Prestestien Tannlegepraksis Logo

Tannlegevakt Bergen 06-24 alle dager

Ring automatisk ved å klikke her

Tannlege Bergen Behandlingsrom 1

Tannlege Bergen Behandlingsrom 2

Tannlege Bergen Resepsjon 1

Tannlege Bergen Resepsjon 2

Tannlege Bergen Venterom

Del på Facebook

Spør tannlegen

4.5 out of 5 (based on 74 ratings)

Dette svaret tilhører vår tjeneste som du finner under fanen spør oss. Der kan du bla i besvarte spørsmål, og sende inn ditt eget. Du kan også besøke vår liste over tidligere besvarte spørsmål. Husk å alltid ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det kan være korrekt generelt, og at du alltid må til undersøkelse for å få en gyldig vurdering og et presist svar.


Tannlegeskrekk etter overgrep

Kan nesten ikke tro at jeg skriver her. Min frykt for tannlegen har jeg aldri fortalt til noen. Tvert om så pleier jeg snarere å lyve hvis noen snakker om tannlegeskrekk, og levere en historie om at det er en av de minste bekymringene en trenger å ha her i verden.

Men i virkeligheten er det tvert om, sannheten er at frykten for tannlegen er enorm.

Fra jeg var 3 til jeg var 14, ble jeg seksuelt misbrukt. Og av en eller annen grunn gir besøket hos tannlegen meg, den samme opplevelsen.

Hodet mitt skjønner at dette er irrasjonelt, men kroppen min setter meg tilbake og gir meg noen helt andre beskjeder. Det er ikke smerten jeg er redd for, men situasjonen.

Fra det jeg sitter ute på venterommet og blir ropt opp,til tannlege-stolen som lener meg bakover, det å måtte ha et annet menneske helt inn til meg, som skal se og holde på inni munnen min, og hvor jeg blir "klemt" fast mellom tannlegen, assistenten, stolen og instrumentene.

Det føles som om hele situasjonen hos tannlegen, trigger på noen punkter som setter meg tilbake til opplevelsen av overgrep. Følelsen av avmakt, hvor jeg er fullstendig underlagt tannlegen og hans assistent sin makt og kontroll.

Til tross for frykten, har jeg tvunget meg selv til å gå. Ikke så ofte som jeg burde, men ca hvert fjerde år. For å klare å gjennomføre dette, bruker jeg samme teknikken jeg brukte for å overleve overgrepene som barn. Jeg atskiller tanker og kropp, tier, tåler og sier ingen ting.

Nå er det gått over 5 år siden jeg sist fikk truet meg til å gå, og jeg gruer meg noe helt forferdelig til å ta tlf for å bestille time. Det føles så skammelig at jeg ikke har vært der på så lenge. Bare tanken på å skulle gå dit gjør meg kvalm.

Kjære Kawa, hvordan skal jeg overkomme/håndtere denne frykten ?

Hilsen Jente 27

Kjære Jente 27!

Det er trist å høre din historie, takk for at du deler den med oss.

Å sitte i en tannlegestol der en tannlege utfører arbeid på dine tenner kan oppleves som en avmaktet situasjon. Det finnes et odontofobi-senter (senter for tannlegeskrekk) i Bergen som er tilknyttet odontologisk fakultet. Der er det meget dyktige psykologer som kan hjelpe deg. Jeg foreslår at du kontakter dem og bestiller time.

Du kan ringe og snakke med dem på telefon 55 58 64 66/67. De er profesjonelle, og all informasjon om pasienter blir behandlet konfidensielt.

Det nærmeste vi her hos oss kan komme et tilbud til deg, er at du kommer innom på et uforpliktende besøk for å bli kjent med oss som jobber her, med lokalet, og bli tryggere på det faktum at det er du som bestemmer om du skal sitte i stolen, og hvorvidt du vil reise deg og gå. Imidlertid vil nok eksperter på odontofobi/tannlegeskrekk være din beste hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Kawa

Tannlegeskrekk etter overgrep

TLF. 55 18 28 33 /403 11 917

ÅPNINGSTIDER:
08.00-16.00
Annen tid kan avtales info

Akutt 08.00 - 24.00 info

klikk for kart

Vis kart