× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 203 ratings)

søndag - 3 august, 2014

Har over lengre tid kjent smerter i tennene når jeg spiser godterier og sjokolade. Kan fint sutte på kjærligheter og drikke brus uten å kjenne noe. Det er heller ingen smerter når jeg spiser vanlig mat, kun når jeg tygger på noe søtt. Smertene er intense og konsentrert ved hjørnetennene. Det går raskt over. Av og til kommer de etter første bit, andre ganger kan jeg spise en god del uten å kjenne noe. Forøvrig har jeg flere ganger spist f. eks kaker uten å merke noe. Har hatt det slik de siste to årene cirka, uten at smertene har forverret seg fra da. Kan vel også nevne at jeg snuser og merker tannkjøttet har trukket seg en del tilbake. Når jeg sier jeg har hatt det slik i to år er det kanskje ikke overraskende at jeg ikke er så glad i å dra til tannlegen. Finnes det kanskje noe svar som gjør at jeg slipper å ta turen omsider?

H.S


Kjære H.S!

Tenner har små porer på overflaten. Disse små porene har direkte forbindelse med nerven. Antall porer og størrelse på dem kan variere avhengig av hvor på tannen de ligger. Porene ved tannhalsen skaper oftere sensitivitet hos en pasient. Grunnen er at nerven er mye nærmere overflaten ved tannhalsen. Disse porene er væskefylte og forandringer i væskeforhold eller trykk kan skape reaksjon i nerven. Sjokolade kan ha effekt på væskeforhold i disse porene.
Hvis du bestiller en time hos din tannlege kan han/hun bruke noe på tannen for å stoppe sensitivitet i tannen. Du kan også bruke flourmunnskyll som kan hjelpe mot sensitivitet.

Lykke til

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian
 

søndag - 3 august, 2014

Hei! For litt over en uke siden slå jeg tannen min da jeg skallet hodet i asfalten. Jeg fikk slått godt i en framtann. Blødde ikke og ikke er tannen løs. I dagene etterpå har det liksom vært litt nummenhet i tannen- ikke vært så veldig vond egentlig. I dag så jeg plutselig at det hadde blitt misfarging på tannen- og den har vært veldig vond og værket i hele dag... Kan det bety at det blir bedre "liv" i tanna nå? Eller hva er det som gjør at den har blitt så vond nå? Var til tannlegen att i dag og han kunne ikke se at noen nervebånd var avrevet, så han var optimistisk ! Men når jeg var der , var det ikke så mye værking som det ble utover dagen...

Anne

Kjære Anne!

Når du har slått den fronttannen har den fått rystelse nok til at det har påvirket blodtilførselen til tannen. Misfargingen kommer nok fra en indre blødning i tannen. En slik indre blødning kan skape betennelse i nerven og derfor har du smerte i tannen i ettertid. Hvis denne betennelsen ikke går tilbake og tannen fortsetter å ha smerte må du gjøre en rotbehandling, der tannlegen vil fjerne nerven. 

I alle fall trenger du en nærmere undersøkelse av tannen hos din tannlege. Din tannlege må finne ut om denne betennelsen er på vei tilbake eller ikke. Hvis betennelsen er på vei tilbake da er det ikke nødvendig med noe rotfylling. Men hvis denne betennelsen blir verre eller forblir som den er, da vil du trenge en rotfylling av tannen.

Behandlingen er meget enkel, og tannlegen din kan lett hjelpe deg. Lykke til.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian 

lørdag - 2 august, 2014

Eg har aldri hatt hol i nokon tenner, men plutselig har eg fått ein klump på gommen under ein av dei små jekslane i venstre underkjeve. Eg kjenner godt med tunga at det er betent der, det er både mjukt og ømt, og på ein måte varmt. Eg forstår ikkje kva dette kan kome av? Eg trudde slike ting kom av djupe, gamle hol, og dårlig tannhygiene – ingen av delane stemmer på meg. Kan denne byllen gå tilbake av seg sjølv, og kan det vera andre ting enn tannråte som skaper ein slik byll på gommen? Er det noko eg kan gjere sjølv? Håpar de vil svare på spørsmålet mitt.

Oddveig


Hei Oddveig!

En tannbyll kan være forårsaket av en infeksjon i en tann eller kan det være pga tannkjøttsykdom. Hvis dine tenner er friske og har ingen hull eller fyllinger fra før er det mulig at du har tannkjøttsykdom. Jeg anbefaler at du tar en tur hos tannlegen din for å sjekke tennene dine.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian
 

fredag - 1 august, 2014

Hei. Jeg har gått på medisin mot ADHD fra år 2000 til 2008, og har fått store skader på tennene. Er utrolig mye plaget med tannpine, men pga tannlegeskrekk har jeg ikke fått gått til tannlege med problemet. Så jeg lurer på om slike medisiner som har påvirket tennene mine såpass mye gir meg rett til å få dekt tannlegeregning utenom egenandelen? Jeg fikk aldri den tannbehandlingen jeg hadde rett til å få da jeg gikk på disse medisinene, derfor har tennene mine bare blitt verre og verre.

I tillegg lurer jeg på hvilken alternativer jeg har for smertelindring hos tannlege utenom vanlig lokalbedøvelse, da jeg fort kan finne på å svime av i tannlegestolen? Jeg er forsåvidt også gravid.

Vanja

Kjære Vanja!

Når en pasient bruker medisiner som har kjente bivirkninger som munntørrhet eller oppkast, kan disse bivirkningene ha en dårlig effekt på tenner. I slike tilfeller er det viktig at pasienten blir undersøkt av en tannlege som kan konstatere effekten medisinen har hatt på tennene. Pasienter med munntørrhet og ellers skader på tenner, som erosjon, har krav på en del refusjon.

Hvis du har tannlegeskrekk kan du ta kontakt med din fastlege som kan henvise deg til en psykolog/psykiater for utredning av din tannlegeskrekk. Du kan også ringe til Senter for Odontofobi i Bergen på tlf. 55 58 64 62 for råd og veiledning.

Hvis dine tenner har fått skade som følge av din tannlegeskrekk kan det også være mulig å få dekket din tannbehandling gjennom trygden på grunn av dette. Det er tannlegen din som vurderer om du har rett til trygderefusjon eller ikke.

I tillegg til vanlig lokalbedøvelse finnes noe som heter sedasjon. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn, som fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Når du er mindre anspent vil du oppleve mindre smerte, bedøvelsen vil ha bedre effekt, og ikke minst vil hele situasjonen føles langt mindre skremmende.

Ta gjerne kontakt med vår klinikk for veiledning. Du kan ringe oss på: 55 18 28 33.

Lykke til!

Vennlig hilsen Kawa

 

Still ditt spørsmål

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...