt trangstilling i fronten. Enkelte pasienter kan ha tannkjøttsykdom og tennene kan begynne å bevege seg av den grunn. Du må undersøkes av en tannlege for evt. få dette konstatert.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med din tannlege og få hjelp på et tidlig stadie. Som oftest gjør man ingenting med dette men dersom du synes det er plagsomt kan tannlegen regulere tannen på plass.

Vennlig hilsen KawaVondt etter slag mot tannen

Hei! eg har slått meg i fjeset- datt på asfalten.. Jeg merket at jeg datt på munnen og slå litt i den ene framtannen. Jeg blødde ikke og har egentleig ingen andre "arr" enn en liten skrapepå tanna. Det som er problemet er at det er litt vont i tanna når jeg biter tennene sammen. Det gjør liksom vondt i tannfestet. Er dette en smerte som kommer av at jeg rett og slett har slått tannen? Eller kan det være at det er noe annet galt? Tannen er heller ikke noe sælig løs....

Anne

Hei Anne!

Det høres ut som hva vi kaller for en konkusjon. Altså en rystelse av tanna og det vil være ømt i en periode men det vil gå over.

Det vil allikevel være kjekt om du tar turen til din tannlege og sjekker tannen.

Vennlig hilsen KawaKonstant smerte etter midlertidig rotfylling

Hei:)har gått hele sommererån med konstante smerter i kjeven/tann. Vært til tannlege 2 ganger og sist ble tanna nærmest en bro jeg har midlertidig rotfyllt, men smertene er der fremdeles , har også vært til lege og gått på 3 antibiotikakurer som ikke virker..har smerter som gir hodepine som er slitsomt, tannlegen sier han ikke finner noen annen årsak så han rotfylte tanna skal tilbake om 14 dager, eneste som hjelper er ibux, hva kan det være?

Bettan

Hei Bettan!

Hvis tannlegen din har bare åpnet tannen og lagt på en midlertidig fylling, uten å ha gjort rotfyllingen, kan det være årsaken til din smerte.

En rotfylling gjøres over to seanser, hvor de åpner kanalen/-ene og legger antiobiotika i dem. Ved neste besøk vil tannlegen rotfylle tannen. Dersom din tannlege har gjort den første seansen vil jeg tro at tannen vil roe seg ned. Smerten som du opplever kan også være forårsaket av noe annet. For eksempel kjeveledd.

Du må undersøkes nøye av din tannlege for å finne årsaken til din smerte.

Vennlig hilsen KawaProblemer etter boring og tannfylling

Heisann. Det er litt ovr en mnd siden jeg var hos tannlegen og borra. Fikk også fylling. Jeg har hatt problemet med tennene siden. Jeg sa ifra at noe var galt og det eneste jeg fikk som svar var at jeg måtte bruke tanntråd. Jeg klarte ikke spise eller drikke siden det var så vondt. Jeg gikk til en annen tannlege i går og hun beskrev at jeg hadde veldig betennelse i roten og måtte rotfylle. Dette kan skje med de andre tennene jeg borra også. Har lyst til å klage og evnt. Få pengene tilbake. For å rotfylle pga fyllingen dems og at de ikke bryr seg er helt uaksetabelt !

Hvordan gjør jeg dette?

hanna20

Hei hanna20!

Det er ikke uvanlig at en tann kan verke etter at en tannlege har fylt den. Hvis et hull er veldig dypt kan det hende at nerven får betennelse av den grunn og kan verke senere selv om tannen er fylt.

Jeg har ikke undersøkt deg tidligere, og har ikke dine røntgen tilgjengelig, men jeg antar at du har hatt litt dype hull og det kan ha vært årsaken til den ettersmerten som du har opplevd.

Jeg vil anbefale deg å få svar på dette av den nye tannlegen, og evt. kan hun veilede og hjelpe deg hvis det er grunn for å klage.

Vennlig hilsen KawaHvorfor legger man midlertidig fylling etter rotfylling?

Hei dere svarer til Kristine at det er vanlig å legge midlertidig fylling på rotfyllinger, men hvorfor er det slik? Vil det ikke bli dyrere for pasienten å komme flere ganger og fylle flere ganger? Jeg har en midlertidig fylling som har stått i nesten to år. Bare etter noe uker var den både brun og misformet (hakkete av jekslene oppe) men jag har lukket øynene siden jeg ikke liker tannlegestolen så godt. Jeg vet jeg skulle tilbake men det ble aldri... Hva kan gå galt hvis jeg ikke skifter denne? Tannen i seg selv har vært helt fin kjennes det ut som.

Geir

Hei Geir!

Etter at tannlegen har avsluttet en rotfylling kan det bli nødvendig å revidere den etter kort tid pga smerte eller hevelse. Derfor velger tannlegen å legge en midlertidig fylling først. Hos oss koster det ingenting ekstra å ha en midlertidig fylling. Hvis rotfyllingen er vellykket kan pasienten så bestemme om han/hun vil ha en krone, eller en permanent fylling.

Vennlig hilsen KawaTrekke tannen eller sette på krone?

De siste månedene har jeg hatt problemer med en tann, og vært hos tannlegen flere ganger. Forrige gang rotfylte hun tannen min, og anbefalte at jeg skaffer en krone på den ved neste time i august.

Det er ca. fem uker siden jeg rotfylte tannen, og fyllingen har allerede blitt en god del ødelagt. Jeg vurderer å bare få den trukket, da tannlegen sa at den består mer av fylling enn av tann nå, og en krone koster mer enn det jeg har råd til. Så jeg lurer på hva som egentlig lønner seg her. Jeg aner dessuten ikke hva som skjer i ettertid av en tanntrekking - må jeg operere inn en falsk tann (eller vokser det på magisk vis opp en ny en)? Er det dessuten vanlig at fyllinger tåler så lite som min har gjort? Har jeg rett til noe erstatning?

Kristine

Hei Kristine!

Det er vanlig at tannlegen legger på en midlertidig fylling etter at rotfyllingen er avsluttet. En midlertidig fylling er ikke like sterk som en vanlig fylling, og er ikke ment å stå mer enn en kort periode etter rotbehandlingen.

Vi anbefaler at pasienter skal ha en krone etter en rotfylling. Grunnen er at tannen/tennene svekkes av rotfyllingen. Hvis din tannlege anbefaler å ha en krone på denne rotfylte roten vil jeg råde deg til å følge anbefalingen.

Hvis du ønsker å trekke tannen spørs det hvor tannen står. Dersom du ønsker en tann der senere vil det koste mer, fordi du enten må ha en bro eller implantat. Begge løsningene er mye dyrere enn en krone.

En krone som er festet på en rot kan være en meget bra løsning. Dersom tannlegen gjør en god jobb vil denne kronen kunne vare i flere tiår.

Vennlig hilsen KawaVelge mellom fyllinger eller krone

Utrolig kjekt at dere har denne servicen. Jeg bor i Tromsø og kan dessverre ikke bli pasient hos dere.

Jeg har i min ungdom hatt hull mellom fortennene som ble fylt helt greit. Men nå ser det ille ut, for brune fyllinger passer dårlig i et hvitt smil. Spørsmålet er om jeg skal skifte disse, eller om jeg skal slå på stortromma og få meg kroner på de? Hvor pent og varig kan det bli hvis jeg fortsetter å fylle vanlig? Kan du hjeple meg å bestemme meg?

jørgen

Hei Jørgen!

Du skal helst fylle disse tennene. Krone skal du helst ha dersom en fylling er ikke mulig. Fylling er mer skånsom behandling for tenner enn kronearbeid.

Dagens fyllinger har både bedre kvalitet og varighet, og har meget bra utseende.

Jeg vil anbefale at du går til en god tannlege og fyller tennene på nytt.

Vennlig hilsen KawaVondt i hele høyre side (hode, øye, øre, kjeve) etter tanntrekning

Jeg trakk ut en jeksel for 5 dager siden. Den var knekt og måtte ut og tannlegen sleit i over en time for å få den ut. Hun sa at den kom "rent"ut, ingen skade på ben eller tannkjøtt. Jeg holdt meg til alt jeg skulle gjøre: ikke spise, drikke eller røyke på 2-3 timer. Pusse tenner, rense/skylle 2 ganger om dagen osv. 2 dager senere gikk jeg tilbake pga store smerter. Hun tok bilder og sa at det var ingen tann rester, blodet hadde koagulert seg fint men at muligens jeg fikk en liten betennelse siden benet fikk litt"juling" under trekningen. Begynte derfor på apocillin 660 mg 4Xdagen og fikk noe lokal antibiotika der jekselen var. Jeg gikk tilbake etter 2 dager for å bytte og da fikk jeg en atibiotika krem inn der siden den første jeg fikk fikk meg til å kaste opp.

Må den antibiotika kremen fjernes og eller skylles den ut ettervert? Jeg kan fortsatt kjenne og se den dekke hullet. Jeg er nå på min 4 dag med antibiotika og uendelig mange smertestillende og smertene samt hevelsen gir seg ikke. Jeg har en tilstand som gjør at imunforsvaret mitt er ikke på sitt sterkeste akkurat nå, kan det være en av grunnene til at smertene /bedøvelsen varer så lenge ?

Hva kan grunnen være til at jeg kjenner ingen forbedring selvom alt virker til å være ok på bilder og ellers?

Tannlegen sjekket rett etter trekningen om jeg fikk hull i bihullet men det så ok ut det og.

Er bare bekymret om antibiotika virker eller ei når jeg merker ingen forandringer og jeg er bekymret at det kan være noen annet enn " en liten betennelse" pga tiden hun brukte på trekke ut tannen.

Har du noe forslag eller råd?

Lei av smerter og smertestillende

Vondt i hele høyre side (hode, øye, øre, kjeve) etter tanntrekning


Hei Vondt i hele høyre side!

Hvis jeg skal stille en presis diagnose må jeg undersøke deg klinisk, men ut fra den beskrivelsen du gir meg kan det høres ut som Dry Socket. Dette er en tilstand som kan oppstå etter trekning av en tann, og betyr at blodkoagelet som dannet seg der tannen stod forsvant for tidlig. Dessverre vil denne tilstanden vare en stund selv om pasienten bruker antibiotika. Videre vil jeg vite hvilken antibiotika du bruker. Ulike typer antibiotika kan bedre effekt i de ulike tilfeller.

Hvis du ikke blir smertefri etter fem dager må du undersøkes av din tannlege.

Vennlig hilsen KawaSpiss av nålen sitter igjen i rotkanalen

Betennelse i rota på ei tann nede i munnen nest bakerste tanna. Tannlegen renser opp i rotkanalene men bryter av en spiss fra nålene som brukes, spissen sitter igjen nederst i rotkanalen. Er det problematisk eller hår d bra?

Bente

Hei Bente!

Et slikt uhell kan desverre skje av og til. Prognosen til tannen blir noe dårligere av den grunn.

Vanligvis kan tannlegen i slike tilfeller fullføre rotfyllingen, og avvente resultatet. Hvis tannen viser symptomer på smerte eller ubehag, må det gjøres en rotspissamputasjon. Dette høres verre ut enn det er. Kort sagt vil en oralkirurg fjerne den biten av roten, og problemet vil være løst.

Vennlig hilsen KawaSort prikk i hvite fyllinger

Hei! Jeg har friske fine tenner og kun skiftet et par amalgamfyllinger som har fått sprekk, de par siste årene. En av de mindre fyllingene ble erstattet av plast. I går oppdaget jeg en mikroskopisk liten sort prikk (eller hull?!) midt på fyllingen. Prøvde å pirke den vekk med en tannpirker, uten hell. Jeg har ikke noe ubehag i tannen ellers. Hva kan dette være?

Smilet

Hei Smilet!

Når en tannlege legger fylling kan luftbobler bli fanget i den myke fyllingen. Når tannlegen senere polerer fyllingen kan disse luftboblene komme til overflaten. Først kan de være usynlige men med tid kan dette fange misfarging og se ut som et hull.

Det er ikke hull, og jeg ville ikke gjort noe med denne tannen med mindre det er veldig skjemmende. I så fall kan du bytte fyllingen.

Vennlig hilsen KawaByll på tannkjøttet

Hei! Jeg har en kul på tannskjøttet rett med strengen øvest, da den først kom var den veldig vond både på innsiden(dunkende smerte) og på utsiden, fikk også vondt når jeg var borti nesen. Da var den veldig hard. Den ene fortannen var litt øm. Nå etter 2 uker har den blitt mykere å det kommer av og til en hvit klump på som det kommer gul væske ut av. Nå er den ikke så vond og fortannen er ikke øm lengre. Bulen er ca 1 cm i bredde, er hoven som en bul/klump. Jeg har tannlege skrekk og vil derfor helst ikke gå til han. Kan jeg oppsøke vanlig lege? Hva kan dette være?(snuser ikke)

Maren

Kjære Maren!

Ut fra den beskrivelsen du gir meg høres det ut som tannen er nervedød og har en infeksjon. I slike tilfeller må tannen rotfylles, og det kan bare gjøres hos en tannlege. En lege kan ikke hjelpe deg.

I dette tilfellet har tannen ingen nerve og du vil ikke merke noe smerte når tannlegen rotfyller tannen.

Jeg anbefaler at du tar kontakt med en tannlege som kan undersøke tannen og gjøre en rotfylling.

Vennlig hilsen KawaHvorfor er det flest kvinner som jobber som tannlege?

Hvorfor er det flest kvinner som jobber som tannlege?

Mats

Hei Mats!

Det må nok sees i sammenheng med likestillingen som har pågått gjennom flere tiår. Tannlegeyrket var et mannsdominert yrke tidligere, og det var/er godt betalt. Kvinner har i de siste årene blitt flinkere å søke opp mot bedre betalte jobber enn tidligere.

Jenter ved videregående skole har oftere høyere karaktersnitt enn gutter de siste årene. Og de som har høyest snitt kommer inn på slike studier, som tannlege- og legeutdanning. Derfor har vi et overtall av kvinner blant tannlegestudenter for tiden.

Men det er bare bra. Kvinner pleier å være meget gode tannleger.

Vennlig hilsen KawaBit av tannen sitter igjen etter trekking

Jeg trakk to tenner grunnet akutt tannverk for tre dager siden. Nå har jeg merket at en liten del av den ene tannen sitter igjen. Den er spiss og kjennes tydelig med tungen og er synlig. Må jeg tilbake for å fjerne denne? Har tannlegeskrekk.

Kristine

Hei Kristine!

En tannlege må undersøke det for å finne ut om det er litt av tannen som er etterlatt eller ikke. Dersom det er tilfellet da må det trekkes ut.

Vennlig hilsen KawaVerker etter pirking med tannpirker

Hei!

Det er en stund siden jeg har vært hos tannlegen. Har SYKT tannlegeskrekk + har ikke så god råd. Men har bestemt meg for å dra til tannlegen snarest. Det som er at jeg spiste pinnekjøtt igår kveld og det lå litt kjøtt igjen mellom de 2 bakerste tennene. Prøvde å pirke det ut og pusse tennene godt. Tror jeg var borti tannkjøttet litt for mye med tannpirkeren. Idag har jeg måtte ta smertestillende for dette. Det har hjulpet litt, men merker at det verker fortsatt. Hva bør jeg gjøre?

Og et litt annet muligens teit spørsmål. Om jeg får en behandling snarest, vil det være mulig for meg å konsumere alkohol om et par dager? Evt hvor lenge vil det ta før jeg kan det?

På forhånd, takk!!

Skotten

Hei Skotten!

Ut fra beskrivelsen din høres det ut som noen av dine tenner har behandlingsbehov. Når mat kiler seg mellom de bakerste tennene er det vanligvis et tegn på at tannen/tennene er knekt. En knekt tann tyder på at tannen har hull. I slike tilfeller må en tannlege gripe inn og legge en fylling. Men du kan også ha knekt en liten del av tannpirkeren mellom tennene, og det gjør vondt. Jeg anbefaler at du tar kontakt med en lokal tannlege og får tennene undersøkt og får behandling.

Når det gjelder alkohol er det ikke noe problem å drikke alkohol og ha tannbehandling. I enkelte tilfeller der det er behov for antibiotika, anbefales pasienten avstår fra å drikke alkohol.

Vennlig hilsen KawaHvor lang tid tar det før voksentennene kommer frem?

Har trukket to melketenner for fortere å få fram voksentennene. Hvor lang tid tar det før voksentennene kommer frem?

Lillegull

Kjære Lillegull!

Forskjellige tenner har ulike tidspunkt hvor de bryter frem. Frembrudd av permanente tenner begynner ved 6-årsalderen og avsluttes med visdomstenner. Det varierer når visdomstenner bryter frem.

Når det gjelder dine tenner spørs det hvilken/hvilke tenner det gjelder. Jeg antar at det er hjørnetenner i ditt tilfelle som ikke har brutt frem. Dersom det er det, så må tannlegen holde et øye med tennene. Tennene bør bryte frem i løpet av noen måneder. Dersom de ikke bryter frem, kan tannlegen koble en liten kjede på tannen/tennene som ligger under tannkjøttet og dra dem frem sakte, og over tid.

Håper du synes det var godt forklart!

Vennlig hilsen KawaHvor kommer du fra?

hei, vor er du fra? ser for meg ørken land og lurer på utdannelsen din og om du er god. norsken din er bra hvor lenge har du bodd her

lurer

Hei lurer!

Jeg kom til Norge i 1996. Jeg har bodd i mange land, men jeg er opprinnelig kurdisk. Etter så mange år føler jeg meg mer norsk enn noe annet.

Jeg gikk på Bergen Katedralskole, og tok utdanningen min ved Universitetet i Bergen/Odontologisk fakultet. Jeg var uteksaminert i 2005. Norsk tannlegeutdanning har en meget høy standard, og norske tannleger har høy internasjonal anerkjennelse.

Hvorvidt jeg er en god tannlege må mine pasienter og kolleger svare på. Jeg håper at jeg er en god tannlege, og det er alltid rom for utvikling gjennom enhver yrkeskarriere. Jeg lærer nye ting hver dag.

Håper du er tilfreds med svaret.

Vennlig hilsen Kawa

(Forresten er Kurdistan for det meste fjell og daler, vi har veldig lite ørken.)Tenner som har flyttet på seg seg

Hei! Jeg lurer på hvor lenge jeg må ha regulering når jeg kun har to litt skjeve tenner jeg vil rette på? Før sommerferien var tennene helt rette, men etter hvert merket jeg at tennene foran var vonde når jeg våknet om morgen. Det er en slags smerte i selve tannen og det føles ogå ut som om tanna er løs. Jeg var hos tannlegen i slutten av sommerferien, men da sa tannlegen at det ikke var mulig at de to tennene kunne ha beveget på seg mens jeg sov. Likevel har jeg nå to tenner som står litt ut i forhold til de andre, det er den ene fortanna og den ene tanna ved siden av den andre fortanna. Derfor lurer jeg på om hvor lenge jeg eventuelt må ha regulering? Finnes det andre muligheter for å rette de opp?

Regulering?

Hei Regulering!

Tenner kan bevege seg men den bevegelsen er veldig liten og det skjer ikke over natten. Du må ha en undersøkelse for å finne ut om du trenger tannregulering eller ikke. Dersom det er to tenner som må reguleres vil dette ta lite tid. Men du må regne med et par månder i alle fall.

Ta kontakt med en kjeveortoped og be om en undersøkelse.

Vennlig hilsen KawaVondt i tenna av å spise og drikke

hei. jeg har ei datter på tre år,som har idag sagt at hun får vondt i tenna når hun spiser mat, drikker osv.. kan vi pusser tennene 2 ganger om dagen, nøye. kan hun allerede ha fått hull i tennene, eller hva kan jeg gjøre med dette?

Hilsen en bekymret mamma..

Hei bekymret mamma!

Datteren din må undersøkes klinisk. Det kan være mange årsaker bak den smerten datteren din klager på. Det kan være en nervedød tann. Datteren din kan ha falt tidligere, og slått en tann, og nå kan tannen være nervedød. Eller at hun får nye tenner og det gjør vondt. Eller rett og slett har hun et hull i en tann.

Det er ikke lett å vite det uten å undersøke. Jeg anbefaler at dere ringer den offentlige tannhelsetjenesten og bestiller time.

Vennlig hilsen KawaRotfylt tann som verker

Hei.

Trekte en tann i overkjeven , den ved siden av jekselen, for åtte dager siden. Har hatt lite smerter etter dette. Men har en tann i underkjeven som er rotfyllt som verker intenst. Den fikk byttet fylling for sju dager siden. Apiser alt for mye smertestillende da disse har svært kort virkning. Hva kan det være. Ingen teg på infeksjon.

Rådvill

Hei Rådvill!

Hvis du har skiftet fylling på den rotfylte tannen kan det tyde på at tannen har hatt et hull. Dersom tannen verker nå betyr det som oftest at rotfyllingen er mislykket og må gjøres om igjen.

Dersom tannen har hatt et hull over lengre tid, kan dette føre til bakterievekst i kanalene som er rotfylt, og rotfyllingen vil bli mislykket. Ta kontakt med tannlegen din og få tannen undersøkt.

Vennlig hilsen KawaDekket tannbehandling når man bruker medisiner for ADHD

jeg lurer på om man får dekt tannbleking når man går på concerter? Jeg har ADHD å har gådd på concerter siden jeg gikk i 5klasse

Tannbleking

Hei Tannbleking!

Tannbleking ansees å være en kosmetisk behandling og derfor vil du ikke få dekket behandlingen. Det er imidlertid kjent at medisinbruk kan forårsake for eksempel munntørrhet og redusert tannhelse, og derfor kan medisinbruk i visse tilfeller gi rett til dekking av behandling for å bøte på skader forårsaket av dette.

Vennlig hilsen KawaSmerter i tann i bro

Jeg byttet for en stund siden ut 10 tenner oppe, veldig fornøyd med resultatet. Men jeg har en hjørnetann igjen oppe på høyresiden som jeg ikke byttet ut. Den har egentlig vært litt vond fra og til et par år og den er fylt med sånn sølv fylling. Men nå gjør den fryktelig vondt igjen så fort den kommer i kontakt med mat eller drikke. det er ikke isinger men vonde strålinger . Spørsmålet er om jeg kan trekke denne tannen eller vil det påvirke broen som jeg har satt inn, at den kan bevege på seg om den siste hjørnetannen forsvinner?

Vondt i tanna

Hei!

Ut fra beskrivelsen din høres det ut som denne hjørnetannen har en infeksjon. I så fall trenger du en rotfylling. Jeg anbefaler at du tar kontakt med en tannlege og gjør nødvendig behandling.

Hvis denne tannen er en del av broen, må du beholde tannen ved å gjøre en rotfylling. Uten denne tannen vil broen din ryke.

Vennlig hilsen KawaSpørsmål til skoleoppgave II

To spørsmål som er vedlig viktig fir å få svar på.

1, Hvilke arbeidsgiverforeninger organiserer arbeidsgiverne for tannleger?

2. Hvordan blir lønnen fastsatt i dette yrket? Er det mest vanlig med individuelle avtaler, eller er det vanlig med kollektive forhandlinger der fagforeningene forhandler på vegne av sine medlemmer?

Mats

Hei!

Alle tannleger er organisert gjennom norsk tannlegeforening. Det spiller ingen rolle om de er offentlig ansatt eller privat, eller om de er arbeidsgiver eller ikke. Som tidligere nevnt vil en privat tannlege ta ut lønn fra sitt eget firma etter eget ønske. Men det avhenger av hvor mye han tjener. Dersom en tannlege tjener mye, så kan han tillate seg å ta høyere lønn også. Det varier sterkt hvor mye en tannlege i den private sektor tar som lønn.

Når det gjelder offentlig ansatte er det norsk tannlegeforening som står for lønnsforhandlinger.

Hilsen KawaSpørsmål til skoleoppgave

Hei jeg har 3 spørsmål. Det er en skoleoppgave og jeg trenger virkelig hjelp.

1. Hvilke arbeidsgiverforeninger organiserer arbeidsgiverne for yrket ditt?(Tannlege)

2. Hvordan blir lønnen fastsatt i yrket ditt? Er det mest vanlig med individuelle avtaler, eller er det vanlig med kollektive forhandlinger der fagforeningene forhandler på vegne av sine medlemmer?

3. Har noen gang har vært i en arbeidslivskonflikt. Hvis ja. Fortelle kort hva som skjedde. Hva dreide konflikten seg om, streik eller «lockout» og hvordan ble konflikten løst?

Jeg håper dere kan svare meg på dette

Mats

Hei Mats!

Vi er organisert gjennom norsk tannlegeforening. Tannleger er enten ansatt i den offentlige tannhelsetjenesten eller jobber de privat.I privat sektor er det vanligvis provisjonslønn. De får ca. 45 % av omsetningen, og de har ikke noe fast lønn.

I den offentlige tannhelsetjenesten får de lønn fra fylkeskommunen pluss provisjon. Lønnen til offentlig ansatte er noe lavere enn tannleger som jobber privat.

Jeg har aldri hatt noe arbeidskonflikt. Som privat tannlege er man selvstendignæringsdrivende og er ikke ansatt av noen andre.

Derfor går ikke noen private tannleger til streik, fordi de er sin egen arbeidsgiver.

I den offentlige har jeg ikke hørt om noen streik. Det er fordi tannleger er godt betalt og mest sannsynlig vil det ikke være noe streik i denne sektoren.

Hvis du vil høre om streik kan du ta kontakt med sykepleiere. De går ofte til streik og får tvungen lønnsnemnd.

Vennlig hilsen KawaVerk i hele kjeven etter rotfylling

Hei Kawa!

Jeg har et spørsmål vedr. rotfylling. Bakgrunnen er en dårlig kombinasjon av regulering, astmamedisin og trassig tenåring. Nå har jeg imidlertid fått rettet opp i problemene, frem til denne uken. Jeg fikk skikkelig vondt i en tann nede, plassert før 6-års jekselen, som er rotfylt og kronebehandlet. Det viste seg at nerven var død, men jeg har dobbel kanal. Tannlegen har renset midlertidig, og jeg skal tilbake om 3 uker. Jeg fikk også Appocilin mot infeksjon. Nå lurer jeg imidlertid på hvorfor hele kjeven verker? Det stråler særlig opp mot øret og omkringliggende tenner, og det føles som om de bakerste jekslene er hovne når jeg tygger, nærmest som de kræsjer mot hverandre. Er dette vanlig? Bakerste jeksel opp på samme side har en stor fylling, og "blottet" for tannkjøtt øverst, slik at den stadig iser. Jeg er imidlertid redd for om det er denne som skaper problemer nå? Kan nevnes at når jeg våkner på morgenen kjenner jeg kun smerte fra tanna som nå er under behandling. Samtidig vil jeg si takk for grundige svar ovenfor - jeg er så glad for at tannleger er med på å både uskadeliggjøre rotfyllinger og andre behandlinger - det er så viktig for oss pasienter å føle at dette er ok å gjøre!

Marianne

Hei Marianne!

Takk for gode ord!

Du nevner at tannen i underkjeven var tidligere rotfylt og har en krone. Som du nevner har tannen dobbel kanal, og tannlegen måtte gjøre rotfyllingen på nytt. Det er mulig at ved tidligere rotbehandling har den ene kanalen vært oversett. I så fall har du en infeksjon under denne tannen og det kan verke slik du beskriver. Apocillin vil hjelpe på betennelsen, men gå tilbake til tannlegen hvis det tar lang tid. Kanskje du må rense kanalene på nytt for å få bukt med betennelsen.

Den bakerste jekselen kan ha et hull dersom den iser mye, men eksponerte tannhalser kan også ise. Du må sjekke denne tannen hos tannlegen og ta et røntgenbilde.

Du må ha en klinisk undersøkelse for å få riktig diagnose.

Vennlig hilsen KawaMistet amalgamfylling og bekymring for kvikksølvforgiftning

Hei. Jeg har mistet en del av en amalgamfylling. Den var løs i flere dager før den endelig datt av i dag. Heldigvis svelgte jeg ikke den (men jeg kan sa svelgt andre små deler). Har hatt hodepine siden den løsnet. Kan det nå hende at dette skyldes kvikksølvet? Jeg har bestilt tannlegetime, men det er om først om en og en halv måneds tid. Jeg sa at det ikke er akutt, men er det kanskje det? Burde jeg ikke få fjernet resten av fyllingen så raskt som ovehodet mulig?

Ivar

Hei Ivar!

Når du har mistet en del av an amalgamfylling er det lite fare for kvikksølvforgiftning. Kvikksølv absorberes lettest gjennom inhalasjon og ikke gjennom fordøyelse. Det betyr selvom du svelger en del kvikksølv så er det veldig lite som går over til blodet.

Men dersom du inhalerer kvikksølv da er det større fare for kvikksølvforgiftning. En amalgamfylling fordamper ikke av seg selv, med mindre den er utsatt for ekstrem varme. Noe du har ikke gjort med din fylling.

Den hodepinen du opplever kan skyldes noe annet.

Vennlig hilsen KawaVandrende smerte i tenner og kjeve

Trakk tann nr 4(i 3. kvadrant) for 8 mndr siden på grunn av at den ble tyggeøm. Det viste seg at nerven var død og at det ikke var mulig å rotfylle den. 5 og 6 i samme kvadrant var allerede rotfylt, og 7 og 8 er fjernet for noen år siden. I høst fikk jeg satt inn en bro fom 3 tom 6 i samme område. Etter trekkingen har jeg hatt moderate, gjerne stikkende, smerter som kommer og går og som "vandrer" omkring i munnen fra tann til tann eller fra kjeve til kjeve. Det kan være vanskelig å kjenne nøyaktig hvor smertene opptrer, og det er ikke bankeømt eller varm/kaldreaksjon (på mat/drikke) der smerten opptrer. Tannlegen min har tatt rtgbilder og foretatt klinisk undersøkelse, og sier at det ikke er infeksjoner i tannkjøttet, tennene eller kjevene mine, samt at renholdet er godt. Jeg har harde og ømme tyggemuskler - min forrige tannlege klaget på at jeg slet på fyllingene på grunn av at jeg ga for mye "gass" når jeg tygget. Jeg har for tiden bra helsestatus etter å ha fått skiftet en hjerteklaff i 2011, og har ingen kroniske lidelser ut over dette. Kan dette være en plausibel grunn til smertene? - eller?

Farfar

Hei Farfar!

Du nevner at du har ømme tyggemuskler. Dette kan tyde på at du tygger for hardt og/eller du gnisser tennene om natten. I alle fall trenger du muligens en bittskinne som hindrer deg fra å tygge for hardt.

Tanngnissing kan være årsaken til den stikkende smerten du har følt av og til. Jeg vil tro at ditt problem er tanngnissing.

Hvis man har hatt problemer med hjertet kan dette i noen tilfeller gi smerte i tennene, men i så fall vil det være på venstre side og spesielt i underkjeven.

Vennlig hilsen KawaTannlegeskrekk etter overgrep

Hei Kawa.

Takk for tidligere svar og gode råd angående min tannlegeskrekk etter overgrep. Problemet er bare at jeg bor på andre siden av landet, så Bergen blir "litt" i lengste laget å reise for å få hjelp.

Tror du det kunne hjulpet meg å fortelle tannlegen min om problemet? har tannleger god kunnskap angående denne problematikken? Er redd for å bli oppfattet som en vanskelig og irriterende pasient.

Har tannleger taushetsplikt? siden jeg bor på et lite sted, er jeg redd for at informasjon skal lekke ut.

Hilsen jente 27

Hei jente 27!

Alt helsepersonell har taushetsplikt. Dette gjelder tannleger også.

Du kan snakke med en psykolog angående ditt problem, og i samråd med psykologen kan du så ta kontakt med en lokal tannlege. Velg deg en ung kvinnelig tannlege, helst på din egen alder. Dette kan gi deg litt mer trygghetsfølelse.

Det finnes en del teknikker som tannleger kan bruke for at pasienten skal føle litt mer kontroll over situasjonen. For eksempel forteller jeg mine pasienter at de kan rekke hånden opp dersom de vil at jeg skal stoppe. Og da stopper jeg umiddelbart. På denne måten vil pasienten føle litt sikkerhet og kontroll over situasjonen. Gradvis tilvenning kan brukes også. Å ha et personlig forhold til pasienten er også viktig for at pasienten skal slappe av. Husk at tannleger er profesjonelle helsearbeidere, og har hatt slike problemstillinger i sin utdanning. For å kunne ta de beste hensyn trenger tannlegen å vite litt om hvordan du opplever tannlegebesøket, så selv om du ikke ønsker å fortelle hele historien din, kan du beskrive hva som skjer i deg, og kanskje hva du tror vil hjelpe.

Har du noen spørsmål kan du gjerne ta kontakt med vår klinikk. Eller du kan ta kontakt med odontofobi-senteret i Bergen per telefon, og de kan veilede deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen KawaSlipe friske tenner i fasong

Hei!

Jeg har alltid hatt to spisse hjørnetenner som har plaget meg. Er det mulig å ordne på det? File ned tennene eller må man sette på skallfasetter?

Silje

Hei Silje!

En tannlege skal helst ikke slipe ned sunne tenner. Men dersom du skjemmes, og litt nedsliping hjelper, så kan tannlegen din gjøre en vurdering av dette.

Vennlig hilsen KawaVedvarende tannverk etter fylling

Jeg var hos tannlegen for å fikse en plombe som falt ut. Han fant også et lite hull som han fikset i samme slengen. Det var ikke vondt før jeg var der, men nå nesten en uke etterpå gjør det vondt hele tiden. Eneste som hjelper er å ta kaldt vann på stedet. (er i mellom to tenner) men det hjelper bare i 30-60 sekunder før jeg må gjøre det samme igjen. Kan det være betennelse som forårsaker dette?

Per Anders

Hei Per Anders!

Denne tannen er nervedød og trenger rotbehandling. Det er ikke ukjent at en nerve kan bli skadet av varmeutvikling og vibrasjoner under boring selv om hullet/fyllingen ikke når inn til nerven.

Bestill time hos tannlegen din og gjør rotfylling på tannen.

Vennlig hilsen KawaTannlegeskrekk etter overgrep

Kan nesten ikke tro at jeg skriver her. Min frykt for tannlegen har jeg aldri fortalt til noen. Tvert om så pleier jeg snarere å lyve hvis noen snakker om tannlegeskrekk, og levere en historie om at det er en av de minste bekymringene en trenger å ha her i verden.

Men i virkeligheten er det tvert om, sannheten er at frykten for tannlegen er enorm.

Fra jeg var 3 til jeg var 14, ble jeg seksuelt misbrukt. Og av en eller annen grunn gir besøket hos tannlegen meg, den samme opplevelsen.

Hodet mitt skjønner at dette er irrasjonelt, men kroppen min setter meg tilbake og gir meg noen helt andre beskjeder. Det er ikke smerten jeg er redd for, men situasjonen.

Fra det jeg sitter ute på venterommet og blir ropt opp,til tannlege-stolen som lener meg bakover, det å måtte ha et annet menneske helt inn til meg, som skal se og holde på inni munnen min, og hvor jeg blir "klemt" fast mellom tannlegen, assistenten, stolen og instrumentene.

Det føles som om hele situasjonen hos tannlegen, trigger på noen punkter som setter meg tilbake til opplevelsen av overgrep. Følelsen av avmakt, hvor jeg er fullstendig underlagt tannlegen og hans assistent sin makt og kontroll.

Til tross for frykten, har jeg tvunget meg selv til å gå. Ikke så ofte som jeg burde, men ca hvert fjerde år. For å klare å gjennomføre dette, bruker jeg samme teknikken jeg brukte for å overleve overgrepene som barn. Jeg atskiller tanker og kropp, tier, tåler og sier ingen ting.

Nå er det gått over 5 år siden jeg sist fikk truet meg til å gå, og jeg gruer meg noe helt forferdelig til å ta tlf for å bestille time. Det føles så skammelig at jeg ikke har vært der på så lenge. Bare tanken på å skulle gå dit gjør meg kvalm.

Kjære Kawa, hvordan skal jeg overkomme/håndtere denne frykten ?

Hilsen Jente 27

Kjære Jente 27!

Det er trist å høre din historie, takk for at du deler den med oss.

Å sitte i en tannlegestol der en tannlege utfører arbeid på dine tenner kan oppleves som en avmaktet situasjon. Det finnes et odontofobi-senter (senter for tannlegeskrekk) i Bergen som er tilknyttet odontologisk fakultet. Der er det meget dyktige psykologer som kan hjelpe deg. Jeg foreslår at du kontakter dem og bestiller time.

Du kan ringe og snakke med dem på telefon 55 58 64 66/67. De er profesjonelle, og all informasjon om pasienter blir behandlet konfidensielt.

Det nærmeste vi her hos oss kan komme et tilbud til deg, er at du kommer innom på et uforpliktende besøk for å bli kjent med oss som jobber her, med lokalet, og bli tryggere på det faktum at det er du som bestemmer om du skal sitte i stolen, og hvorvidt du vil reise deg og gå. Imidlertid vil nok eksperter på odontofobi/tannlegeskrekk være din beste hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen KawaEmaljesvikt

Da vår sønn fikk 6-års jeksler vokste de frem og var gul/brune. Vi kontaktet tannlege og fikk beskjed om at han hadde emaljesvikt. Nå er han 8 år og de nye tennene er veldig gule med brune flekker. Han pusser tennene 2 ganger daglig og spiser nesten ingenting søtt. O hull foreløpig.

MEN - problemet er at han blir plaget på skolen: æsj så ekle tenner du har, pusser du aldri tenne du? Han er så utrolig lei seg for dette, men det hjelper jo ikke med tannpuss.

Er det noe tannlegen kan gjøre med dette i en alder av 8 år? (fortennene er ikke ferdig vokst ut enda)

Takk for svar :)

Bekymret mamma

Hei Bekymret mamma!

Tennene til din sønn har en tilstand som heter amelogenesis imperfecta. Emaljen er ikke godt utviklet, den er forstyrret under utviklingen og derfor er den ikke like sterk som vanlig emalje. De ser litt gulere ut og har noen brune og gule flekker.

Dessverre er det ikke mye tannlegen kan gjøre for å forbedre utseendet, ihvertfall ikke på dette tidspunktet. Dette er fordi tennene ikke har vokst ut av tannkjøttet, og de vil vokse litt mer i tiden som kommer.

Når tennene er fullt synlige kan tannlegen sette på skallfasetter.

Vennlig hilsen KawaSmerter i kjeven etter tanntrekking

For ca et år siden trakk jeg en visdomstann med karies. Det ble endel komplikasjoner, og jeg måtte tilbake å sy noen dager etter at tannen ble trukket, for det blødde kraftig uten stopp. I de seneste månedene har jeg hatt endel smerter i kjeven der tannen har sittet, smerter som virker som de går opp mot øret og visse deler av ansiktet på høyre side. Kan det være noen nerver som ble skadet? Jeg er nøye med tannhygiene og har ikke vondt i selve tennene. Det er kun i kjeven på det lille partiet der tannen satt. Tannkjøttet er ikke hovent eller rødt, og jeg er nøye med tannhygienen.

Jeg skjærer tenner på natten, vet ikke om det er av betydning. Jeg har lest at folk med smerter i kjeven ofte blir feildiagnostisert, og ender opp med unødvendige rotfyllinger osv.

Er livredd for tannlegen, skikkelig tannlegeskrekk, og håper ikke dette er noe alvorlig.

agska

Hei Agska!

Ut ifra det du beskriver høres det ut som du har en tilstand som kan oppstå i sjeldene tilfeller, og denne tilstanden kalles Odontalgia secondary to deafferentation. Det vil si at nerven har en skade som resulterer i at nerven sender signaler til hjernen og dermed kan gi smerte i tannen som ikke er tilstede, altså fantom smerter. Det blir på samme måte som feks. dersom en person har amputert en fot, så kan vedkommende fremdeles kjenne smerte i foten som ikke er der lengre.

Det er mulig at i ditt tilfelle kan tanngnissingen ha vært med å forsterke dette over tid. Jeg vil anbefale deg å oppsøke en tannlege og få laget en bittskinne som du kan bruke om natten for å hindre tanngnissingen, og dermed forhåpentligvis kan smerten du har gradvis avta.

Vennlig hilsen KawaUbehag etter tanntrekking

Hei opp helt bakerst har jeg trekt, kjenner med tungen at noe er igjen, har fått en kul mellom kjeven og skulder mulig lymfe , svimmel, trykk på bihulene, og hodepine, kan det ha med den tanna som er trekt ?

Tom

Hei Tom!

Det blir litt vanskelig å si noe om denne saken uten å undersøke deg klinisk.

I slike tilfeller må en tannlege undersøke kjeven og finne ut om du har en infeksjon. Denne kulen må undersøkes også. Jeg anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din og får denne kulen undersøkt så snart som mulig.

Vennlig hilsen KawaUforklarlige smerter i tennene

hei igjen:) synes dette er en super spørreside. så prøver meg på enda et spørsmål. tannlegen min sier det ikke er noe mer galt med tennene mine. men pga store smerter i tenner, kjeve, hode, og kneppelyder i kjeven, har hun nå hendvist meg til en oreolog eller no. iaffak en som har peiling på bitt og kjeve. kan mab virkelig få så sinnsykt tannverk av kjeven?? jeg vet ikke lenger hvilje smerter som er reell tannverk og hva som da kommer fra kjeven. på venstre side nede har jeg trekt en tann for mange år siden å har store smerte i tannen både forran og bak dette hullet. å da mener jeg STORE smerter. kan dette komme fra tannhalsene? virker som smertene kommer fra tannhalsene rundt neaten hele tanna. men det er ikke kun ising som andre har. jeg har virkelig tannverk der. tannlegen gjentar bare pensling med lakk. men der hjelper ikke. i tillegg smaker det direkte vondt derfra. ikke sikker på hvem av dennene smaken kommer fra fordi jeg må suge på tennene for at smaken skal komme. tannlegen vil ikke gjøre mer fordi hun mener det kommer fra kjeven. men dette virker som noe helt annet. får en ilene smarte om jeg pirker borti der.i begynnelsen var det kun vonet når jeg fikk noe der meb nå gjør det konstant vont. akkurat som tannverk. må jeg ringe en ny tannlege for å få ordnet opp i eette pga min ikke vil gjøre noe? eller skal jeg bare spise piller å vente til jeg blir så desperat at jeg trekker tennene selv??:(

Camilla

Hei Camilla!

Det er umulig å diagnostisere deg bedre via internett, enn din tannlege gjør når hun undersøker deg klinisk. Hvis du betviler tannlegen sin vurdering, må du nesten foreta en ny klinisk undersøkelse hos en annen tannlege.

Din opplevelse av smerte er ikke ukjent med din historie. Som vi nevnte i vårt forrige svar til deg, kan disse smertene skyldes overfølsomme nerveendinger, og hvis dette er tilfelle så er det din lege som kan hjelpe deg å utrede og å hanskes med smertene. Du kan også prøve akupunktur, dette kan hjelpe i ditt tilfelle.

Vennlig hilsen Kawa og CoUtslett / allergi etter bedøvelse?

Jeg har trukket en jeksel og fikk bedøvelse med The Wand metoden. Dagen etter oppdager jeg mange runde, rød-rosa flekker på huden. Det er mest på armene, litt på magen og leggene. Jeg har tidligere hatt en noe lignende reaksjon etter kortisjon injeksjoner på tærene.

Inneholder bedøvelsesmiddlet kortisjon?

Finnes det en forklaring på problemet mitt?

Karen

Hei Karen!

Først må jeg si at metoden har ingenting å si når det gjelder allergiske reaksjoner, det er heller anestestimiddelet som er evt. årsak til din reaksjon.

Så langt jeg kjenner bedøvelsesmidler er det ingen kortison i noen av dem. Jeg vet ikke hva din tannlege har brukt som anestesi men mest sannsynlig har du reagert på noe annet i anestesien. Du kan be om å få en annen type anestesi neste gang du går til tannlegen din.

Det kan også hende at du har reagert på noe annet enn anestesien. Best å ta en undersøkelse hos en hudspesialist.

Vennlig hilsen Kawa og CoRotfylle tann i bro

Hei!

Jeg har satt inn en bro i underkjeven for ca 4 uker siden. De siste ukene har jeg hatt en murrende tannpine i den bakerste bro-tannen. Tannkjøttet er helt fint rundt broa. Jeg ser for meg at jeg må ta av broen igjen, og får litt panikk av tanken...

Frua

Hei Frua!

Det høres ut som du har en tann med infeksjon. Denne tannen trenger rotfylling, men du trenger ikke å ta broen av for å rotfylle en tann.

Din tannlege kan bore gjennom broen og gjøre rotfyllingen.

Vennlig hilsen KawaDårlige tenner etter bruk av Ritalin?

Hei. Jeg er samboer med en på 32. Han gikk mange år på ritalin og har i dag veldig dårlige tenner, dem han har igjenn hvertfall,han har jo også veldig tannlege skrekk. Han har helt siden han var liten vært nøye med tannpussen, det er han i dag også. Pusser 2-3 ganger vær dag. Kan di ødelagte tennene skyldes ritalinen? Og er det hjelp å få økonomisk til å stelle tennene?

Mari

Hei Mari! I følge felleskatalogen gir ritalin en del bivirkninger. Blant annet kan den gi kvalme og oppkast og munntørrhet.

Han må undersøkes for å finne ut om han har vært plaget av disse bivirkningene, og muligens har dette gått utover tennene hans. Hvis han har mange eroderte tenner pga oppkast, er han berettiget refusjon for behandling av dem.

Det samme gjelder for munntørrhet. Dersom en pasient har munntørrhet er de berettiget refusjon fra NAV for behandling av tenner. Men han må undersøkes klinisk for å finne ut om han har munntørrhet eller ikke.

Anbefaler at dere tar kontakt med en tannlege for undersøkelse.

Vennlig hilsen KawaUbehag og smerter etter bedøvelse

Var for et par dager siden hos tannlegen som begynte på en rotfylling etter at jeg hadde hatt ekstremt sterke smerter i tannen. Da jeg fikk bedøvelsen gjorde det veldig vondt, stakk og gjorde veldig vondt helt frem i underleppen. Bedøvelsen ble satt veldig langt bak i munnen (bak bakerste tannen nede) Mitt problem er at jeg får samme stikkingen/vondten/ilingen i underleppen og ned mot haken hver gang jeg åpner munnen nå i ettertid. Det gjør vondt å spise, hjelpe og snakke. Er dette normalt? Vil det gå over? Er det noe jeg kan gjøre selv for å kvitte meg med smertene? Er veldig bekymret for at dette vil være noe permanent..?

Mvh Lena

Hei Lena!

En tann kan bli rotfylt av to årsaker; enten er tannen nervedød, eller den har en betennelse. Jeg må vite hva diagnosen var før jeg kan svare deg på hva årsaken til smerten er.

Hvis denne tannen var nervedød, da er det mulig at den hadde en infeksjon under roten, og i så fall trenger du antibiotika for å dempe på smerten.

Dersom tannen var betent er det mulig at tannen ikke er årsaken til din smerte, men det kan være at nålen fra anestesien har truffet nerven og det er det som verker. Dersom dette er tilfelle da vil nerven være betent i noen dager før smerten ebber ut. I mellomtiden kan du ta ibux eller paracet. En slik skade er ikke varig og vil gå over.

Vennlig hilsen KawaFortsatt smerter lenge etter tanntrekking

Hei her er jeg igjen. Jeg skrev for en stund siden og. Nå er det over tre uker siden jeg trakk en jeksel, og jeg har vært tilbake til tannlegen 4-5 ganger etterpå pga smerter. Har hatt tre antibiotika kurer. Tannlegen sier det er pga matrester i hullet, han har tatt røntgen . Jeg er lei og blir usikker på tannlegen min. Var hos han i dag og fikk beskjed om å komme igjen på fredag. Viss det er dry socket, hvor lenge kan det vare?

Oddveig

Hei Oddveig!

Nei, din tilstand er ikke dry socket. Denne tilstanden begynner ca. 3 dager etter ekstraksjon og varer i ca. 4 dager.

Jeg lurer på om den tannen var i over- eller underkjeven? Og hvilken tann det var?

Hvis tannen er i overkjeven fra de små jekslene og bakover, er det fare for å eksponere bihulene når man trekker en tann. Dette må sjekkes klinisk. Dersom det er en åpning til bihulen, må åpningen sys og pasienten må få antibiotika.

Hvis tannen er trukket i underkjeven må kjeven din undersøkes for fraktur/sprekk. Det kan nemlig skje at en kjeve brister under en tanntrekkning.

Av og til er kan det være en liten infisert cyste som er etterlatt etter en tanntrekking. En tann som er infisert kan ha en cyste ved roten og når en tannlege trekker tannen må han ta ut denne cysten også.

Som du ser er det mange muligheter for at du har fortsatt smerte. Hvilken av dem som gjelder i ditt tilfelle er ikke lett å si. Men jeg anbefaler at du tar kontakt med en tannlege eller spesialist som kan konstatere din diagnose. Jeg mistenker at det er en cyste som er etterlatt.

Vennlig hilsen KawaTannlegeskrekk, rotfylling og narkose

hei, jeg hra veldig veldig stor tannlege skrekk , for 6-7 år siden så knakk jeg høyre fremtann og tannen til høyre på siden av, tannlegen min har tatt *strøm* i tennene som brakk , dette har han gjort hvert år etter hendelsen, nå som jeg har fått ny tannlege i år , sa han at jeg trengte rotfylling i hjørnetannen, noe som beskymrer meg veldig , har hørt at det gjør ekstremt vonnt osv, han sier at noen av nervene er døde , strømmen stoppet på 9 , såvidt jeg vet så er grensen på 10 når det gjelder hvor nødvendig det er med rotfylling. koster det penger med narkose ( eventuellt hvor mye )

Petter

Hei Petter!

Hvis tannlegen din har konstatert at nerven er død, da er det ingenting å bekymre seg for. En tann som er ikke vital (død) vil ikke kunne registrere noen som helst smerte når man rotfyller den.

Det kan i blant gjøre vondt når man gjør rotfylling på vitale tenner. I ditt tilfelle tannen er nervedød og det betyr at tannlegen kan gjøre rotbehandlingen selv uten bedøvelse. Men du får selvsagt bedøvelse for sikkerhets skyld hvis du ønsker.

Jeg har personlig gjort uttallige rotfyllinger på nervedøde tenner uten bedøvelse, og pasienten har ikke følt noe som helst.

Jeg kan forsikre deg at du trenger ikke noen narkose for denne behandlingen.

Det er mulig å få narkose på sykehus, og hos tannlegen kan du få såkalt sedasjon. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn, som fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa).

Vi besvarte et spørsmål om narkose for noen dager siden, og hvis du blar nedover 4-5 spørsmål vil du finne det deromkring. Spør gjerne igjen hvis vi kan bidra til å dempe din uro!

Vennlig hilsen KawaSmerter etter tanntrekking

Jeg opererte ut begge visdomstennene oppe og nede på høyre side for 10 dager siden. Jeg var til kontroll for 2 dager siden, og da så alt bra ut. Probelemet er at det fortsatt gjør så vondt!! Det hjelper nesten ikke med smertestillende heller. Jeg går fast på Atacand (blodfortynnende profylaktisk mot migrene). Kan det ha noe med smertene å gjøre? Det kjennes ut som skikkelig tannpine. Jeg har ingen hull, det har jeg nettopp fått sjekket. Håper jeg slipper å ha det slik i flere dager til...blir helt utslitt av dette.

Med vennlig hilsen Karoline

Hei Karoline!

Først er det noen spørsmål jeg må stille.

Jeg ville spurt om du har hatt den smerten hele tiden eller har den oppstått de siste dagene? Om smerten radierer mot hode og ørene eller er den lokal?

Noe som er vanlig er dry socket. Kort sagt blodkoagel forsvinner og såret står ubeskyttet. Dette gjør veldig vondt og du trenger antibiotika og smertestillende, selv med smertestillende vil man fortsatt kjenne litt smerte noen dager.

Du kan bestille time hos tannlegen din og finne ut om du har denne tilstanden som jeg har nevnt eller ikke.

Vennlig hilsen KawaKan dårlige tenner skape smerter andre steder i kroppen?

Sliter med sterke smerter i kjeven og nakken. har hode smerter også. Lurer på om dette kan komme av en betent tann da jeg merker det godt når jeg prøver å åpne kjeven. men utenom dette har jeg smerter utover i armene. Dette kommer samtidig.

Kan dette komme fra tennene og kan tannverk/dårlige tenner forårsake smerter rundt i kroppen?

Har ikke vært hos tannlegen på en stund da jeg har sterke skrekk.

Hei!

Du må undersøkes for å konstatere om den smerten du opplever kommer fra tennene eller om det er annen årsak.

Blant annet bør en tannlege finne ut om du gnisser tenner om natten eller ikke. Hos tannlegen kan du få laget en bittskinne som hindrer tanngnissing. Dette kan gi lettelse i kjevemuskulatur.

Stress kan også forårsake spenning i overkroppsmuskulatur. Dette omfatter musklene til kjeve, hode, rygg og skulder. Dette kan gi smerte som stråler til armene.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en tannlege og får en undersøkelse av dine tenner. Dersom dine tenner er friske, vil jeg anbefale at du tar kontakt med en fysioterapeut og får deg et avspenningsprogram. Det finnes en del trening som du kan gjøre for å avspenne muskulaturen.

Vennlig hilsen KawaTannverk under forkjølelse

Hei Har et rart spørsmål til deg. Jeg har en tann som blir veldig øm hver gang jeg er forkjølet! Høres det normalt ut? Det er en av de små jeklene oppe. Det er ikke sånn at jeg har tannverk men en ømhet som gjør at det blir litt ubehagelig å tygge. Når jeg er frisk og rask er tannen helt topp! Har vært sånn noen år, kanskje ca. fire. Varer et pas dager og alltid når jeg er mest syk. Har ikke hatt problemer med tannen før.

Forkjølet

Hei Forkjølet!

Ditt problem er nokså normalt. Du har mest sannsynlig bihulebetennelse.

Røttene til jeksler og små jeksler er i nær relasjon med bihulene i overkjeven. Det er vanlig at pasienten kan føle tannpine når de har bihulebetennelse. Det varierer hvilken tann eller tenner som føler smerte men noe ømhet eller smerte kan oppstå.

Når man blir forkjølet vil åpningen til bihulene, som er i nesen bli fortettet. Da vil væske som samler seg i bihulene ikke ha noe mulighet å tømmes. Derfor blir det betent i bihulene.

Du kan kjøpe saltvannnesespray eller skylle med saltvann når du er forkjølet. Dette vil rense åpningen til bihulene.

Vennlig hilsen KawaNarkose under tannbehandling

Heisann, har brukket to tenner for noen år siden, nå som jeg har fått en ny tannlege sier han at jeg må ta en rotfylling i den ene tanna pga det er bare noen av nervene som lever. Jeg har ekstremt mye tannlegeskrekk og lurte på om d var mulig å få narkose, om dette ble gjort hos tannlegen eller sykehus.

Takk for svar

Hilsen Gutt 17 år

Hei Gutt 17 år!

Hvis du har ekstremt mye tannlegeskrekk er det mulig å få narkose på sykehus, og hos tannlegen kan du få såkalt sedasjon. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn, som fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Når du er mindre anspent vil du oppleve mindre smerte, bedøvelsen vil ha bedre effekt, og ikke minst vil hele situasjonen føles langt mindre skremmende.

Det er noen tannklinikker som tilbyr sedasjon med lystgass. Du kan finne dem på nettet der du bor, og kan henvende deg til dem.

Det anbefales at du tar sedasjon istedenfor full narkose. Folk med mye tannlegeskrekk kan godt gjennomgå behandling med sedasjon, og de vil ikke merke noe, eller huske noe etterpå.

Rofylling er forøvrig en ufarlig og dagligdags behandling.Vennlig hilsen KawaSmerter etter tanntrekking

Hei. Fikk tannpine i en jeksel for en stund siden. Dro forrige fredag 1/11 til tannlegen og fikk trekt gjeldende jeksel. etter dette har smertene blitt verre.Dro så på nytt til tannlege på mandag 4/11 og der ble det konstantert at det var bettenelse pga at blodet ikke hadde kojagulert(eller va det nå heter) Tannlegen la i en såkalt veke med antibiotika i hullet etter tannen,og fikk i tilegg pnnicilin kur.Nå har jeg tatt pennicilin i 2 dager,men smertene er akkurat likens.Skal det gå lang tid før denne elendigheten tar slutt?

MVH.Geir.

Hei Geir!

Du har fått en tilstand som heter dry socket. Denne tilstanden er som du beskriver pga betennelse etter ekstraksjon pga manglende skorpe eller blodkoagel.

Dessverre vil denne tilstanden vedvare i noen dager. Men når det gjelder antibiotika er det best å ta Flagyl. Dette gir som oftest bedre resultat.

Vennlig hilsen KawaIsing og smerter under tannrens - dekalsinasjoner

Jeg har fått høre at jeg har mye "dekalsinasjoner". Mye tynn emalje, og mange "nesten-hull". Har også endel fyllinger. Tannkjøttet er friskt og normalt. Til vanlig er ikke ising noe stort problem. Men når tannlegen renser og fjerner tannstein gjør det vanvittig vondt. Det iser helt vanvittig. For hver gang blir det verre. Nå begynner det bli så ille at jeg snart ikke orker å gå til tannlegen mer.

Finns det ingen smertefrie alternativer? Må man eventuelt bedøve hele munnen? For å være ærlig, føles det ganske flaut å be om noe sånt...

Hilsen Tommy

Det er et veldig vanlig problem å få ising i tennene når man har en del dekalsinasjoner og har tynn emalje på tennene, for dentin (den delen av tannen som ligger bak emaljen) kan bli disponert, og det kan dermed sendes signaler til nerven som gir smerte. Når man har deklasinasjoner og tynn emalje, er det også ofte mer ising i tilknyttning til tannsteinsrens.

Bruker tannlegen din scaler - en maskin som spyler vann under tannsteinsrens? Et godt alternativ er å be om at tannlegen/tannpleieren skal bruke håndinstrumenter istedet. Det kan ta litt lengre tid å rense på denne måten, men det er som regel en mer skånsom metode å bruke med tanke på smerteutvikling.

Jeg vil anbefale deg å be om bedøvelse hos tannlegen, og jeg vil forsikre deg om at vi som tannhelsepersonell ikke synes at det er flaut at pasienter vil ha bedøvelse. Heller tvert imot, så er bra at pasientene vil ha bedøvelse slikt at pasienten ikke har smerter og slapper bedre av under behandlingen.

Jeg vil anbefale deg å be tannlegen om å få pensle med fluor hver gang du er hos tannlegen, og i tillegg bruke fluorskyll hjemme.

Vennlig hilsen TorunnBlå tann

Jeg har en fortann som sakte har blitt mørkere, og lurer på hva som skjer og hva som hjelper? Jeg har ingen tannpine. Hva som gjør dette? Jeg begynte å legge merke til dette for snart et år siden, og nå ser det veldig stygt ut. Kan jeg bleke bare den?

Hilsen Blå tann

Hei Blå tann!

Mitt spørsmål er om tannen er rotfylt eller ikke? Vanligvis får rotfylte tenner en mørkere farge. Den mørke fargen kommer av rotfyllingesmaterialet som blir brukt. Ikke vitale tenner - tenner med død nerve - kan også få en mørkere farge.

Hvis tannen ikke er rotfylt, må tannens vitalitet testes, og ved behov må tannen rotfylles. Etterpå kan man gjøre noe med den misfargingen.

Den kan enten blekes internt - det gjøres ved at tannlegen åpner tannen og bruker blekemiddel inni tannen - eller tannlegen setter fasett på tannen.

Det beste er å bestille time hos tannlegen din og diskutere det med ham/henne.

Vennlig hilsen KawaVedvarende smerte og betennelse etter tanntrekking

Hei. For 12 dager siden trakk jeg en jeksel. Det ble betennelse i hullet. Og nå holder jeg på med penicillin kur nr to. Jeg har vært hos tannlegen og renset opp tre ganger. Det gjør fremdeles så vondt at jeg må bruke sterke smertestillende av og til. Det gjør vondt i kjevebeinet. Jeg blir usikker av dette, og lurer på om det er normalt.

Mvh oddveig

Kjære Oddveig!

I noen tilfeller kan en pasient få "dry socket" / alveolitt etter en ekstraksjon. Dette betyr at blodkoagelet i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig, men da vil smerten starte 3 eller 4 dager etter tanntrekningen og vi vedvare i 2 til 3 dager.

I ditt tilfelle sier du at du har trukket tannen for 12 dager siden, og det er lenge siden synes jeg. Du bør oppsøke tannlegen og undersøke om det er en rot som er blitt igjen etter tanntrekningen.

Enda videre kan jeg generelt nevne at pasienter som har hatt strålebehandling mot kreft har dårligere evne til å tilhele etter en tanntrekning, og det kan lettere oppstå komplikasjoner.

Vennlig hilsen KawaSmerter som ikke gir seg, i flere tenner

søker desperat hjelp. er 34 år gammel kvinne. flyr hos tannlegen konstant pga store smerter. ingenting hjelper. begynner å føle at di tror jeg er hyppokonder:( jeg har vondt flere steder. begynner forran oppe. smerter i høyre fortann og di 2 tennene ved siden av den. har fyllinger der. tannlegen har byttet fyllinger for å se om det ville hjelpe. men nei. gjør litt vondt når jeg dunker ytterst på tennene. ikke når jeg dunker høuere opp. det er ikke mer smerte ved varm eller kald mat drikke. jeg har også sinnsyke smerter høyre side nede. hatt smerter der i flere år. tannlegen har trukket og rotfylt alt som er for å prøve å lindre smertene. men ingenting hjelper. blir vare værre. har også fått bittskinne. våkner om mårran at den innerste rotfylte tannen er forferdelig øm. i løpet av dagen kan jeg få store smerter. ikke bare i tanna, men i skjevebeinet under tanna også. virker i tillegg aom jeg får dobbel smerte under mensen. nå er jeg så lei av smerter:( får mageproblemer av alle smertestillende:( å er altid sint og sliten pga det. aner ikke hva jeg skal gjøre. må også si jeg er xnarkoman. så har hatt tidliger dårlig tannhelse. smertene har kommet spesielt siste 4 årene etter at jeg sluttet å ruse meg. hilsen desperat 34 åring

Camilla

Kjære Camilla!

Det er litt vanskelig for meg å sette en riktig diagnose når jeg ikke har undersøkt deg klinisk. Ut fra det du beskriver velger jeg å tro at din tannlege har gjort alt som trengs for dine tenner.

Men du har fortsatt smerte. Et av problemene x-narkomane kan møte er fantomsmerter som ikke har noen fysisk årsak.

Grunnen til slike smerter er at de narkotiske stoffene kan forandre på nerveendingene slik at vanlige impulser som ikke nødvendigvis skulle oppfattes som smerte vil bli oppfattet som smerte i hjernen. Man har altså en
reell smerteopplevelse, selv om det ikke er grunn til det. Dette kalles nevropatisk smerte, og er en langvarig - og noen ganger kronisk - tilstand.

La meg gi deg et eksempel; hvis du brenner hånda vil du en periode etterpå oppfatte alt som kommer borti huden som smerte. Selv lunken temperatur på vann når man for eksempel vasker hendene, kan oppfattes som smerte. Det er fordi nerveendingene er blitt sarte og reagerer sterkere på impulser.

Selv om jeg ikke har undersøkt deg så vil jeg tro at i ditt tilfelle har de narkotiske stoffene gjort en del forandringer på nerveendingene slik at du får smerte lettere enn andre folk.

Jeg vil ikke si at du innbiller deg smerte, fordi jeg vet at din smerte er i aller høyeste grad reell, men det jeg prøver å forklare deg er at du er blitt mer sart av den grunn.

Dessverre i ditt tilfelle vil sannsynligvis tannbehandling ikke lindre smertene du beskriver. Du bør henvende deg til fastlegen din, som kan hjelpe deg å lindre, og leve med, smerten din.

Vennlig hilsen KawaMelketenner som ikke faller ut

Hei, har ei datter på 6 år som har fått to nye tenner som vokser opp bak melketennene. Melketennene er løse men vanskelig å rikke på siden de nye tennene er i veien. De to nye tennene har vokst ganske langt ut. Det gjelder de to nedre fortennene. Og jeg lurer på om det kan ødelegge for de nye tennene sin riktige plassering. Det har vært slik en stund pg tanken har vært at det løser seg av seg selv og melketennene kommer nok ut. Men lurer om jeg skal ta henne til tannlegen eller om det løser seg av seg selv.

På forhånd takk.

Stian

Hei Stian!

Det er ikke uvanlig at melketenner består selv om permanente tenner har kommet ut. Men de vil falle av før eller siden og du trenger ikke å ta datteren til en tannlege for å trekke dem med mindre det tar lang tid. Vent i et par uker hvis melketennene fortsatt består da kan du bestille time hos tannlegen. I mellomtiden fortell datteren din at hun må leke med melketennene. Ved å skyve dem frem og tilbake blir de løsere og kan falle ut fortere.

Når det gjelder posisjonen til de permanente tennene kan jeg si at når melketennene har falt ut vil tungen presse permanente tennene på plass. Hvis du og din partner ikke har hatt noen trangstilling i front-underkjeve så vil mest sannsynlig datteren deres ikke få noe problem heller. Uansett et par uker venting vil ikke skade.

Vennlig hilsen KawaMulig å gjøre om en kjeveoperasjon?

Hei. Jeg ble operert for kjeven i februar. Jeg er nå kjempe misfornøyd, og føler at ansiktet er helt ødelagt og ujevn. Kanskje spørsmålet egentlig er rettet mot en spesialis for kjeve, men er det mulig å få mitt gamle tilbake ? enten ved hjelp av en ny operasjon eller regulering?

navn

Hei!

Ved å lese ditt spørsmål har jeg fått altfor lite informasjon angående din operasjon til å kunne uttale meg presist. Men jeg kan prøve å veilede deg.

Om en ny operasjon kan rette på en tidligere feil er ikke lett å si. I så fall må en spesialist vurdere deg på nytt. Det er helt avhengig av hva de har gjort med kjeven din . Dersom det er tannstillingen som ikke er korrekt da er det en mulighet å gjøre regulering av tennene, men dersom de har forandret på størrelsen eller formen av kjevene da er litt vanskelig å rette på men ikke helt umulig.

Det som er vanlig i underkjeven for pasienter som har underbitt, er å føre kjeven bak ved en kirurgi hvor de forkorter kjevevbeinet på begge sider og fører kjeven til riktig stilling i forhold til overkjeven. Jeg vet ikke hva din diagnose var og derfor blir det vanskelig for meg å uttale meg med sikkerhet. Jeg har bare nevnt underkjevekirurgien som et eksempel. I et slikt tilfelle blir det vanskelig å reversere kirurgien og få det gamle utseende tilbake.

Husk ved all kirurgi av ansiktet har pasienten sine forventninger til operasjonen, men om disse forventningene kan innfris er ikke lett å si.

Be om å bli henvist til en spesialist.

Vennlig hilsen KawaTannverk eller bihulebetennelse?

Har en slags verk i "bihulen" på ene siden, og har ingen følelse av å være forkjølet eller syk, og lurer på om dette egentlig kan være en tann? Det er ikke direkte tannverk, mer en "syding", og jeg føler meg "varm" over hjørnetennene, liksom mot beinet der. Har ikke fyllinger her, men vet ikke om jeg har huller, det er en god stund siden jeg sjekket. Tror du det er tannverk eller bihulebetennelse? Ibux hjelper.

Bergenser

Hei Bergenser!

Du nevner at du har ingen fylling på tennene på den siden du har verk. En klinisk undersøkelse må utføres for å finne ut om du har noen hull eller ikke. Hvis du ikke har noen hull, er det godt mulig at du har bihulebetennelse.

Du trenger ikke å være syk eller å ha forkjølelse for å ha problemer med bihulene. Bihulene kan være tette av andre årsaker, for eksempel skjevt indre nesebein kan forårsake fortettning av inngangen til bihulene. Du kan skylle med saltvann daglig eller kjøpe saltvannsnesespray. Dette vil åpne inngangene til bihulene og betennelsen kan gå over. Dersom du har en infeksjon som er forårsaket av bakterier, trenger du å ta en antibiotikakur.

I enkelte tilfeller når en pasient har bihulebetennelse kan pasienten bøye seg fremover, og dersom de føler et trykk under øye så kan det tyde på betennelse i bihullene.

En allmennlege eller en øre-nese-hals-spesialist kan undersøke deg og finne ut om du har bihulebetennelse eller ikke.

Ta kontakt med tannlegen din og gjør en undersøkelse av dine tenner, og dersom tenner ikke er årsaken til ditt problem, be om henvisning til spesialist.Vennlig hilsen KawaSmerte lenge etter vanlig fylling

Hei først vil jeg si kjempe at dere har et opplegg som dette, har tannlege så er ikke ute etter en ny en. Men tok et hull for en månede siden og har endå litt tannverk i samme tann. Kommer og gå litt, og trakk en visdomstann oppe rett bak den som jwg kjenner litt murring fra. Mitt sprøsmål er det normalt og kjenne noe etter 1 månede med ny fylling?

stein

Hei Stein!

Takk for komplementet.

Det er ikke uvanlig at en tann vil ha litt sensitivitet eller smerte i en kort periode etter behandlingen, men smerte vil som regel gradvis forsvinne.

Dersom smerten består over lengre tid må tannen undersøkes på nytt. Det kan være flere årsaker til sensitivitet i tannen. En tannlege kan finne ut hva som forårsaker smerten og antakelig må fyllingen gjøres på nytt.

Sjelden kan en tann ha verk en måned etter behandlingen. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med tannlegen din og finner årsaken.

Vennlig hilsen KawaBedøvelse som ikke går ut

Har vært hos tannlegen for å utføre en rotfylling. Fikk septocain som bedøvelse. Var bedøvelse ved halve munnen,kinnet,oppover kinnet til hodet og rett ved øyet. Nå har litt av kinnet og munnen fått normalisert seg. Men resten av kinnet,tingingen,hodet og ved øyet er enda bedøvelse. Hvor lenge skal det vare eller kommer det alltid til å være sånn. Er litt bekymret.

Hilsen Monica

Hei Monica!

Ut fra den beskrivelsen du gir høres det ut som et nervesenter - trigeminal ganglion - som ligger rett bak siste jeksel i overkjeven er truffet av anestesien. Anestesi kan i sjeldne tilfeller gi toksisk effekt, men dette vil gå over etter en stund.

Det varierer hvor lenge det vil ta før effekten av anestesien faller vekk men en varig skade er meget sjelden. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med tannlegen din og får problemet diagnostisert og lokalisert.

Ønsker deg god bedring.

Vennlig hilsen KawaKul etter tanntrekking

For 2 måneder siden var jeg til tannlegen og trakk en visdomstann i underkjeven på venstre side. Jeg husker at tannlegen plagdes med å få den ut, og at jeg måtte få påfyll med bedøvelse underveis. Jeg hadde mye smerter i ca 3 uker etterpå, men ikke feber. Nå i dag kjenner og ser jeg en rund kul som har vokst ut der tanna han trakk ut var. Den har liksom vokst oppå selve tannkjøttet. Den er ca like stor som en klinkekule, og har en helt glatt overflate, og har litt lysere farge enn tannkjøttet. Tror den må ha kommet over natten, for jeg har ikke tenkt over dette før nå i dag. Det er ikke smertefullt, men bare svært ekkelt å kjenne at det er en kul der, og å se på den. Hva kan detter være? Kreft?

Mvh Elin

Kjære Elin!

Kreft vil ikke se slikt ut etter en ekstraksjon, så du kan ta det med ro.

Ut fra den beskrivelsen som du gir kan det være en cyste som har vokst der etter ekstraskjonen. Den er ikke farlig men må fjernes.

Jeg anbefaler at du tar kontakt med tannlegen og tar et røntgenbilde, og får denne tilstanden diagnostisert og får behandling.Vennlig hilsen KawaFri for å gå til tannlegen

Hei!

Som svar på det spørsmålet som var stilt angående å få fri fra jobben for å gå til tannlege. Jeg vil svare slik (les også her):

Arbeidsgivere er ikke pålagt å gi godtgjørelse for den tiden ansatte er hos tannlegen. Det er opp til hver enkelt bedrift å bestemme om en ansatt får lov å dra til tannlege eller ikke, og det samme gjelder lønn ved slikt fravær.

Ved akutt behov / infeksjon eller lignende vil vedkommende bli ansett som syk, og kan ta egenmelding opp til tre dager.

Når det gjelder sykemelding kan jeg si at tannleger har ikke lov å sykemelde pasienter, da må man eventuelt oppsøke lege.

Mange tannleger har forøvrig åpent utover ordinær kontortid. Her hos oss holder vi langåpent på torsdager til 20.00, og du kan i tillegg få time på lørdager ved forhåndsavtale. Ved akutt behov kan vi nås mellom kl. 06.00 og 24.00 alle dager.

Vennlig hilsen KawaSåre slimhinner etter tannrens

Jeg var nylig på min årlige tannsjekk, og fikk da pusset tennene, fjernet tannsten og smurt på fluor. Etter dette har jeg fryktelig såre slimhinner i munnen og er øm i tannkjøttet og litt i ganen. Det kjennes ut som om jeg har mange bittesmå blærer i slimhinnene.

Kan det være en allergisk reaksjon, eller er det bare irritert fordi pussemaskina har kommet borti f.eks.?

Jeg røyker/snuser ikke og går ikke på noen medisiner.

Takk for svar!

Hei!

En tannrens vil sjelden gi irritasjon i slimhinnene. Tannkjøttet rundt tennene kan bli litt ømme men ikke mye.

Hvis du har små blærer i slimhinnene høres det ut som du har reagert på noe, og det kan godt være mot flourpenslingen.

Jeg anbefaler at du sier fra til tannlegen din om denne reaksjonen. Hvis det blir verre må du kanskje bruke medisin for å dempe på symptomene, men mest sannsynlig vil det gå over av seg selv.

Vennlig hilsen KawaFinner ikke årsaken til vondten

Hei!

Jeg er rådløs og på let etter hjelp. Dere har en informativ og flott side, og jeg våger meg utpå med et spørsmål her hos dere i første omgang.

Jeg har nå vært til tannlege nummer to for å finne ut hvilken tann som lager tidvis sterke smerter. Jeg klarer bare å kjenne smerterier i halve delen av kjeven, og jeg klarer ikke engang å skille mellom øvre eller nedre del.

Første tannlege ville starte å rotfylle tenner uten å ha lokalisert smerten, noe jeg ikke vil (jeg er tross alt glad i tennene mine også).

Tannlege to brukte god tid på å prøve å finne tannen som lager smerter. Banking, bruk av kulde og noe strøm/varme, røntgen og klinisk undersøkelse, men ingen ga indikasjon på hvor en skulle begynne. Tannlegen hadde også et mer fornuftig forhold til å starte rotfyllingsprosesser uten å være sikker på hvor. Tannlegen sa det ikke var noen funn som var sikre nok til å foreta noen rotfylling, men kan gjette at det er en av tre tenner som er årsak.

Nå lurer jeg på om jeg bør gå til den tredje tannlege da for å få vite hva jeg skal gjøre for å få det bedre.

Jeg må nevne at jeg skjærer innmari til tenner (også på skinnen), og merker nå at tyggemuskulaturen er klumpete, stram og øm. Det er punkter som gir mye utstråling ved å trykke på dem.

Hva sier dere i en slik situasjon? Hva mer kan tannhelsepersonell gjøre for meg?

På forhånd tusen hjertelig takk for svar!

Kjære deg!

Først må jeg si at det må alltid foreligge en diagnose før en tannlege starter en behandling, ellers er det fare for feilbehandling. Hvis jeg skal stille en riktig diagnose, da må jeg undersøke deg klinisk.

Du nevner at du skjærer innmari tenner også når du bruker skinnen. Dette kan være årsaken til den tannverken som du har opplevd.

Jeg vil anbefale at tannlegen din skaffer deg en skinne som låser over- og underkjeven sammen. Det vil forhindre deg i å skjære tenner mens du sover.

Hvis dette ikke hjelper, må du bli henvist til spesialist for videre utredning.Vennlig hilsen KawaTannkjøtt som kryper oppover/vokser

Har en bro i overmunn på fire tenner. Tann nr. to har hele tiden blitt mindre. Tannleger sier at det er tannkjøtet Moss kryper oppover. Hvorfor blir det ikke slik på tann nr, tre? BJeg satt inn broen for 5år siden og tannlegen mener at jeg må ha ny. Sier også at det er svikt i broen. Han har tilbud at jeg skal betale 60 prosent. Syntes at det er merkelig, da jeg ikke har spurt. Takk for svar.

Karin M.

Det er litt rart at tannkjøttet kryper oppover. Det kan hende at du har en tannkjøttsykdom.

Dersom broen din er feilkonstruert, vil plaque samle seg under broen og føre til betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet vil bli større, og dette kalles hypertrophy i medisinsk sammenheng. En del medisiner fører til hypertrophy også. Spørsmålet vil være om du bruker noen medisiner, og i så fall hva?

Løsningen er å ha en ny bro som er korrekt i form og størrelse. Dette har din tannlege allerede tilbudt deg.

Jeg er ikke kjent med journalen din, men en del pasienter har krav på refusjon fra NAV og derfor vil de betale bare en andel av regningen selv, resten blir betalt av NAV. Dette vurderer tannlegen ut fra pasientens diagnose, men jeg kan ikke konkret uttale meg om din sak.Vennlig hilsen KawaSmerter og stivhet etter rotspissamputasjon

Hei,

jeg fikk for fire mnd siden fjernet amalgam i de bakerste jekslene. Måneden etter måtte jeg rotspissamputere den tredje bakerste jeksel på samme side. I ettertid av det fikk jeg så store smerter at jeg på nytt måtte ta et inngrep - rotfylling av den nest bakerste tanna som jeg hadde skiftet ut amalgamen i. Dette førte igjen til enda større smerter og ikke minst en kjempestivhet i kjeven. Etter endel penicillinkurer fikk jeg time hos kjevekirurg på sykehuset som etter røntgenbildene å dømme sier at alt er normalt men at kjeven bare bør heales litt (?) Det er fremdeles selvsagt kjempevondt når jeg tygger - og også ømt ellers på denne siden, i tillegg til at kjeven er stiv og vond. Hva i all verden kan jeg gjøre- og er det ingen som er ansvarlige for at dette har skjedd?

Karin

Ditt problem er litt komplekst. Det kan være mange diagnoser som er involvert i ditt tilfelle. Siden jeg ikke har muligheten å undersøke deg, vil jeg svare deg på generelt grunnlag.

Først vil jeg si at en tannlege skal skifte ut amalgamfyllinger når det er hull i tennene. Men det hender likevel at pasienten ønsker å skifte amalgamfyllinger selv om tannen/tennene ikke trenger utskifting av fyllinger.

Å skifte amalgamfyllinger er ikke uten risiko. Tannen/tennene kan bli inflammert (betent), og/eller nerven kan bli skadet under boring, av for eksempel varme og vibrasjoner. Da vil en rotbehandling bli nødvendig.

Ved utskifting av amalgamfyllinger er det ikke uvanlig at pasienten har sensitivitet eller smerte i en kort periode etter behandlingen. Denne perioden kan vare noen uker, og i enkelte tilfeller kan den vare i noen måneder. Hvis smerten forsvinner gradvis er det et bra tegn, men dersom smerten vedvarer eller blir verre, da må tannen rotfylles.

Dersom en tann som er rotfylt har fortsatt en vedvarende infeksjon vil en rotspissamputasjon bli nødvendig.

I ditt tilfelle klager du over smerte i kjeveledd også i form av stivhet og smerte. Å gape opp over lengre periode kan skape betennelse i kjeveledd. Pasienten må ta betennelsesdempende medisiner som Ibux eller liknende. Hvis dette ikke hjelper må pasienten få bittskinne som vil lindre smerte i kjeveledd.

Be om å bli henvist til spesialist og få en utredning.Vennlig hilsen KawaSette gommen inn igjen etter lang tid

Hei! Det er mer enn fire år siden jeg tok av reguleringen på tennene mine, og etter jeg tok av regulering gav tannlegen meg en gom han sa jeg måtte bruke i ett - to år, men som alle som har hatt regulering var jeg fantastisk glad for å ta den av, og var veldig sløv med å bruke gom. På grunn av det har hjørnetennene mine både oppe, men mest nede blitt skevere, og står såvidt over tennene ved sidenav.

Så, til spørsmålet mitt. Kan jeg sette inn gommen min igjen, som er avstøpet av de "perfekte" tennene etter jeg tok av reguleringen, og bruke den? For jeg har prøvd, men det gjør ufattelig vondt, og etter litt kjenner jeg blodsmak i munn, og lurer på om jeg gjør noe galt, siden tennene har grodd "fast" nå.

Takk på forhånd!

Hilsen jente 19.

Det høres ut som tennene har beveget seg siden sist, og det vil være vanskelig å sette retainer, eller det du kaller gommen, på plass igjen.

Denne retaineren er kun ment å holde de regulerte tennene på plass. Den kan ikke regulere tenner. Dersom dine tenner har beveget seg, må du kontakte kjeveortopeden og finne en løsning.

Når det gjelder blodsmak i munnen kan det skyldes gingivit, eller kanskje denne retaineren setter så mye press på noen tenner at tannkjøttet blør.

I alle fall må du kontakte en tannlege eller kjeveortoped for å få hjelp.Vennlig hilsen KawaInfeksjon i jeksel, må den trekkes?

Jeg har fått en infeksjon i en rotfylt jeksel. To ulike tannleger har sagt den må trekkes - men ga ikke noe tidsperspektiv på når dette måtte utføres. En tredje tannlege mener at jeg kan gå med tannen lenge, så fremt den ikke gjør vondt (jeg merket ikke noe til infeksjonen, annet enn at det kom en smertefri blemme/byll på tannkjøttet). Han mener at jeg har fått en kronisk infeksjon i den rotfylte jekselen. I etterkant har jeg tenkt mye på om det er lurt å gå med en infeksjon, selv om den ikke er plagsom. Hva tror du/dere om det?

Hilsen Vibs

Jeg vil anbefale at du trekker tannen. Det er ikke lurt å gå rundt med en tann som har en kronisk infeksjon. Avhengig av din helsetilstand kan denne infeksjonen bli verre.

Hvis du blir forkjølet eller får en sykdom kan infeksjonen blusse opp, og du kan få en mye verre tilstand rundt tannen.

Derfor er det best å være tidlig ute og avverge potensielle problemer.Vennlig hilsen KawaIntens tannverk

Hei.

Har over lengre tid vært sløv med tannhygiene. Har blant annet drukket mye brus/juice på kvelden etter tannpuss over en 2 års periode, dette har dermed ført til at jeg har masse hull. Kan selv se svarte prikker på flere av tennene, har en sprekk i en tann, og kan se at det er sort/mørkt brunt mellom to andre. Iser mye i tennene når jeg f.eks spiser sjokolade etc.

Problemet nå er at jeg fikk akkutt smerte i noen av tennene bak i venstre kjeve (5 dager siden, har fortsatt smertene) Har litt problemer med å lokalisere smerten.Men den er intens, kjenner den med pulsen, greier ikke tygge noe som helst på venstresiden, føles litt råttent og kjennes nesten ut som noen av tennene skal dette ut.

Hva kan det være? Og hva burde jeg gjøre?

Hilsen Tannverk

Hei Tannverk!

Ut fra din beskrivelse høres det ut som du har en infeksjon i en tann. Du må henvende deg til en tannlege og starte behandling så snart som mulig.

Når en tann har en infeksjon, må tannen enten rotfylles eller trekkes. Jeg anbefaler at du tar kontakt med en tannklinikk og får hjelp.Vennlig hilsen KawaIsing etter tannrens

Etter at jeg var hos tannlegen og fikk tannrens har jeg opplevd en veldig ising i den ene fortannen samt at det verker i tannkjøttet bak tanna. Merket ingenting til dette før tannlegen. Tannlegen var ganske hardhendt når han gjorde rensen. Kan han ha skadet en nerve?

Viktoria

Kjære Viktoria!

En tannrens innebærer å skrape tannhalser og røtter på tenner for å fjerne tannstein. Dette kan til tider oppleves ubehagelig. Tannstein kan feste seg veldig godt på tannoverflaten og det vil kreve litt kraft å skrape vekk. Det er viktig å fjerne tannstein for å unngå at bakterier legger seg på den ru flaten som tannstein gir, og for å eliminere risiko for karies og tannkjøttsykdom som bakteriene kan forårsake.

Av og til kan tannhalsene som har vært under tannstein bli eksponert etter tannrens, og de kan ise. Rotsement er et beskyttende lag som ligger rundt roten på tannen, og ved enkelte tilfeller vil noe av rotsementen også bli fjernet ved tannrens. Dette kan føre til ising i tannen i en periode, før rotsementen blir etablert igjen. Tannkjøttet kan også få litt rift og det kan føles litt ubehagelig i noen dager etter tannrens. I noen tilfeller vil pasientene ha behov for å ta ibux etter omfattende tannsteinsrens, dette gjelder hovedsakelig pasienter med tannkjøttsykdom.

Langs tannhalser er det små porer som mest sannsynlig i ditt tilfelle har de vært under tannsteinen og når tannsteinen er fjernet så vil varme eller kulde lettere påvirke nerven i tannen ved at det går signaler igjennom porene og inn til nerven. I slike tilfeller kan en tannlege pensle med fluor eller andre produkter som er mot ising. Du kan også skaffe deg fluormunnskyll og skylle daglig. Vanligvis vil en slik ising gi seg etterhvert. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en tannlege og ber om hjelp.

Angående nerveskade som du har nevnt kan jeg si at en nerve kan bli inflammert selv om det er sjelden, men jeg har aldri opplevd at en nerve tar skade etter en tannrens. Her er det snakk om ising som jeg forklarte.

Vennlig hilsen Kawa og CoInfeksjon og smerte


Hei jeg har 1 spørsmål . Jeg er gravid i uke 19 og har vært hos tannlegen å slipet ned to tenner som skal byggesopp igjen men den ene hadde infeksjon rundt rota og den andre i Tanna i nerven. Tannlegen la i noe smertestillende og rensende og tettet igjen. Dette var ca 3 uker siden. Nå har jeg så vondt igjen og har en metallisk følelse i tennene samt real smerte. Kan tannlegen gi meg noe penisillin eller noe for dette eller må hun bare gå rett på Tennene og bygge de opp med en gang selv med disse smertene. Jeg har så vondt og orker ikke så sånn. Håper på raskt svar da jeg føler tannlegen aldrig gir meg noe selv med tanntrekk og real betennelse så trekker tannlegen å sender meg hjem med intense smerter som kan vare i 6 dager. Hva kan gjøres. Hva kan jeg få? Mvh realt fortvilet

Simone

Hei Simone!

Ut fra din beskrivelse høres det ut som du har en infeksjon. Du kan ta en antibiotika-/penicillinkur, men du må ha en permanent behandling.

Dersom tennene trenger rotbehandling så må det gjøres ordentlig, og da vil smerten forsvinne. Dersom tennene har dårlig prognose så må du trekke dem.

Men jeg ville anbefalt å ta en penicillinkur først. Du kan oppsøke en tannlege og finne ut hva som skal gjøres.

Vennlig hilsen KawaMistet bit av tannen


Hei,jeg spiste på et drops og tygget det i stykker.oppdaget rett etter at jeg har mistet en bit av tanna på baksiden...må jeg til tannlegen nå eller kan jeg vente?

Hanne

Hei Hanne!

Nei du skal helst ikke vente. Det kan bli verre med tid og det vil koste deg mer hvis du venter.

Ta kontakt med en tannlege så snart som mulig.

Vennlig hilsen KawaHei, to spørsmål :)

1) har lenge hatt betennelse mellom to fortenner (og bare der). Det kiler ofte i/mellom disse to tennene og når jeg tar tanntråd gjør det direkte vondt. Nevnte dette for tannlegen min sist jeg var der. Han sa jeg måtte være enda mer "harhendt" og gå dypere med tanntråden til tross for at det gjør vondt og at det da vil gå over. Nå er det gått 4 uker og det er ikke noe bedre. Han nevnte ikke noe om hvorvidt det er gått ned i tannfestet, som er det jeg er mest redd for. Tannen er heller ikke løs. Høres dette ut som gingivitt eller periodontitt? Hvor lenge skal jeg prøve med tanntråd før jeg tar kontakt med tannlegen igjen? Hva kan han i så fall gjøre med det?

2) jeg har fortsatt to melketenner (er 24), nede på begge sider, tann 2. etter hjørnetannen. Tannlegen sa at røttene på disse to blir kortere og kortere og at jeg snart mister dem og må få satt inn implantater. Kan jeg få denne utgiftene dekket?

Takk for svar :)

Sarah

Hei Sarah!

1) Jeg trenger å vite om du røyker eller ikke? Har du hatt en historie med tannkjøttsykdom eller ikke? Når du bruker tanntråd, blør det eller ikke? Bruker du tanntråd hver dag eller en gang i blant? Er du gravid? (ved graviditet er det vanlig at enn er mer disponsert enn normalt for tannkjøttsbetennelse).

Disse spørsmålene må bli besvart, og det må utføres en klinisk undersøkelse før jeg kan stille en korrekt diagnose. Røntgenbilde er også nødvendig for å sjekke om det er beintap, i så fall er det en mulighet for at det kan være periodontitt.

Slik du beskriver det høres det ut som du har gingivitt. (Som sagt uten en grundig undersøkelse så blir det bare synsing). Ved en grundig undersøkelse kan det f. eks avdekkes om det finnes et fremmedlegeme i tannkjøttet som kan ha skapt betennelsen eller ikke, og om det finnes en såkalt "lomme" mellom tann og tannkjøtt. Det kan også være at tannkjøttet er traumatisert og av den grunn kan betennelsen ha oppstått (oppstår feks ved at man bruker tanntråd/ tannstikker feil/for hardt). Corsodyl selges på apoteket, du får den enten som skyllevæske, eller som gel du kan prøve å skylle/pensle på tannkjøttet morgen og kveld, i en til to uker. Da vil vanligvis betennelsen gi seg.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke en tannlege, og be om en grundig undersøkelse for å få en korrekt diagnose.

2) Dersom du manglet de permanente tennene, da har du noe som kalles agnesi, og i så fall har du rett på å få dekket utgiftene til implantater.

Vennlig hilsen KawaFikk ikke ut tannen

Hei..
Jeg var hos tannlegen for 2 dager siden og skulle trekke ut en tann som jeg har hatt verk i over lengere tid. Hun holdt på med tannen i ca. 1 time uten hell på og få den ut. Jeg er blitt henvist til operasjon for denne tannen, det er ventetid så vet ikke hvor lang tid d et vil ta før jeg får blir kvitt problemet. Saken er den at nå verker det hele tiden i den tannen, og smertestillende virker ikke mer. (Det hjalp før denne prøve trekkingen) Jeg er veldig fortvilet for det er tortur å ha vondt i munnen døgnet rundt. Jeg tror jo at grunnen til at det når er vondt er pga ømhet i tannen, men hvor lenge vil det gjøre vondt før at det går over??

Hei!

Jeg vet ikke hva som var diagnosen for tannen før den ble forsøkt ekstrahert. Hvis tannen var infisert så vil en antibiotikakur hjelpe.

Men om du har såpass mye smerte, anbefaler jeg at du skal bli henvist til en spesialist som kan ta imot deg snarest. Det er mange oralkirurger, og du kan spørre tannlegen din om å ta kontakt med flere slik at du får komme til så fort som mulig

Vennlig hilsen KawaGule tenner


Hei, Jeg er 16 år og drikker ikke mye te, kaffe eller lignende. Like vel har jeg synlige gule tenner. Har prøvd ut mange forskjellige tannkremer som påstår at de skal gjøre tennene hvitere over tid og uker men ingen av disse har funket. Det har svekket selvtilliten min i tillegg til at jeg blir flau over å smile og vise tennene mine. Hadde regulering i 3 år, sluttet sommeren 2012. Har du/dere noen råd eller tips til meg som kan hjelpe?

Katrine

Kjære Katrine!

Du må ha en undersøkelse for å få svar på årsaken til den gule fargen. Det er mulig at reguleringen du har hatt har forårsaket denne gule fargen. Av og til er det rett og slett den naturlige fargen på tenner, som kan være litt gule. Det er store variasjoner blant befolkningen når det gjelder tannfarge. Generelt har unge mennesker hvitere tenner, og de gulner med alderen.

Jeg vil anbefale at du tar en test av dine tenner og finner ut hvor de ligger i forhold til fargeskalaen som tannleger bruker.

Hvis de er naturlig gule kan du bleke dem. Man kan ellers ha fasetter på veldig misfargede tenner.

Vennlig hilsen KawaSmerter etter rotspissamputasjon

Hei, jeg har for snart 2 mnd siden hatt en rotspissamputasjon etter å ha gått med smerter pga betennelsen i 1 mnd. Nå etter inngrepet har jeg fremdeles smerter i samme område i tillegg til stivhet i kjeven. Må nevnes at jeg etpar mnd før rotspissamputasjonen også fjernet to amalgamfyllinger ved siden av den tannen som ble rotspissamputert... Tannlegen finner ingenting på røntgenbildene og jeg fortsetter bare å spise paracet og ibux selv om smerten ikke gir seg av den grunn. Hva kan jeg gjøre? Blir jo smårar av dette snart

Marit

Hei Marit!

Du nevner at du fjernet to amalgamfyllinger to mnd før rotspissamputasjonen. Mitt spørsmål er hadde du noe ubehag eller smerte rett etter at du fjernet amalgamfyllingene eller ikke? Hvis ikke, da er det mest sannsynlig at nåværende smerte er forbundet med rotspissamputasjonen og ikke fyllingene.

Når det gjelder selve rotspissamputasjonen så kan den tilsynelatende være "ok" på røntgen men fortsatt ha betennelse eller infeksjon i området rundt roten. I så fall vil en antibiotika kur hjelpe å dempe på smerten. Men i det lange løp må du finne en permanent løsning ved å fjerne tannen sannsynligvis.

Når det gjelder kjeven din kan det være pga å gape for lenge eller for mye under behandlingen og det kan ha ført til betennelse i kjeveledd. For dette må du ta ani-inflammatoriske medisiner blant annet Ibux som du allerede gjør.

At du fortsatt har smerte eller ubehag etter 2 måneder høres ikke riktig ut og jeg vil anbefale at du skal bli utredet av en spesialist.

Vennlig hilsen KawaUbehag etter forandring i regulering


Hei, jeg har regulering oppe. Før hadde jeg altfor trykket sammen, hvis du skjønner? Jeg har aldri hatt vondt eller noe og de var nesten perfekte etter dag 2! Nå er det gått 4 uker og skal snart til ortopeden igjen, det er bra fordi jeg har begynt å få mellomrom fra før av men i dag tidlig morgen satt jeg mat bak strengen og skulle bare ta neglen under og strengen gikk ut av tunellen på nest bakerste, den stikker ikke ut altså. Og siden det buler ut foran så splitter den Tenna mine! Kan putte to negler mellom! Skal jeg klippe den av eller må jeg vente i 10 dager? Det er ubehagelig og vondt å bevege leppa, fordi bulen er spiss! Svar så fort som mulig og takk på forhånd! Hilsen fortvilet jente på 14!

Thea

Hei Thea!

Du kan klippe den biten av. Du trenger ikke å vente i 10 dager. Om du trenger ny, så vil ortopeden lage ny.

Vennlig hilsen KawaPris på tannpuss


Hva koster tann pussing hos tannlegen?

Maria

Hei Maria!

Det kommer an på hvor mye tid en tannlege bruker. En vanlig tannrens hos oss koster 450,- kr. Om det er mye tannstein og misfarging vil det koste 850,- kr.

Vennlig hilsen KawaTanntrekking under antibiotikakur


Hei. Kan jeg trekke visdomstann når jeg går på antibiotika mot akne?

Jenny

Hei Jenny!

Å trekke visdomstann har ikke noen affekt på den behandlingen du gjennomgår for akne. Hvis du føler deg frisk nok så skal det gå an å trekke visdomstannen.

Lykke til!

Vennlig hilsen KawaGrå tenner på 3 åring som slo dem i lek


Hei vi var på lekeplassen hvor 3 åringen min slo de 2 front tennene sine 4 uker etterpå er de helt grå .er de døde kommer de til å dette ut? Noe å gjøre .tanlegen sa at ingen skade var skjedd samme dag hun slo dem ?hva kan en gjøre?

Hilsen fortvilet mor

Kjære fortvilet mor!

Disse tennene må følges opp. Å forandre farge vil ikke nødvendigvis bety at tennene er døde. Men det er viktig at en tannlege følger tennene opp og finner ut om de er vitale eller ikke. Hvis det er ikke vitale må de trekkes, ellers kan man la dem være som de er inntil permanente tenner kommer frem ved ca. 7 års alder.

Vennlig hilsen KawaTannbleking og amming


Hei, kan jeg bleke tennene med hydrogen peroxide når jeg ammer min 5 mnd gamle sønn?

kaja

Kjære Kaja!

Tannbleking er en lokal behandling, og vil ikke ha noen systemisk effekt på deg. Du kan trygt bleke tenner og amme din lille sønn.

Vennlig hilsen KawaHevelse i ansiktet


Jeg skal rotfylle en tann, for 3 dager ble det boring. Tannlegen hadde ikke tatt ut alt det gamle, for det var så trangt der. Dagen etterpå har jeg hovnet voldsomt opp. (hamster)Skal til tannlegen igjen om 2 dager. Kan jeg ta bedøvelse?Er redd for at jeg blir kvalt. Hevelsen har ikke gått ned. Hvor lenge kan den vare?

Hevelse i ansiktet

Kjære Hevelse i ansiktet!

Svaret på ditt spørsmål er nei, du vil ikke bli kvalt dersom du tar en bedøvelse. Det høres ut som du har en tann med infeksjon, og i slike tilfeller hjelper det med en antibiotikakur mot infeksjon/hevelse, og deretter en god rotbehandling. Du kan lese om rotbehandling under Tannhelse her på våre sider. Håper tannlegen din kan gjøre en god jobb.

Vennlig hilsen KawaTannlegeskrekk og økonomi

Hei.
Jeg har ekstrem tannlegeskrekk og har ikke vært ho tannlege siden jeg var 16 år, det er 11 år siden. Har hatt flere skremmende opplevelser hos tannlegen blandt annet trukket tann uten bedøvelse. Jeg har to barn og under begge graviditetene har enkelte av mine tenner knækt,og jeg vet at flere av mine tenner er dårlige, regner med halvparten eller alle tenner er det noe med. Men siden jeg har slik tannlegeskrekk tør jeg ikke gå til tannlegen. Jeg har hatt flere betennelser også i munnen. Jeg tipper også at siden stort sett alle mine tenner må gjøres noe med så blir det veldig dyrt, noe jeg heller ikke har økonomi til. Hva skal jeg gjøre??

Lene-Marie

Kjære Lene-Marie!

Du kan ta kontakt med en tannlege og få et kostnadsoverslag, deretter skal du ta dette til NAV og søke om bistand.

Du er ikke alene om å ha gått lenge uten tannbehandling, og du er slett ikke alene om å ha tannlegeskrekk. Kom gjerne innom på en kaffe, helt uforpliktende, for å kjenne på om du er klar for å sette deg i en behandlingsstol igjen. Vi vil da prøve å gi deg forståelsen av at det er du som bestemmer, og svare på alle spørsmål du måtte ha.

Veldig ofte er det vondere å gå og kvi seg, og å gå lenge med dårlig tannhelse, enn å faktisk sitte i stolen. Husk også at når du først sitter der, så har du lov å si stopp.

Vennlig hilsen KawaKiling og vondt i tannkjøttet

Hei, jeg er litt urolig. De siste dagene har jeg hatt litt vondt i det nedre tannkjøtte og litt tennene. Det er ikke direkte vondt men akkurat som om det killer liksom. Jeg har vert litt slurvete med å pusse tennene i sommerferien men jeg er veldig nervøs så må bare spørre

Emma

Hei Emma!

Det er litt vanskelig å fortelle deg hva kan være problemet ut fra den beskrivelsen du gir. Det kan være gingivitt/tannkjøttbetennelse, men for sikkerhets skyld så anbefaler jeg at du tar kontakt med en tannlege og får en undersøkelse.

Et besøk hos tannlegen er nok den beste måten å legge uroen til hvile på.

Vennlig hilsen KawaHva koster hele proteser?

Jeg har broer over så og si alle øvre og nedre tenner. Nå er disse så gamle at de faller ut.Jeg har slitt med voldsom tannverk noen dager og nå klare jeg bare å spise suppe. Jeg er veldig lei, og lurer på omtrent hva det vil koste og sette inn hele ptoteser istedet?

Janic

Hei Janic!

Hos oss koster en helprotese 12000 kr per kjeve.

Før man kan si noe om hvilke alternativ som er best for deg må man foreta en klinisk undersøkelse. Jeg anbefaler deg uansett å oppsøke tannlege så snart som mulig slik at du kan bli kvitt tannverken din.

Vennlig hilsen Kawa

Akkurat sydd i tannkjøttet

Hei, jeg har akkurat sydd i tannkjøttet, og 6-7 timer etterpå spiste jeg nudler. Jeg har en mistanke om at det kanskje er en liten nudel bit under stinga på en måte. Er det farlig, eller kan dette ignoreres? Eventuelt om jeg var upresis, ikke nøl om å spør om flere detaljer.

Kjære Akkurat sydd i tannkjøttet!

Det er ikke uvanlig at matrester havner inn under stingene og normalt skal dette hverken øke faren for infeksjon eller skape store problemer. Hvis du føler ubehag, ta kontakt med tannlegen så kan denne rense sårområdet for deg.

Vennlig hilsen Kawa

Smertestillende under graviditet

Hei sliter med sterk smerte i 2 tenner er gravid i 5'mnd er det noe smertestillende jeg kan ta som pinex forte eller lignende ?

Anette

Hei, Anette!

Så lenge du ikke bruker dette hyppig eller i store doser skal det gå greit å ta Pinex Forte.

Du bør uansett oppsøke en tannlege slik at denne kan finne ut hvilken behandling du trenger, da smertestillende trolig bare vil dempe/fjerne smerten midlertidig. Det er dessuten bedre for både deg og barnet ditt at du ikke går rundt med en betennelse i kroppen.

Ta gjerne kontakt med oss på 55 18 28 33 hvis du har flere spørsmål!

Vennlig hilsen Kawa

 

Smerter etter tannbehandling

Hei, jeg har nylig vært hos tannlegen og betalt masse for behandling av tennene mine. Men nå, 2 dager etter at jeg var ferdig hos tannlegen gjør det ekstremt vondt i tennene. Kjennes ut som et par av tennene bare kommer til å poppe ut. Hvis det er tannlegen min som har driti seg ut her, er det da gratis å få rettet opp i dette. Jeg betalte jo for å få tennene mine fikset, men får nye, fremmede og intense smerter istedenfor.

Jonas

Hei, Jonas!

Det er litt vanskelig å si noe spesifikt om det du opplever, da det ikke står noe om hvilken behandling du har fått hos tannlegen. Jeg velger derfor å beskrive litt om hva som er vanlig i forhold til komposittfyllinger, da dette er en av de vanligste behandlingene en tannlege utfører.

For det første er det vanlig å kjenne ømhet/smerte en stund etter at man har fått lagt en fylling. Dette er fordi fyllinger trekker seg litt sammen og skaper spenning i tannen. Man kan på en måte si at den "setter seg", og smerten går over etter en stund. Hvis smerten ikke er ulevelig bør man derfor avvente noen dager for å se om det går over av seg selv.

Det kan også være at fyllingen er for høy. Da må du ta kontakt med tannlegen slik at denne kan pusse den til for deg. Dette skal ikke koste noe.

Skulle det vise seg at smerten ikke går over kan det dreie seg om en inflammert (betent) eller død nerve. Er den inflammert kan det gå to veier:
1) Er inflammasjonen reversibel vil det gå over av seg selv. Avvent og ta evt. noe smertestillende
2) Er inflammasjonen irreversibel er en rotbehandling nødvendig. Dette må du dekke selv.

Er nerven nekrotisk (død), må du også ha en rotbehandling.

Kort oppsummert: Er smerten du kjenner realtert til fyllingen(e) du har fått lagt skal det ikke koste deg noe. Skyldes smerten andre faktorer må du betale selv.

Vennlig hilsen Kawa

 

 

Avbetaling og tannlegefobi

Hei! Jeg lider av sterk tannlegefobi noe tennene mine bærer sterkt preg av. Har flere ødelagte tenner som garantert trenger tannimplantat. Ønsker å starte med en tann ettersom dette er svært dyrt! Finnes det muligheter for avbetaling?

Mvh Daniel

Kjære Daniel!

Vi har avbetalingsordning for våre pasienter, men ønsker gjerne først å hilse på pasienten før vi avtaler en avbetaling. Behandling for én tann skal ikke koste mye, og jeg anbefaler deg å ta kontakt med vår klinikk på 55 18 28 33.

Vi vil gjerne hjelpe deg med din tannlegeskrekk også!

Vennlig hilsen Kawa

 

 

Suger og svelger hele dagen

Jeg går og suger og svelger hele dagen som om jeg går med en drops i munnen. Det virker syrlig, så jeg tenker litt på tennene. Har gått slik i 3 mnd nå. Samtidig har jeg hatt sår i munnen som kommer og går. Lurer på om det kan være spyttet det er noe galt med.

Kana

Kjære Kana!

Ut i fra den beskrivelsen som du har gitt meg er det vanskelig å diagnostisere ditt problem, fordi årsaken kan være så mangt. Det kan være relateret til tennene dine, men det kan også være allergi eller en systemisk sykdom (sykdom som omfatter hele kroppen).

Jeg anbefaler at du tar kontakt med din lege eller tannlege slik at man kan få undersøkt hva problemet kan være.

Beklager at jeg ikke kan gi deg et mer utfyllende svar, men det er som sagt en litt for vag beskrivelse til at jeg kan si noe spesifikt. Jeg håper uansett at du finner ut av - og blir kvitt problemet snart!

Vennlig hilsen Kawa

 

 

Er rotbehandling smertefullt?

Hei! Jeg har fått beskjed om at jeg må ha en rotfylling, og kvir meg noe forferdelig. Tannlegen så på røntgen at tannen hadde vært død kjempelenge, og sa at jeg måtte rotfylle fordi tannen kunne komme til å lage problemer senere selv om den føles helt fin nå. Har hørt så mange grusomme skrekkhistorier, for eksempel at bedøvelsen ikke virker, og at folk ligger i stolen og hylskriker. Så nå kvir jeg meg sånn at jeg ikke klarer å tenke på noe annet, og får ikke engang sove! Går det an å slippe å rotfylle selv om tannen er død?

Åge

Hei, Åge!

Det er levende nerver som registrerer smerte, så i ditt tilfelle vil det mest sannsynlig ikke gjøre vondt å få en rotbehandling, selv uten bedøvelse. Grunnen til at du bør følge tannlegens råd og få gjennomført en endobehandling, selv om nerven er nekrotisk, er fordi at bakterier har en tendens til å kose seg i dødt vev. Hvis det er aggressive bakterier som skulle finne frem til tannen din, vil du kunne risikere å ende opp med store smerter og et svært opphovnet ansikt.

Det kan forekomme at man kjenner smerte selv etter bedøvelse. Dette kan skyldes betennelse i og/eller under tannen. Jeg pleier da å gi pasienten en resept på antibiotika og fortsette behandlingen når betennelsen har trukket seg tilbake. Er nerven død og det ikke er oppblomstring av bakterier i omkringliggende vev, skal det i de aller fleste tilfeller være helt smertefritt å rotfylle.

Håper du ble litt klokere!

Vennlig hilsen Kawa

 

Avbetaling tannbehandling

Går det an å få tannbehandling på avbetaling..?

Magnhild

Hei, Magnhild!

Vi vurderer dette individuelt, men er i utgangspunktet behjelpelige med betalings-utsettelser. Ta kontakt på tlf 55 18 28 33, eller kom innom så kan vi ta en prat.

Vennlig hilsen Kawa

 

Hva er forskjellen mellom


- fast hel underkjeveprotese og
- bro som sitter fast i underkjeven (kan ikke tas ut)?

Hvis feste- (hjørne)tannen i underkjeven har hull og må ha krone, må da  h e l e  broen, fast eller løst, skiftes ut, eller kan kronen tilpasses festen?

Anita

Hei, Anita!

Alle proteser er avtagbare, og derfor er de ikke per definisjon fast. Det som skiller de ulike typene protese er hvilket feste de har. For eksempel er delprotese (partiell protese) festet til pasientens egne tenner med metallklammere. Har man helprotese festes den til kjeven ved god passform og sugeeffekt.

Broer er sammenloddete kroner som er sementert ("limt") fast til pasientens egne tenner og er dermed ikke avtagbare. Er det karies i en slik bropillar/festetann må broen tas av. Dette fører som regel til at en må ha ny bro fordi passformen endres og/eller at broen må deles opp før man tar den ut.

Et annet alternativ er implantatbro. Da får man operert inn skruefester i kjeven hvor broen festes. Ved skade kan denne tas ut og repareres.


Vennlig hilsen Kawa

 

Tann som smuldrer opp


For en tid siden mistet jeg en amalgamfylling, og nå begynner det å kjennes ut som om hele tannen smuldrer opp... Må jeg trekke den? Jeg kvir meg til å gå til tannlegen!

Ole

Hei, Ole!

For å kunne si hva noe om tannens tilstand og hva som er løsningen for deg må jeg først ta et røntgenbilde og en klinisk undersøkelse av tannen.

Jeg skjønner godt at du kvir deg, de færreste liker å gå til tannlegen. Et forslag er å kun foreta en undersøkelse først. Da får du en tilstandsrapport og et kostnadsoverslag uten at vi setter i gang med bor og tang.

Jeg vil likevel råde deg til å ikke vente for lenge, da prognosene for tannen blir dårligere desto lenger du går med skaden.


Vennlig hilsen Kawa

 

Stygge og dårlige tenner


Hei! Jeg kvir meg så forferdelig til å gå til tannlegen, ikke bare fordi jeg har tannlegeskrekk, men fordi det nå er så lenge siden at alt ser helt forferdelig ut, og jeg har sikkert hundre hull og må trekke og rotfylle og styr og vesen. Nå håper jeg du kan trøste meg og si at det er helt vanlig å ha en forferdelig tannhelse, og at du ikke syns jeg er en idiot og en latsabb og et håpløst menneske selv om jeg ikke har tatt vare på tennene mine. Jeg må innrømme jeg er like redd for å få kjeft for ikke å ha gjort jobben, som selve behandlingen! Si at du ser slikt hele tiden, og at jeg er helt normal! Og at du tror det er mindre ille enn jeg tror... :D

Odontofoben

Hei, Odontofoben!

Du er hverken dum eller håpløs, og vi skal helt sikkert klare å gi deg et fint smil igjen! Aberet er jo at desto verre tannhelse, jo dyrere blir det å fikse. Det er derfor viktig at du får kommet i gang så raskt så mulig.

Det er helt normalt og veldig vanlig å være redd for tannlegen og tannbehandling. Selv jeg har også en viss tannlegeangst når jeg skal til behandling...

Vi kan tilby deg en gratis konsultasjon for å mentalt forberede deg på - og informere deg - om hva som skjer når du er hos tannlegen, slik at når du er klar for å begynne selve behandlingen er det forhåpentligvis ikke fullt så skremmende lenger. Hvis du har ekstrem tannlegeskrekk kan alternativet være å gå til en spesialist hvor du kan få behandling i narkose.

Alle voksne vet at god tannhygiene er viktig, men å kjefte på noen fordi de av en eller annen grunn ikke har fulgt opp, gjør slik jeg ser det bare vondt verre!

Du vil få informasjon om - og tips til - god tannhygiene, som tannlege er jo det en del av jobben min. Prøv da å tenk på at jeg gjør det for ditt beste!


Håper dette hjalp!


Vennlig hilsen Kawa

 

Dekket tannbehandling for uføre


Finnes det ordninger hvor man som uføretrygdet får dekket tannbehandling? Jeg har knapt råd til mat hver dag, og i hvert fall ikke råd til dyr tannbehandling. Hva kan jeg gjøre?

blakk

Hei på deg, blakk!

Du kan søke Nav sosial om å få dekket tannbehandling. Ta med all dokumentasjon på alle inntektene og utgiftene du har. Retten til stønad vurderes individuelt på bakgrunn av dette. Vær obs på at sosialhjelpssatsene vil variere etter hvilket kommune du bor i, og hvorvidt du er enslig, samboer, forsørger etc.

Livsoppholdssatsene (minstesats) i Bergen er per i dag (07.09.2012) slik:

enslige/enslige uføretrygdede: 5385,-
samboere/uføre samboere: 4462,-
ektefeller (blir vurdert samlet): 8924,-

For mer utfyllende informasjon om sosial stønad, ta kontakt med ditt lokale navkontor eller nav.no HER


Vennlig hilsen Mari


ADHD og Ritalin og svake tenner


Hei! Jeg går på Ritalin hver dag på grunn av ADHD, og har fått beskjed om at denne medisinen kan svekke tennene. Er dette riktig? Har jeg krav på å få dekket noe av utgiftene til tannlege på grunn av dette?

Villmann

Hei, Villmann!

Ritalin kan (iflg. felleskatalogen) gi munntørrhet dvs. nedsatt spyttsekresjon. For at en skal få dekket tannbehandling gjennom folketrygden må spyttproduksjonen vere mindre enn 0.7 mm per. min. Tannlegen kan dokumentere dette ved en klinisk undersøkelse. Svaret blir da at dette må vurderes individuelt.

Vennlig hilsen Kawa

 

Hvitere tenner!


Jeg har hørt at man kan pusse tennene med salt, eller med bakepulver, og at de da vil bli hvitere. Vil det gå greit å prøve dette en kort periode?

Nei, dette er ikke korrekt. Anbefaler deg å lese om bleking på vår hjemmeside.

Vennlig hilsen Kawa

 

Hei!

Vil bare si at jeg har vært på anbefalt.no og lagt igjen fem stjerner etter behandling hos deg. Takk! :D

Steinar

Hei, Steinar!

Tusen takk for god tilbakemelding. Det er viktig for oss at pasientene er fornøyde.

Vennlig hilsen Kawa

 

Stønad til tannbehandling


Jeg har fått vedtak om tannbehandling fra sosialen, og lurer på om dere kan behandle meg selv om dere er private? Jeg fikk en liste over godkjente tannleger i mitt område, men den har jeg mistet.

Frederick

Hei, Frederick!

Ja, det kan vi! Husk å ta med deg vedtaket.

Vennlig hilsen Kawa

 

Allergisk mot tannkrem


Hei tannlege Kavian! Er det sant at du er allergisk mot tannkrem? Syns dette var morsomt! Men hva gjør du da? Alle tannleger anbefaler vel å bruke tannkrem med fluor hver morgen og kveld? :D

tannfeen

Hei, tannfeen

Jeg har en munntørrhetstilstand som heter Lichen Planus. Dette betyr i praksis at slimhinnene i munnen ikke bekytter nok mot såpen i tannkrem. Ei heller kan jeg spise mint, chili og andre sterke ting.

Derimot kan jeg spise uhemmet mye sjokolade uten at det svir (ikke i munnen i allefall). Hvilket fører over til det andre spørmålet ditt: tannhygiene.

Jeg børster tennene med vann minmum to ganger om dagen i tillegg til å være nøye med tanntråd og tannstikkere. Så lenge du kan bruke tannkrem er dette selvsagt mye bedre enn bare vann.
En kan jo tenke som så at: Jo bedre tannhygiene, jo kortere visitt hos tannlegen


Vennlig hilsen Kawa

 

Mistet tann


Jeg mistet en fortann i et fall, hele tannen falt ut. Må jeg ha bro? Hva vil dette koste?

Anne Lise

Hei, Anne Lise!

Dette spørsmålet kan ha flere svar.

Hvis tannen er hel, ta den med til tannlege så snart som mulig så vil han vurdere om den kan replasseres. Jo kortere tid mellom ulykken og replasseringen desto bedre odds for at tannnen skal klare seg.

Dersom tannen er veldig skadet eller du ikke har den har du to alternativ.
1: Implantat, som er å foretrekke fordi da trenger du ikke å preparere på nabotennene, som ved alternativ 2.
2: Bro

Når det gjelder pris og informasjon om de forskjellige prosedyrene finner du på vår webside.

Lykke til!

Vennlig hilsen Kawa

 

Tannverk


Har du noen råd mot intens tannverk når Ibux ikke virker?

Au

Hei, au!

Årsaken til tannverk er helt individuelt, men mitt råd er uansett at du bør komme deg til tannlege så snart som mulig. Jeg vil ikke råde folk til å ta store mengder smertestillende på egenhånd.

Ring 40 31 19 17 hvis du bor i eller rundt Bergen, vi er tilgjengelig mellom 06.00 og 24.00. Send gjerne sms!


Vennlig hilsen Kawa

 

Vanskelig 14-åring


Min sønn på 14 har sluttet å pusse tennene, og nekter å høre på meg. Han
er umulig på de fleste områder for tiden, og jeg håper jo dette bare er
en fase, men jeg er virkelig bekymret for hans fremtidige tannhelse. Kan
du si ham noen sannhetens ord som han kanskje vil høre på?

Bekymret mamma

Hei, bekymret mamma.

Jeg antar at du har sagt at han kan ende opp med dårlige tenner, tannverk og høye regninger i fremtiden? Ungdommer har som kjent ofte dårlige matvaner og i tillegg er tennene mer utsatt for kariesangrep i ung alder. Sistnevnte skyldes at unge tenner har flere porer enn voksne tenner og det er derfor letter for kariesbakteriene å trenge seg inn.
Du kan jo prøve å ta han med til en tannlege som kan forklare det til han? De fleste tenåringer hører kanskje bedre etter når andre enn foreldrene snakker?

Apropos tenåring: De fleste er opptatt av utseende sitt i den alderen og
du kan jo prøve å si til han at jenter (og gutter) faller for et pent
smil. Det ingen liker er dårlig ånde og brune tenner.


Lykke til!


Vennlig hilsen Kawa

 

 

Ditt spørsmål:Eldre spørsmål til tannlegen


TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart