Eldre kvinne pusser tennene foran speilet

Tannkjøttbetennelse, periodontitt og gingivitt, behandling i Bergen

Vi har lang erfaring med behandling av tannkjøttbetennelse, periodontitt, i Bergen. Kontakt oss for utredning, og hjelp til å holde sykdommen i sjakk. Mange faktorer medvirker til denne tilstanden, og mange grep kan gjøres for å bremse og begrense utviklingen.

Både hygiene og kosthold er viktig for tannhelse, og også når det gjelder tannkjøttbetennelse.

Om periodontitt

Tannkjøttbetennelse, periodontitt (pyrea), er en kronisk betennelsestilstand i tennenes festeapparat. Sykdommen kan utvikles ved at bakterier samles ved tannhalsene. Arv kan være en faktor. Det kan altså ikke utelukkes at noen er mer disponert enn andre, men bakterier ved tannhalsene er uansett den utløsende årsak. Røykere er mer utsatt enn ikke-røykere, og sykdommen utvikler seg også fortere hos røykere.

Ofte starter sykdommen mellom tennene, der det er vanskelig å holde rent. Uten god, daglig rengjøring av tennene begynner bakteriene å festes til tannen, og danner plakk. Plakk er en samling av bakterier, og dersom plakket ikke fjernes, vil det etterhvert utvikle seg til tannstein. Plakket skaper inflammasjon/betennelse i tannkjøtt rundt tennene. En inflammasjon manifesterer seg som blødning langs tannhalsene, og hvis den pågår uten behandling kan tennene begynne å miste feste.

I de fleste tilfeller vil pasienten ikke merke noe til denne prosessen før den er kommet langt, derfor er det viktig med årlig tannsjekk hos tannlegen eller tannpleieren.

Løse tenner

Etter noen år med tannkjøttsykdom kan pasienten merke at de har løse tenner og /eller har dårlig ånde. Sykdommen har vanligvis kommet langt når pasienten merker tannløsning. Tannens feste til kjevebeinet er da i stor grad spist opp av betennelse, og man kan oppleve stor forandring i tennenes posisjon, og etter hvert å miste tannen.

Det er svært viktig å gå regelmessig til tannsjekk for å oppdage og diagnostisere sykdommen så tidlig som mulig, for så å forsøke å stoppe opp eller hindre videre utvikling av sykdommen, og tap av tenner.

Tenner som er ellers hel, og fri for karies (hull), er like utsatt for tannløsning som behandlede eller kariøse tenner.

Behandling av periodontitt

Når pasienten har periodontitt trenger man profesjonell hjelp for å få sykdommen kartlagt, og få den under kontroll. For å diagnostisere periodontitt vil tannlegen/tannpleieren måle lommer mellom tann og tannkjøtt, sjekke om det er tegn til blødning i i tannkjøttet, sjekke om tennene er løse og videre undersøke om det er beintap på røntgenbildet.

Målet er å holde lommene rene, noe man ikke vil klare med vanlig tannpuss og rens. En tannlege eller tannpleier vil bruke scaler/ håndinstrumenter, og skrape vekk tannstein eller plakk som har festet seg til tannoverflatene-/røttene. Dette regimet med tannrens og kontroll bør skje hyppig i en periode på 3 måneder. Deretter må tannlegen/tannpleieren vurdere alvorligheten og omfanget av sykdommen og individuelt vurdere hvor ofte pasienten har behov for å komme til ny vedlikeholdsbehandling, det kan være alt fra hver tredje måned til en gang i året.

Prognose ved periodontitt

Denne tannkjøttsykdommen er en kronisk tilstand, og man blir ikke kvitt sykdommen, men den kan holdes under kontroll - stagnere. Derfor er god munnhygiene viktig.

Tannerstatning

Oppfølging av tannlege er også viktig med tanke på muligheter man vil ha for å få erstattet tenner. Man kan komme til et punkt hvor det vil være det beste å ta ut tannen fra det syke festet mens det fremdeles er mulig å sette inn et implantat. Dette vil ikke være mulig dersom det ikke er tilstrekkelig beinsubstans igjen der titanskruen/implantatet skal festes.

Et annet alternativ for tannerstatning er bro, men løsningen krever uten unntak at nabotennene som broen skal festes til, og stole på støtten fra, er friske nok til å tåle belastningen. Vi er altså også her tilbake til viktigheten av det strenge regime på renhold både daglig hjemme, og ved jevnlige tannlegebesøk.

Vårt beste råd er jevnlig, hyppig og grundig oppfølging av tannlege eller tannpleier, og en god rutine for daglig puss og rens hjemme.

Tannkoster i krus utendørs

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...