Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du må ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

 

 

fredag - 5 januar, 2018

Hei!

Jeg hadde vår 2017 et hull i en jeksel som var veldig nærme nerven. Tannlegen ville forsøke å Berge tannen og la en fylling. Tannen har til tider vært litt øm spesielt om jeg tygger på noe hardt rett i fyllingen. Det kan det forsåvidt være om jeg tygger feil på andre tenner også. Men den er til tider litt øm og anderledes enn andre tenner også. Nå i det siste har jeg fått en vond smak i munnen. Får ganske fort dårlig ånde etter å ha pusset tenner. Er flink med renhold og pusser og bruker tanntråd to ganger daglig. Og munnskyllevann. Ingen slurving. Lurer på om det bare er behov for vanlig tannrens eller om det kan være noe betennelse på gang i den tannen med fyllingen. Vil det lukte av en slik betennelse?

Melina

Kjære Melina!

Årsakene bak dårlig ånde er: 1. Røyking 2. Dårlig hygiene 3. Tannkjøttbetennesle og/eller sykdom 4. Munntørrhet 5. Bakterier på tungeryggen 6. Bakterier fra mage/tarm.
En tann kan ikke forårsake dårlig ånde. Du må ta kontakt med en tannpleier og/eller tannlege og få veiledning vedrørende din dårlige ånde.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

fredag - 5 januar, 2018

Heisann!

Jeg har hatt et veldig dypt hull. Tannlegen gjorde vanlig borring i 2016, men de siste månedene har jeg merket vondt i samme tanna. Var hos tannlegen og hun fant ingen hull, men antydet at det må rotfylling som må til for å bli kvitt problemet. Hun sa også at jeg kan bestemme meg for å dra tilbake til henne i mellomtiden for å borre og legge inn smertestillende. Hva slags krem er det? Jeg er egentlig ganske fortvilet fordi jeg i 2015 fikk en kjeve forstrekkelse som har ført til en dårlig gape evne. Av den grunn har jeg blitt henvist videre. Men jeg bare lurer på hvordan er prosessen for en som har dårlig gape evne og må rotfylles? Blir det hevelse etter rotfylling? Vil det påvirke studiene mine? Er ganske fortvilet..

Mange takk på forhånd

SM

Kjære SM!

Det høres ut som denne tannen trenger en rotfylling. Tannlegen din har helt sikkert diagnostisert tannen riktig når hun mener at du trenger en rotfylling. Du kan be henne å bruke en bittkloss for at du skal kunne bite sammen på klossen når hun gjøre rotfyllingen. Dette kan redusere stress på kjeveledd.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

fredag - 5 januar, 2018

Hei!

Byttet nylig en karies 2 fylling på en molar. Forsto det slik at hullet var primært på tyggeflate, men også noe hull mot nærliggende molar. Det ble brukt matrisebånd som ble "skrudd fast" rundt tannen mens fyllingen ble herdet. Behandlingen har tilsynelatende vært vellykket og tannlegen er flink, men jeg kjenner i ettertid at tannen føles "rugglete" ut på baksiden med tungen. Denne ugjevnheten i overflaten kan også tydelig kjennes med en finger. Trodde kanskje det kunne være rester av fyllingmatriale som hadde kommet på avveie og tok dette opp med tannlegen, men tannlegen sa at dette ikke kan pusses da denne ugjevnheten ikke er fyllingsmateriale med faktisk er emaljen. Tannlegen mener også at dette ikke er relatert til behandlingen da fyllingen ligger på tyggeflaten (altså andre siden av tannen). Det er nå over 1 mnd siden behandlingen og overflaten kjennes fortsatt like ugjevn / ruglete ut. Etter et lite litteratursøk på nettet (f.eks Niazi et al. September 2015) virker det som emaljeskader etter slike behandlinger ikke er uvanlig. Jeg finner det derfor noe sannsynlig at denne ugjevnheten er en form for iatrogen skade, muligens i forbindelse med uforsiktig stramming eller fjerning av matrisebånd (husker tannlegen slet veldig med dette båndet da det er trangt mellom disse molarene). Mine spørsmål er da:

1) Er slike skader på emaljen typisk reversible?

2) Hvis nei, hva er typiske langtidskonsekvenser av slik skade?

3) Er det noen behandling jeg kan få utført for å reparere skadene? Eventuelt noe jeg selv kan gjøre (fluorbehandling eller lignende slik at skaden remineraliseres)?

På forhånd mange takk for svar.

Petter

Kjære Petter!

Dette er ikke noe alvorlig. En tannlege kan alltid gjøre noe med en slik ujevnhet uansett årsak. Selv om emaljen skulle være skadet kan en tannlege reparere dette uten store inngrep og dette vil beskytte tannen godt.

Matrisebånd er ikke i stand til å lage skade på emaljen. Dette er mest sannsynlig fyllingrester som har klistret seg på tannoverflaten og trenger litt puss og polering.

Tannlegen din kan alltid hjelpe deg så lenge de er litt tålmodige.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

fredag - 5 januar, 2018

Hei.

Jeg har lurt litt på hvorfor tennene mine er litt gjennomsiktige nederst. Hva er dette? Har jeg eventuelt fått noe syreskader?

Daniel

Kjære  Daniel!

Det er sannsynlig at du har syreskader på dine tenner. Du kan bestille time hos skoletannlegen og få en undersøkelse av dine tenner og veiledning for å unngå videre skade på dine tenner og kosthold.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 


Svar fra tannlegen

TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart