Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du må ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

 

 

onsdag - 20 juni, 2018

Hei

Jeg har fått en kul som er hvit og rød er øm der den er . Den er øverst på venstre side den kom plutselig. Har født et barn for 6 dager siden og mista over 7dl blod men fikk 2 poser med blod . kan det komme av det ?

Mvh Anette surén

Kjære Anette

En slik kul kan ikke komme av blodtap. Dette kan være pga en tann som har en infeksjon. Ta kontakt med din tannlege og be om en undersøkelse av dine tenner.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

tirsdag - 19 juni, 2018

Hei!

Jeg er en "fersk" tannlege og lurte på om du har noen tips for rotfylling av 2.molarer i underkjeven. Jeg blir veldig fort forvirret av hvor kanalene ligger, og veldig redd for perforasjon da dette har skjedd tidligere i studietiden

Nylig tannlege

Kjære Kollega!

Jeg kan si at det er vanskelig med en god kavumprep. Men faktisk en god kavumprep er veldig vikig for videre arbeid. Du kan lykkes veldig bra dersom du trener på kavumprep.
Det første er at du må studere nøye pre op rtg. Du må se hvor kanalene ligger i forhold til kuspene. Fordi du vil bare se kuspene klinisk og du må bruke dem som referanse når du borer for å finne kanalene.
Videre må du prøve å estimere dybden fra kuspene og frem til taket på pulpakammeret. Prøv å bruke et sylinder bor som er like lang og begyn med å bore mot taket på pulpakammeret. Man føler at man går gjennom taket når det blir lettere å bore da har man gått gjennom taket på pulpakammeret.
Ta alltid et rtg underveis for å sjekke hvor du har boret. Perforasjon skjer enten i furkasjonen eller man borer for mesialt og treffer den mesiale veggen. Hvis du tar kontroll røntgen vil du unngå begge disse problemer.
Finansier lupebriller med lys. Det er enormt hjelp i dem. Selv om du er ung og har godt syn vil en slik hjelpemiddel hjelpe deg veldig mye.
Når du har gått gjennom taket på pulpakammeret bytt til et blått vinkelstykket og sett på en rosenbor stor størrelse. Størrelse 18 med lang hals og prøv og ekskavere all nervevev og blod vekk fra orifix.
Når du bruker rosenbor må du først se kanalinngangene før du kjører rosenbor over dem. Når du har fjernet taket kan du alltid bruke sonde for å lete etter kanalinngangene.
Problemet er når kanalinngangene er veldig småe og man kan tro å ikke ha funnet dem og borer videre for å finne dem da skjer perforasjon. Når du har boret i dybden langt nok må du enten finne kanalene ved hjelp av sonde og lupebriller eller må du ta kontroll rtg for å se om du leter på rikig plass eller har du gått forbi orifix.
Største problemet når tannleger preparere bunnen av kaviteten er at de bruker en lang sylinderbor som skaper groper og furer i bunnen av kaviteten og det gjør det vanskelig å finne kanalinngangene. Bruk en stor rosenbor som kan gjøre bunnen glatt da vil bare kanalinngangene kunne sonderes.
Når du har sondert dem bruk minste fil og se om du kommer helt ned i kanalen eller ikke. Dersom du klarer å file ned kan du da ta i bruk en speseil bor som utvider orifix.
Erfaring vil gjøre deg til en master i endodonti. Dessverre du må gjøre noen feil før du blir erfaren.
Du kan ta noen kurs men  ikke vær redd alle gjør feil. Så lenge du gjøre alt i følge boken og tar deg god tid vil det som regel gå veldig bra. Men husk å kjøpe lupebriller med lys. Dette har hjulpet meg enormt.

Lykke til med yrkeskarriere

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

torsdag - 14 juni, 2018

Hei!


Jeg plages av Hyposalivasjon/ munntørrhet grunnet medisinbruk. Jeg har gått på faste medisiner de siste 3-4 årene som har gitt meg veldig munntørrhet. Dette har ført til at jeg idag sliter med karies og skadet på tennene iflg av dette. Jeg har hatt forskjellige tannbehandlinger de siste årene, og det jeg stusser over og som jeg synes er uklart er hvordan den enkelte tannlege trekker fra Helfo refusjon eller ikke. Jeg har dokumentasjon fra min lege på at jeg går på faste medisiner som gir munntørrhet, og det er klare bevis på at jeg sliter med dette, det merkes ved språk, tungen sitter fast i munnen, jeg kan lespe og har ukontrollert spytt, smatter. Jeg ønsker å komme til en tannlege som ser på dette på en skikkelig måte, som tar meg imot og som kan vurderer mine nåværende tannproblemer på alvor. Hvordan kan man dokumentere dette annet enn ved medisinbruk, og synlige tegn. Jeg synes dette er utrolig frustrerende, da jeg samtidig med å komme til tannlegen med skade på tenner, sprekker, karies og annet, får beskjed om at de ser at jeg har god tannhygiene. Noe jeg har, pusser, bruker tanntråd, og flour, og har så og si 0 plakk. Jeg hadde ønsket meg ett regelverk som var lett forstålig og en tannlege som tar meg på alvor. Hvordan går jeg frem?!

Jeg bor i Oslo.

Hei,

Det er opp til hver enkelt tannlege å vurdere om du har krav på støtte. Til dette trenger man tilstrekkling info og dokumentasjon for å kunne forsvare hvorfor du eventuelt har krav på refusjon. Selv om man bruker medikamenter som gir munntørhhet, og føler seg munntørr, er ikke dette enbetydende me at man får støtte. Man må i tillegg ha en forhøyet kariesaktivitet (sprekker i tenne uten karies har feks ikke noe med medisinbruk å gjøre) over en periodes observasjon.

Dette er regelverket fra HELFO for pasienter med munntørrhet, her må det være tydelig at du utfyller alle kravene fra HELFO for å få støtte:


Hyposalivasjon: Det ytes stønad til tannbehandling i de tilfeller der behandler kan påvise at hyposalivasjon har medført økt kariesaktivitet, og at dette har ført til skade på tenner med vesentlig forringelse av tannhelsen. Stønad ytes kun i de tilfeller der det foreligger dokumentasjon på hyposalivasjon over tid, minimum ett år.

Legemidler er den vanligste årsaken til munntørrhet. Bruk av legemiddel som potensielt kan gi munntørrhet er imidlertid ikke tilstrekkelig dokumentasjon for å få stønad etter denne bestemmelsen.

Hyposalivasjon skal dokumenteres i journal ved kliniske funn som underbygger at personen har tilstanden, og at dette har medført økt kariesaktivitet. Unntak fra observasjonstiden på ett år kan gjøres der det foreligger svært forhøyet kariesaktivitet og dersom verdiene for ustimulert saliva patologiske. Stønad ytes fortrinnsvis til konserverende (fyllinger) tannbehandling for påførte kariesskader. 

Med vennlig hilsen
Prestestien Tannlegepraksis

 

torsdag - 14 juni, 2018

Hei.

Jeg lurer på hvor lang tid det kan ta før permanente fortenner kommer ut?. Ungen min som snart fyller 7 år, mistet begge fortennene oppe + tanna rett ved siden av til høyre, før jul og jeg ser ingen tegn til nye tenner. Fortenner nede kom ut ganske fort etter at melketennene falt. Problemet er at det er andre tenner nede som løsner og ungen har store vansker med å bite/rive maten når han ikke har tenner oppe og de nede er løse.

Nisett

Kjære Nisett!

Det kan ha opp til et års forsinkelse av og til hos enkelte unger og det er normalt.
Hvis han ikke får fronttenner snart må dere ta kontakt med skoletannlegen og be ham gjøre noe. De kan kutte rett over tannkjøttet og fremskynde prosessen.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 


Svar fra tannlegen

TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart