Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 214 ratings)

Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du må ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

 

 

Ny oppskrift for tannkrem
onsdag - 21 januar, 2015

Hei

Jeg tenkte har tenkt å bytte ut tannkremen man kjøper i butikkene med en tannkrem jeg lager selv, men er dette en dum idé? Vil det skade tennene min eller har det samme effekt som en vanlig tannkrem?

Oppskriften er:

1 ts natron
1 klype salt
2 - 3 dråper peppermynte olj


Anne


Kjære Anne!


Jeg har ikke lest noen forskning på en slik kombinasjon. Eventuelt må man finne ut langtidseffekten av denne oppskriften. Det som kan være et bekymringsmoment kan være effekten av saltet. Dette kan være litt for grov slipemiddel og kan forårsake skade på emaljen. Natron er basisk men om den basiske effekten kan vedvare over lengre periode og kan beskytte mot syre er ukjent.
Det viktigeste i en tannpasta er flour, og i denne oppskriften ser jeg ingen flour.

Flour kan danne en kjemisk forbindelse med krystalene i tenner som har en lavere løslighetspunkt i forhold til den naturlige substansen i tenner som heter kalsium hydroksyapatitt. Flour erstatter kalsium og mineralen kan motstå syreangrep bedre.
Den gunstige PHen for tenner er 7. Men det er kjent at mange av våre matvarer og drikker er syrlige og kan redusere PHen i munnen. PH kan synke ned mot 4 og kanskje lavere også. Ved denne PHen kan mineralen i tennene begynne å løses opp. Men dersom man har brukt flour og har erstattet kalsium med flour kan mineralen i tennene motstå syreangrep.

Det du har foreslått mot syreangrep er å bruke en base, og du sikter på å nøytralisere syren.
Men det finnes en del ting som du må tenke på. Syreangrep skjer mens du spiser mat og du får ikke denne tannkremen din med deg overalt. Når du er ute og spiser lunsj og bestiller en appelsinjus blir dine tenner angrepet av syre. Du må vente inntil du kommer hjem for å bruke natron for å nøytralisere syreangrepet, men da har det gått flere timer og skaden er allerede skjedd. Derfor anbefaler helsemyndighetene og tannlegestanden at befolk skal bruke flourtannkrem.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian
Svar fra tannlegen

TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart