× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 203 ratings)

torsdag - 28 august, 2014

Idag var jeg hos tannlegen og begynte med rotfyllingen, i øvrekjeven. Det gikk bra lenge, helt til tannlegen skulle rense rotA.. Det var en smertefull opplevelse, jeg hylte og gråt av smerte! Det viser seg at det som han brukte til å rense rota, hadde estet igjennom og kom inn i bihullene.. Jeg måtte blåse ut med nesA, for å presse vesken ut igjen.. Tannlegen sa at det skjer svært skjeldent.. Dette var så vondt, det brant oppover hodet, press og prikking over øyne. Værste jeg har opplevd av smerte, heldigvis gikk det fort over, da han jobbet fort for å ta vekk væsken. Jeg skal komme tilbake om 3mnd, må visst vente til de hullene har grodd og så skal han prøve å rotfylle ferdig.. Men nå er jeg livredd for å oppleve noe slikt igjen:( Hvor vanlig er dette? Jeg ha jo Max uflaks når jeg gjelder tannbehandling. For noen år siden fikk jeg bell parese pga. Bedøvelsen traff en ansiktsnerve, jeg ble lammet i halveansiktet i 6mnd!! Måtte trene opp ansiktmusklene igjen. Og den gangen fikk jeg også beskjeden at slik skjer så sjeldent...svært uvanlig liksom..


Marianne


Kjære Marianne!


På vegne av min kollega som har vært uheldig må jeg beklage overfor deg. Begge de komplikasjonene som du har nevnt skjer meget sjelden. Jeg har heldigvis aldri opplevd noe slik i min praksis, men når jeg var student så jeg en pasient som fikk litt av det rensemiddelet i nesen. Tannlegen din har vært veldig flink og har klart å få væsken ut igjen.  
Når en tannlege gjør rotfylling må han/hun prøve å rense hele lengden av roten for å få et godt resultat. I praksis betyr at tannlegen jobber ca 0.5mm fra enden av roten på tannen. Litt av rensemiddelet kan sive ut gjennom apeks (enden av roten) og det kan være smertefult og en sjelden gang kan det havne i bihulene. Heldigvis har din tannlege vært kjapp og har fjernet væsken.

Når det gjelder lammelse i ansiktet er dette også meget sjelden. Injeksjonen kan direkte treffe en nerve og anestesien kan ha litt langtidseffekt på nerven og føre til midlertidig lammelse. Dette er noe som går over med tid.

Jeg tror tannlegen din vil passe på at du vil få en behagelig rotfylling neste gang og du trenger ikke å være bekymret.
Jeg ønsker deg god bedring og lykke til med rotfyllingen.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

onsdag - 27 august, 2014

Jeg er en kvinne med fibromyalgi og en veldig tannlegeskrekk. Jeg har ikke vært til tannlegen på tre år ca, blant annet fordi jeg har tannlegeskrekk, og fordi det er så dyrt at jeg ikke har sett meg råd. Nå har jeg et spørsmål som jeg håper jeg kan får et svar på. Jeg har hatt to rotfyllinger i mitt liv, og når jeg gjorde siste, snakket jeg med den nye tannlegen angående en isende følelse i den tannen jeg rotfylte tidligere, når jeg dunker lett i den. Jeg trodde jo at når du får rotfylling, vil man ikke kjenne smerter eller annet i den tannen som er rotfylt. Jeg ble da forklart at jeg har en form for betennelse som ligger i tannkjøttet rundt roten der jeg rotfylte fordi tannlegen som gjorde den første rotfyllingen ikke hadde fått med alt av roten. Den tannlegen snakket da om en operasjon som måtte gjøres for å få dette vekk. Som pasient med tannlegeskrekk, ble jeg umiddelbart satt litt ut, og lot han gjøre den tannen han skulle rotfylle, og gikk derfra. Den tannen ser ut for å ha slått sprekk, den har i allefall en mørk strek i seg. Det fikk den en uke etter rotfyllingen. Nå har jeg en smerte som vandrer litt. Av og til er det vondt oppe på venstre side, hvor jeg har en tann som har falt litt fra hverandre, (ikke i selve tannen, men lenger freme i munnen er det jeg har vondt), for så å vandre ned i munnen. Deretter vandrer den til høyre side og kan være ganske intens verkende enten oppe eller nede eller begge på en gang. Og da verker det verst når jeg har vondt rundt de rotfylte tennene. (de er begge på høyre side, en oppe og en nede.) Jeg tror jeg har begynt med tanngnissing eller tannpressing når jeg har dårlige dager med fibromyalgi, og lurer derfor på om det er fibromyalgien som er årsak, eller om det er evt betennelse, eller hull i en tann eller så. Jeg må innrømme at tanken på operasjon hos tannlege er noe som gjør meg veldig redd, og jeg har veldig lyst å si at de må legge meg i narkose for å få dette til. Når tannlegene har borret for å fikse tenner med rotfylling, trenger jeg en del bedøvelse for å ikke ha vondt, og når de da kommer ned til roten, trenger jeg enda mer bedøvelse. Dette er deler av grunnen til at bare tanken på en evt operasjon hos tannlegen gjør meg veldig bekymret. Noen gode råd her? Takk for at dere leser.

Hilsen mamma med vondt



Hei Mamma med vondt!

Det er riktig at en tann skal være følelsesløs når en rotfylling er vellykket. Hvis du fortsatt har symptomer, er det noe galt med rotfyllingen og tannen trenger litt mer arbeid.  

Når det gjelder den operasjonen som din tannlege har bedt deg om å gjøre vil jeg forsikre deg at operasjonen er meget enkel og en oralkirurg kan gjøre dette i løpet av en liten time. Hvis du er veldig redd kan du be om sedasjon. Under sedasjon vil du være rolig og vil ikke huske noe av behandlingen etterpå. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn. Denne tilstanden kan fremkalles vha medisinering som tannleger kan gi sine pasienter. 


Den vandrende smerten kan skyldes tanngnissing. Du kan få en bittskinne som forhindrer tanngnissing hos deg. Du får delvis dekning for en slik behandling på folketrygden.

For å stille riktig diagnose er det viktig med en klinisk undersøkelse av deg.
Ta kontakt med din tannlege og be om en grundig undersøkelse. Jeg vil be deg om å snakke med din tannlege angående din tannlegeskrekk. Hvis du har såpass mye tannlegeskrekk at det har gått utover dine tenner, kan du få en del av din tannbehandling gjennom HELFO.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian



 

onsdag - 27 august, 2014

Har sjøgren syndrom og meget dårlige tenner. Hva dekker folketrygden? Dekker de nye tenner el. kun reparasjon av eksistrerende tenner?

Ann


Kjære Ann!

Hvis du har sjøgren syndrom da har du munntørrhet. Dersom noen er munntørr kan de få dekket sin tannbehandling.
Du kan få både få nye tenner i form av bro eller protese og kan få eksisterende tenner reparert. Du betaler ca. 20% av kostnadene resten blir dekket av HELFO.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

fredag - 22 august, 2014

hei ! har akkuratt trekt 2 tenner oppe i munnen ! lurer på om de 2 tennene noen gang vokser ut igjen ? gutt 20.

Peder

Hei Peder!

Vi har bare to sett med tenner. Melketenner som vokser frem fra aldren 1 til 5 og permanente tenner som erstater dem, bryter gjennom tannkjøttet fra aldren 6 til 14. Når en blir 20 år har denne personen fått alle sine permanente tenner og får ikke flere tenner. Dersom du har trukket to tenner i overkjeven er det ikke lenger mulig å få nye tenner som skal erstate de tapte tennene.

Med vennlig hilsen

Tnl Kawa Kavian



 

Still ditt spørsmål

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...