Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du må ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

 

 

Skal man betale timepris eller pris per arbeid?
onsdag - 4 mars, 2015

Hei!

For mange år siden, da jeg var til behandling på en offentlig tannklinikk, fikk jeg refundert en del av beløpet. Tannlegen sa at de skulle beregne etter timesats og ikke etter stykkpris for behandlinger, dersom det ble billigere for pasienten, noe det altså ble for meg. Er det slutt på at man kan få betale timepris?

Litt bakgrunn om meg, før jeg presenterer selve spørsmålet: Jeg har fått utført omfattende arbeider (hos privat tannlege). Jeg hadde i noen år store plager med munntørrhet (psykiatriske medisiner, i kombiasjon med manglende evne til egenomsorg, og uttalt tannlegeskrekk).

Tannlegen sa at jeg kunne ha fått gratis tannbehandling dersom munntørrhet hadde blitt målt mens jeg ennå hadde det, og at jeg ikke kunne hatt en så rask kariesutvikling ved manglende tannpuss alene, men at krav ikke kunne fremsettes nå i ettertid. Og jeg orker ikke oppsøke psykolog for å få dokumentasjon på manglende evne til egenomsorg eller tannlegeskrekk, for jeg vil videre i livet og ha fokus på å bli frisk, og ønsket å påbegynne tannbehandling med en gang da jeg ble frisk nok til å orke det.

Tannlegen beklaget at hun ikke kunne hjelpe meg til å få refusjon, men at hun skulle hjelpe meg slik at behandlingen ble så billig som mulig.

Nå er jeg nesten ferdig med alt av behandling. På det lengste har jeg sittet i tannlegestolen i 3 timer i strekk. På den måten har tannlegen kunnet gjøre mye hver gang, i tillegg til at hun har arbeidet svært raskt og tatt lite hensyn. Preparering, avstøpning og påsetting av 4 kroner brukte tannlegen tilsammen 4,5 timer på, alt hennes arbeid medregnet, jeg betalte over 16000. Trekking av 2 tenner tok 20 minutter, jeg betalte ca 2200 kr. Mange fyllinger i samme kjeve tok 2,5 timer, og jeg betalte ca 7500 kr . Disse summene gjelder betaling for arbeidet, og ikke andre omkostninger som bedøvelse, utstyr osv. Det blir ganske høye timepriser. Tannlegen sa altså at hun skulle gjøre alt så rimelig som mulig.

Er det slutt på at jeg som pasient kan få betale timepris istedenfor? Det ville ha blitt langt rimeligere for meg? Jeg ville også gjerne ha betalt timepris, for hvis tannlegen hadde tjent like mange penger enten hun arbeidet raskt eller tok seg tid, ville nok opplevelsen ha blitt mer behagelig for meg, selv om jeg måtte ha betalt mer ville jeg vært villig til det. Nei, jeg sitter ikke her og er bitter om det skulle virke slik, jeg er bare glad for det jeg har blitt frisk nok til å få gjort.

Men jeg lurer jo litt.


Hilsen Vårin


Kjære Vårin!

Å fastsette prisen på tannlegetjenester er et vanskelig tema. Det er ikke lett nå å diskutere hva ville være en rettferdig pris.

La oss ta et eksempel fra en annen jobb. En mekaniker som har jobbet i bransjen i mer enn 20 år vil ikke gi deg rabatt fordi han klarer å skifte bremseklossene på 30 minutter mens en uerfaren mekaniker kanskje bruker 2 timer på samme jobb. Han vil heller ta seg bedre betalt for jobben og ikke omvendt.

Altså hvis jeg tar 1000 kroner for en fylling i dag vil jeg ikke redusere prisen til 500 kroner om 10 år. Min erfaring og effektivitet må komme meg til gode og ikke omvendt.

Jeg gir fortsatt en hel time for en fylling selv om jeg bruker bare 20 minutter på den. Jeg bruker resten av timen og snakker med pasientene eller tar en kopp kaffe med dem.

Jeg er enig med deg at tannlegen må ta seg god tid og han/hun må ikke skynde seg. Dette er både bra praksis og gir bedre inntrykk av tannlegen og hans/hennes arbeid.


Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian


Svar fra tannlegen

TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart