Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du må ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

 

 

mandag - 4 september, 2017

Hei!

Lurer på hva som er best hvis en pasient har rotrest igjen i munnen. Den er rotfylt og er symptomfri. Hva vil være den beste behandlingen? å trekke rotresten eller la den være?

Tannlegestudent

Kjære Tannlegestudent!

Først må du undersøke om rotfyllingen har vært tett okklusalt. Dersom det har ligget 1 mm med IRM på toppen av rotfyllingen er den fortsatt en god rotfylling.
Dersom rotfyllingen har vært eksponert for orale bakterier må rotfyllingen revideres. Dette er uavhengig av om det er symptomfri tann. Dersom du finner apikal oppklaring eller pasienten har hatt symptomer som smerte eller hevelse er det nødvendig med en revisjon.
I neste omgang må du finne ut hvor viktig er tannen. Er tannen en front tann til og med en 5er er den en viktig tann både med tanke på funksjonalitet og estetikk. Da må du prøve å redde denne rotresten ved å gjøre en revisjon av rotfyllingen.
Alternativ når du trekker tannen er bro eller implantat. Begge behanldingene er mye mer kostbare for pasienten og langtids prognosen for en bro må taes i betraktning når du velger en bro.
Nabo tennene er også viktig å ta i betraktning. Dersom pasienten har intakte og sunne nabo tenner ville jeg ikke velge bro. Siden nabotennene vil få en varig skade når du preparer dem som pilar i en bro. Da ville jeg heller valgt implantat.
Å kunne redde tannen er avhengig av hvor sterk og sunn er denne rotresten. Dersom roten har god lengde helst over 14mm og har ingen karies er det å foretrekke å gjøre en rotfylling og sette på en komposipost stift.
Dersom du har veldig kort rot er det fare for at du har ikke nok retensjon for en stift og krone.
Du må huske at dette må diskuteres med pasienten. Du må minne pasienten på at prognosen for en rotrest er dårligere enn en tann. Dersom pasienten aksepterer kostnaden ved å redde tannen vil det være å foretrekke å bevare roten så lenge det lar seg gjøre. En lengde på 14 mm er ønskelig fordi stiften skal helst være 10 mm lang og en rotfylling på 3-4 mm er nok for å kunne tette den apikale delen av roten.
Jeg mener personlig at dersom man har en god teknikk og kan redde en rot er det å foretrekke fremfor en bro.
Problemet med implantater er at dersom tannkjøttet trekker seg ned og forbi gjengene er da helt umlig å holde dem rene. I privat praksis treffer vi veldig ofte på implantater hvor taggene er blitt eksponerte og plakk og bakterieansamlig rundt implantaten er uunngåelig og det er nesten umulig å rense dem. Pasienten vil få perimplantitt og mister dem etter hvert.
Du må huske at hvis pasienten røyker er dette en kontra indikasjon for implantat behandling.

Derfor hvis du kan redde en rotrest må du prøve det først før du bestemmer å tilby alternativ behandling.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

mandag - 4 september, 2017

Hei!

Jeg vet at tannbleking ikke inneholder blekemiddel og derfor ikke fungerer. det jeg lurer på er om dette gjelder kun tannbleking solgt i Norge? jeg bestilte meg tannbleking fra australia. dette er merkene hismile og hellosmile. lurer på om dere har noe kunnskap på om dette virker og om det er skadelig for tennene?

Tusen takk for svar!

Anonym

Kjære Anonym

Jeg kjenner ikke til disse produktene og derfor kan ikke si noe om dem.

Mvh Tannlege Kawa Kavian

 

mandag - 4 september, 2017

Hei!

Hvorfor føles den ene tanna mi lit løs?

Michog

Kjære Michog!

Du er 14 år gammel dette kan dreie seg om en melketann. Du kan ta kontakt med din tannlege og be om at de skal se på tannen.

Mvh Tannlege Kawa Kavian

 

mandag - 4 september, 2017

Hei.

Jeg startet reguleringbehandlingen min i Februar 2016. Har slitet mye med sterke smerte anfall opptil flere ganger daglig i kjeven/bak øye. Blei med dette sjukemeldt fra jobben i Oktober 2015. Startet ikke regulerings behandling pga av dette. Med fordi jeg ville bli kvitt ett mellomrom mellom fortennene. Sist sjekk hos reguleringstannlegen min spurte han meg om jeg hadde smerter i høyre kjeve. Noe som stemte. Ja, svarte jeg. Det var ikke rart fikk jeg beskjed om for kjeveleddet mitt var ødelagt. Har fått utskrift av kjeven som jeg skal vise til legen min ved neste time der. Reguleringstannlegen min synes også det var lite hyggelig å møte meg første gang pga tannstillingen min. Har i tillegg til mellomrommet, stort overbitt og dypt bitt. Det jeg lurer på er om det er mulig å få refundert pengene jeg har brukt på regulering mtp at det faktisk har vist seg i etterkant at smertene er blitt vesentlig mye mindre etter som tennene er blitt regulert. Er dette mulig? På forhånd takk for svar.

Hilsen Kine.

Kjære Kine!

Jeg er ikke en kjeveortoped og kan ikke svare deg nøyaktig. Men ut fra regler for refusjon ser jeg ikke noen mulighet at du skal få refundert behandlingen. Du kan allikevel snakke med kjeveortopeden og be ham se nærmere på saken.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 


Svar fra tannlegen





TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart