× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 203 ratings)

lørdag - 2 august, 2014

Eg har aldri hatt hol i nokon tenner, men plutselig har eg fått ein klump på gommen under ein av dei små jekslane i venstre underkjeve. Eg kjenner godt med tunga at det er betent der, det er både mjukt og ømt, og på ein måte varmt. Eg forstår ikkje kva dette kan kome av? Eg trudde slike ting kom av djupe, gamle hol, og dårlig tannhygiene – ingen av delane stemmer på meg. Kan denne byllen gå tilbake av seg sjølv, og kan det vera andre ting enn tannråte som skaper ein slik byll på gommen? Er det noko eg kan gjere sjølv? Håpar de vil svare på spørsmålet mitt.

Oddveig


Hei Oddveig!

En tannbyll kan være forårsaket av en infeksjon i en tann eller kan det være pga tannkjøttsykdom. Hvis dine tenner er friske og har ingen hull eller fyllinger fra før er det mulig at du har tannkjøttsykdom. Jeg anbefaler at du tar en tur hos tannlegen din for å sjekke tennene dine.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian
 

fredag - 1 august, 2014

Hei. Jeg har gått på medisin mot ADHD fra år 2000 til 2008, og har fått store skader på tennene. Er utrolig mye plaget med tannpine, men pga tannlegeskrekk har jeg ikke fått gått til tannlege med problemet. Så jeg lurer på om slike medisiner som har påvirket tennene mine såpass mye gir meg rett til å få dekt tannlegeregning utenom egenandelen? Jeg fikk aldri den tannbehandlingen jeg hadde rett til å få da jeg gikk på disse medisinene, derfor har tennene mine bare blitt verre og verre.

I tillegg lurer jeg på hvilken alternativer jeg har for smertelindring hos tannlege utenom vanlig lokalbedøvelse, da jeg fort kan finne på å svime av i tannlegestolen? Jeg er forsåvidt også gravid.

Vanja

Kjære Vanja!

Når en pasient bruker medisiner som har kjente bivirkninger som munntørrhet eller oppkast, kan disse bivirkningene ha en dårlig effekt på tenner. I slike tilfeller er det viktig at pasienten blir undersøkt av en tannlege som kan konstatere effekten medisinen har hatt på tennene. Pasienter med munntørrhet og ellers skader på tenner, som erosjon, har krav på en del refusjon.

Hvis du har tannlegeskrekk kan du ta kontakt med din fastlege som kan henvise deg til en psykolog/psykiater for utredning av din tannlegeskrekk. Du kan også ringe til Senter for Odontofobi i Bergen på tlf. 55 58 64 62 for råd og veiledning.

Hvis dine tenner har fått skade som følge av din tannlegeskrekk kan det også være mulig å få dekket din tannbehandling gjennom trygden på grunn av dette. Det er tannlegen din som vurderer om du har rett til trygderefusjon eller ikke.

I tillegg til vanlig lokalbedøvelse finnes noe som heter sedasjon. Sedasjon er en avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn, som fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Når du er mindre anspent vil du oppleve mindre smerte, bedøvelsen vil ha bedre effekt, og ikke minst vil hele situasjonen føles langt mindre skremmende.

Ta gjerne kontakt med vår klinikk for veiledning. Du kan ringe oss på: 55 18 28 33.

Lykke til!

Vennlig hilsen Kawa

 

fredag - 1 august, 2014

Hei. Jeg har gått med smerter i tannkjøttet i ca en uke, og på søndag toppet det seg med intense smerter i en tann. Dro på tannlegevakt, og der sa han at denne må rotfylles. Han borret litt, la på smertelindring også midlertidig fyll. Hvor lege kan jeg forvente at denne smertelindringen han la på virker? Jeg tør ikke spise på den sida, så det er litt slankekur om dagen Så er saken.. I dag var jeg hos en annen tannlege for å sjekke ut mer. Han sa at den bør rotfylles og forklarte prosessen. Jeg har tannlegeskrekk, og fikk helt panikk av den duken han sa jeg måtte ha på under rotfyllingen, og at jeg må gape så lenge. Dette har jeg ikke sjans til. Jeg pleier alltid å ta flere pauser under seanse med borring. Min tannlege er i ferie og tilbake i midten av august. Han jeg var hos i dag sa jeg skulle rådføre meg meg henne. Jeg lurer på, er det noe galt i å trekke tannen istedenfor? Det gjelder jeksel som er helt bakerst oppe på min høyre side.

Blir veldig takknemlig for svar.

Lotte

Hei Lotte!

Det er fult mulig å trekke denne tannen som du har beskrevet for meg.

Når det gjelder rotfylling vil det ta litt tid, spesielt for en jeksel i overkjeven. Det er fordi jeksler i overkjeven har tre røtter. Tannlegen må rense inni tre kanaler, og fylle dem.

Å bruke en duk er for å beskytte pasieten mot evt. væsker og filer som blir brukt under rotbehandlingen.

Jeg anbefaler at du skal vurdere å beholde tannen men, dersom du synes at det er for vanskelig så kan du be tannlegen din å trekke tannen.

Vennlig hilsen Kawa

 

fredag - 1 august, 2014

Hei.

Har fått meg en "scaler - en maskin som spyler vann". Denne har jeg brukt for å skylle mellom to tenner hvor jeg ofte blør litt ved bruk av tanntråd, en av dem er rotfylt.

Første gang jeg brukte scaler blødde det ganske kraftig, nå etter ca en uke lurer jeg på om vann kan ha trengt inn der det ikke skal være? Tannen som er rotfylt har startet å verke når jeg spiser, dunker på tannen med fingen på yttersiden, men ikke på innsiden??

Skal jeg prøve å skylle igjen i håp om at det kan hjelpe?

Flott spalte dere har her :)

scaler

Hei scaler!

Den maskinen du har fått har jeg ikke stor erfaring med. I utgangspunktet skal denne maskinen bruke høytrykk vannspyling til å rense mellom tenner, dette er ikke skadelig for tenner.

Dersom den tannen som du har rotfylt verker, da er det noe galt med rotfyllingen. Å rense denne tannen, eller å la det være, vil ikke hjelpe denne rotfylte tannen. Denne tannen må undersøkes av din tannlege ved å ta et røntgenbilde for å se hva som er galt. Mest sannsynlig er rotfyllingen ikke vellykket og tannen må rotfylles på nytt.

Takk for godord om spalten vår! :)

Vennlig hilsen Kawa

 

Still ditt spørsmål

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...