× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 203 ratings)

onsdag - 1 april, 2015

Hei.

For ca 3 år siden var eg med tannlegen pga av tannpine. Eg ba han vennlig om å trekke tanna (som da var helt uthulet og manglet en stor del av den inni) Han nektet å trekke den siden det er en 6 årsjeksel og at eg mangler 2 tenner fra før oppe. I romjula i fjor datt rotfyllingen ut og heile bakstykke av tanna for i lag med fyllingen. Bakstykket av tanna og resten av tanna er i en gul brun farge. Ringte han den 29 desember og fikk time dagen etter. Jeg sa nok en gang at han burde trekke tanna, men han nektet nok en gang med den samme unnskyldningen. Han ville sette på krone, men eg sa at det blir for dyrt for min del siden tanna allerede har kostet meg ca7500 kr og ei krone med han ville koste en plass i mellom 5000 og 7000 kr. Han byggde tanna opp att, men det gikk bare 2 uker så datt der en bit av tanna og i dag kom stifter og heile fyllmassen ut medan eg tyggde tyggis. Har eg rett til å klage eller skal eg bare finne meg en annen tannlege for å få røska ut jekselen der står att ca 0,5 cm att av den på frem sida.

MVH Ei sum er litt irritert.

Drizza


Kjære Drizza!

På generelt grunnlag kan jeg si at alle pasienter har rett til å klage om de er misfornøyd med sin behandling. Men om du får medhold på din klage eller ikke kan jeg ikke uttale meg om.

I utgangspunktet må alltid en tannlege få pasientens samtykke før de starter en behandling.
For å si noe konkret om din sak må en tannlege undersøke deg klinisk og se på journalen din.

Jeg antar at tannlegen har prøvd å jobbe i din beste interesse og derfor har han latt det være å trekke tannen.

Du kan ta kontakt med en annen tannlege for veiledning og råd.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

torsdag - 26 mars, 2015

Hei,

Det startet i fjor høst da skulle eg ha ein vanleg konstulasjon og endte med å bytte en fylling i ei rotfyllt tann. Da min tannlege oppdaget en sprekk i denne gamle fyllingen. Viktig å seie at eg aldri har hatt problemer med denne tannen. Men eg takket ja til å bytte. Etter 2 mnd. får eg en voldsom kvise/fistel, ved tannen og tømmer seg ukentlig.

Eg har nå vært til tannlegen min igjen og blei bedt om å gå på infeksjonsdempene og at man skal rerotfylle tannen, og eg takket ja igjen. Men idag klarte ho berre å åpne 2 av 3 kanaler, og vil sende meg til ein spesialist på rotfylling, da ho er redd ho skal knekke utstyr eller ødlegge tanna. Nå sitter eg her i infeksjonsdempende rus og midlertidig fylling og har eit par spm.

Ka er prognosene for at ein spesialist kommer seg gjennom den siste kanalen og får til ein frisk tann?

Når man bytter fylling på ei allerede rotfyllt tann, skal man ha to oppmøte der første er fjerning av fylling og legge i midlertidig fylling med bakteriedrepande middel. Eller bytter man den i et og samme besøk?

Skal man betale full pris for ein halveis jobb, til man blir sendt videre til spesialist?

Siste spm er selfølgeleg om dette kan ha kommet av at tannen har blitt behandlet feil, da sansynligheten for at det har oppstått etter første behandling er 90% vil eg anslå..?

Takk for svàr

Kjetil


Kjære Kjetil!


Å gjøre en rotfylling er en vanskelig behandling. En rotfylling har ca. 90 % vellykkethet og det avhenger av flere faktorer. Blant annet hvilken tann er det, hvor lett tilgjengelig er tannen i munnen for operatoren og hvor vanskelig er rotformasjonen og sist men ikke minst operatoren/tannlegen er også en viktig faktor.


Først må jeg si at hvis jeg skal uttale meg om din sak må jeg undersøke deg klinisk og må se røntgen bilder av dine tenner og lese journalen din. Men på generelt grunnlag vil jeg svare deg.

Du nevner at tannlegen din skiftet fyllingen på en tann som var rotfylt. Jeg regner med at tannen hadde karies (hull) og det var derfor tannlegen anbefalte å skifte fyllingen. Hvis dette var tilfelle da er det ikke uforståelig at hvorfor tannen begynte senere å ha en infeksjon. Det er nemlig bakterier i karies og disse bakteriene hadde på det tidspunktet innvadert tannen og helt sikkert hadde de kommet til rotfyllingen også.
En rotfylling kan være vellykket i utgangspunktet men kan senere bli infisert dersom den blir eksponert for karies over lengre periode. Bakterier kan gro nedover rotfyllingen dersom de har tilgang til rofyllingen. Noe som kan være i ditt tilfelle.


Videre har din tannlege prøvd å revidere rotfyllingen og dette er helt etter boken. Dersom en rotfylling mislykkes må rotfyllingen revideres. En revisjon av en rotfylling kan by på utfordringer og av og til kan dette ikke la seg gjennomføre. Det synes i ditt tilfelle at tannlegen har ikke klart å rense den ene kanalen og har informert deg om dette.
Når dette problemet oppstår er det nødvendig å henvise til spesialist
. En spesialist har både bedre utstyr og kan mest sannsynlig løse problemet enten ved å fulføre revisjonen av rotfyllingen eller kappe av den ene roten slik at tannen kan bestå. Vellykketheten er betraktlig høyere men i medisinen kan man aldri gi 100% garanti på behandling.

Angående hvor mye kan en tannlege be om i honorar er det variasjoner fra tannlege til tannlege. Dersom tannlegen din har klart å revidere to av kanalene på din jeksel har han/hun etter min mening utført et arbeid og må kunne få betaling for det arbeidet. Dog kan det diskuteres hvor mye kan tannlegen kan ta i betaling. Men det er ikke noe fastsatte priser på slikt arbeid og tannleger vil ta honorar etter den tiden de bruker på behandlingen.

Når det gjelder om det er 90% sannsynlighet for at det var første behandlingen som var årsaken bak infeksjonen har jeg allerede svart på. Din tannlege har mest sannsynlig skiftet fyllingen enten pga karies eller sprekk i tannen og i begge fall har tannlegen opptrådd riktig og en senere infeksjon vil på ingen måte være tannlegens skyld.


Revisjon av en fylling trenger ikke nødvendigvis å ha en midlertidig fylling før man legge en permanent fylling på plass. Spesielt der tannen er rotfylt er det ikke nødvendig ...

 

mandag - 23 mars, 2015

Hei!

Når man står på blodfortynnende medisiner er det da vanskelig å trekke en tann?

Andrea


Kjære Andrea!

Det kommer an på hva er INR verdien hos deg. 

INR er internasjonalt standardisert skala for måling av blodets koagolasjonstid.

Normalt ligger INR verdien mellom 1 og 2. Jo høyere INR verdi, jo lengre koagolasjonstid.


Når en pasient bruker blodfortynnende medisiner øker INR verdi og den kan ligge mellom 3 og 4.

Dersom din INR verdi er nær 4 da er det ikke å anbefale å trekke en tann, fordi blødningen vil ikke stoppe.

Eventuelt må du enten kutte blodfortynnende medisiner i en kort periode eller må få blodkoagolerende medisin for

å stoppe blødningen hos deg etter en tanntrekking.

Håper svaret var utfyllende.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian


 

mandag - 23 mars, 2015

Hei.

Jeg var hos tannlegen på fredag og da fikk jeg beskjed om at jeg hadde rotbetennelse i tennene oppe. Fikk antibiotika, som jeg startet på den dagen. Men i dag har halve ansiktet mitt hovnet opp. Har ikke så veldig vondt lengere. Men er det vanlig å hovne etter påbegynt kur?

Frank


Kjære Frank!


En hevelse er pga infeksjon. Den rotbetennelsen som tannlegen har nevnt for deg er årsaken bak denne infeksjonen.
Det kan være tilfeldig at du har fått en hevelse og dette kan ikke settes i sammenheng med en antibiotika kur som du har fått.

Du trenger en rotfylling på tannen.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

Still ditt spørsmål

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...