× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 203 ratings)

søndag - 8 april, 2018

Hei.

Jeg har en sånn streng bak de fremste tennene på oversiden, men en liten del av denne har knekt av. Det gjør at strengen er litt skarp på den siden, men ellers har jeg ikke noen andre plager. Bør dette ordnes på? Er det eventuelt noe en vanlig tannlege kan ordne på timebestilling?

Camilla

Kjære Camilla!

Det er best at du bestiller en time og får den festet på plass igjen. Din tannlege kan nok feste den på plass uten problem. 

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian 

søndag - 8 april, 2018

Hei,

Jeg har fått påvist begynnende periodontitt med noen tannkjøttlommer på 4 og 5 mm. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde tre av de sortene bakterier som er verst å ha i munnen med tanke på ut utvikling av periodontitt. Så lurer jeg på om jeg kan bli kvitt disse bakteriene? Og hvordan kom de inn i munnen min? Synes det er veldig ekkelt å tenke på at jeg har sånne bakterier i munnen.

Siri

Kjære Siri!

Munnhulen inneholder mange bakterier og de verste bakteriene eksisterer hos alle men de er i mindretall. 
Hvis forholdene ligger til rette for dem kan det bli for mye av dem og da kan de skape mer problem for pasienten. 
Forhold som gjør det lettere for slike bakterier å gro er: 1. Røyking 2. Ikke bruk av interdental børste eller tanntråd over lengre tid 3. Dårlig hyiene 4. Ikke regelmessig tannlegebesøk og fjerning av tannstein. 

Periodontitt er en livstillsykdom. Ofte folk som røyker har denne tilstanden. Folk som ikke bruker tanntråd eller andre midler for å rense mellom tenner kan få tannstein mellom tenner og dette forårsaker betennelse i tannkjøttet. På dette stadiet kalles sykdommen gingivitt eller tannkjøttbetennelse. Hvis personen oppsøker tannlege på dette stadiet kan de få råd om å forbedre hygienen og bruke interdental børste eller tanntråd. Samt de kan begyenne å bruke corsodyl som er en munnskyllevann daglig eller ukentlig. 

Hvis du forbedrer hygienen din og bruker interdental børste og bruker corsodyld og får tannrens hos din tannlege eller tannpleier samt slutter å røyke (dersom du røyker) kan du bli kvitt disse bakteriene stort sett men ikke helt. De vil alltid være der men de vil være så i mindretall at de kan ikke forårsake sykdom lenger.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian 

søndag - 8 april, 2018

Hei!

Jeg har ingen økonomi som kan hjelpe meg med mine problemer, samt har jeg spurt nav noen ganger før og ikke fått innvilget eller svar. Tennene mine.. vel, ene fortannen min er halvt plast, denne har nå vært borte siden 2013, da jeg mistet biten NOK EN GANG(!). Jeg har ofte (siste par årene) vondt i munnen. Kjennes ut som nåler som stikkes inn i tennene og ned i nærven. Jeg griner ofte og prøver bruke ibux endel. På venstre side mellom tennene og kjeken, har tannkjøttet fått en stor kul oppover. Ikke vondt å ta på, men mindre jeg klemmer fra siden. Opplevd to-tre ganger at biter fra tenner bare knekker helt random, som nå har lagd bla. et åpenrom mellom to tenner, der den ene har en spiss kant jeg alltid skjærer meg på. Må ha flere rotfyllinger (som de fant ut for to-tre år siden), samt oppe til høyre kommer tannkjøttet hele tiden UT mellom en liten sprekk ved ei tann. Sykelige smerter der også! Alle disse smertene daglig går fra tenner, til nærver, kjeven og opp til tinningen. Har høy smerteterkel, men dette er insane vondt! Vet også min far (vi har ikke kontakt) er ca. 53 år og har ikke tenner. Helt svart i den munnen! Aldri hørt hva som er tilfellet med det, men han har vært svartmalt og uten nesten alle tenner i minst 20 år nå. Så lurer på om han (også meg) kan ha en form for sykdom? Jeg opplever også ene tannen min fremme, oppe, litt til siden, begynner mørkne mer og mer. Den er nå grå. Mvh ei som er LIVREDD tannleger, og nekter noe annet enn narkose! Samt har jeg så mye angst, at å komme seg dit er problematisk også.

Liv

Kjære Liv

Det er ikke noe spesielt sykdom som forårsaker slike forhold i munnen. Det er først og fremst hygiene som teller når det gjelder tenner. Hvis man er ikke flink med tannhygienen og spiser mye sukkerholdig mat  og/eller røyker kan man havne i trøbbel med tenner. Det du nevner er tegn på at du har infeksjon i flere tenner. 
Dessverre må man betale selv for sin tannbehandling. I noen få tilfeller kan NAV være behjelpelig men da må man kunne dokumentere at en har dårlig økonomi og kostnadsoverslag fra en offentlig tannklinikk må også foreligge i slike tilfeller. 
Når man har tannlegeskrekk kunne man tidligere få hjelp gjennom folketrygden men denne ordningen er fjernet fra første januar 2018. Dette ansvaret er nå overlatt til den offentlige tannhelsetjenesten og de forvalter midler som skal dekke behovet for folk med kjent tannlegeskrekk. 
Du kan ta kontakt med en offentlig tannklinikk og be dem om en undersøkelse og kostnadsoverslag. Dette kostnadsoverslaget kan du ta med til NAV og legge frem din personlige økonomi og be dem hjelpe deg med regningen. 

Du kan be om å få sedering når du får behandling. Sedering er tilnærmet samme som narkose men koster mye mindre og er mer skånsomt enn full narkose. Alle tannleger kan administrere sedering og det er meget behagelig og effektivt mot angst. 

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

lørdag - 31 mars, 2018

Hei!

Min mor har fått streptokokker i halsen og vi bor på samme hytte denne påsken. Jeg har et tannimplantat som jeg er veldig redd jeg skal få infeksjon/problemer i. Er det farlig å få evnt streptokokker om man har tannimplantat? Jeg har hatt implantatet i fire år nå.

Christine

Hei
Dette er for meg ukjent. Dersom du er flink å pusse og rense rundt implantet vil nok implantatet unngå infeksjon.

Mvh Tannlege Sindre Jørgensen.

 

Still ditt spørsmål

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...