Hei !
Jeg har hatt problemer med en tann i mange år. Den er rotfylt og også åpnet en gang til og nå i midten av mai fikk jeg gjort en rotspissamputasjon på den. Da tannlegen åpnet var det en stor betennelse der, større enn sett på røntgen. Det gjorde veldig vondt og flere bedøvelser måtte settes. Inngrepet var vellykket og jeg fikk en penicillinkur. Betennelsen lå høyt oppe, beinet var påvirket og nært opp til bihulen ( den ble ikke skadet ) Nå har jeg plutselig denne uken kjent at det igjen er litt ømt, dunksmerte, spesielt ved anstrengelse eller om jeg bøyer meg. Ikke så vondt at jeg må ta smertestillende. Jeg må nevne at jeg har samtidig vært lett forkjølet denne uken. Bør jeg komme meg til tannlegen fortest mulig eller avvente og se om det forsvinner etter noen dager siden det ikke er så lenge siden inngrepet? I utgangspunktet skal jeg ikke tilbake før om et år. Det skal vel kanskje uansett ikke kjennes noe der ? Kan det hjelpe med ny penicillinkur eller er neste steg kun å trekke? Gruer meg veldig for det da jeg vet st det gjør så vondt når det er infeksjon og bedøvelsen virker dårligere.
Takk for svar, prøver her først da jeg etter denne tannen har blitt så redd for å gå til tannlegen dessverre.
Janne
Kjære Janne!
Du nevner at du har hatt en lett forkjølelse og det kan bety at dine bihuler kan være betent. En rotspissamputasjon går som regel bra og pasienten vil ikke kjenne mye til smerte etter en stund. Jeg anbefaler at du bruker en saltvannspray for nesen. Jeg mistenker at du har en bihulebetennelse.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Mulig bihulebetennelse
Kan folk med tannlegeskrekk få dekket sin behandling?
Hei!
Er det mulighet å få dekket tannlege -utgifter pga sterk tannlegeskrekk? Må jeg snakke med fastlegen min og få det konstantert? Og hvis jeg får en attest, vil jeg få behandlingen dekket?
Mvh Camilla
Kjære Camilla!
Hvis du har hatt sterk tannlegeskrekk som har forårsaket omfattende skade på dine tenner kan du få hjelp gjennom HELFO.
Men det forutsetter at en psykolog uttaler seg i saken. Din tannlegeskrekk må være av den art som har nedsatt din funksjonsevne i den grad at du har ikke vært i stand å ta vare på dine tenner. Du må ha tannlegeskrekk på undersøkelses tidspunktet hos tannlegen.
Når en pasient sier at de har tannlegeskrekk er det i seg selv ikke nok for å få dekket behandlingen gjennom HELFO. Pasientens historikk og klinisk undersøkelse må understøtte en slik tilstand.
Pasienter med tannlegeskrekk går vanligvis sjelden eller aldri til tannlegen med mindre de har smerte. De har som oftest omfattende behandlingsbehov.
Hvis du har tannlegeskrekk kan du diskutere dette med din tannlege. Dersom du faller i denne gruppen er det nødvendig å bli henvist til en psykolog noe din tannlege kan gjøre og dersom psykologen bekrefter tilstanden kan tannlegen starte behandlingen og du kan få dekket behandlingen gjennom HELFO.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Melketann med infeksjon
Hei!
Datteren min på to år har fått tannråte, og alle de fire øverste fortennene er nesten helt borte! Det minner om det de på engelsk kaller "baby bottle tooth decay". Hun har aldri fått flaske, men hun har fått pupp både på dagen og natta helt til nå og jeg tror det er dette i kombinasjon med for dårlig tannpuss som har forårsaket det. Nå har hun også fått to fistler pga betennelse. Jeg har vært hos tannlegen med henne og de sier vi skal la det være så lenge som mulig, men jeg er litt bekymret. Kan betennelsen skade de nye tennene som ligger og venter på å komme ut?
Camilla
Kjære Camilla!
Dersom din datter har fått en infeksjon i melketann må dessverre den tannen trekkes ut. Dette er noe som tannlegen kan best diagnostisere ved en klinisk undersøkelse. Det er ikke heldig for de permanente tenner å ha en melketann med infeksjon i næreheten. Dette kan skade de permanente tannanlegg.
Ta kontakt med skoletannlegen og be dem trekke dem ut.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Når rotfylling er smertefull?
Hei.
Jeg påbegynte en rotfyling igår. Er noe usikker på hvor langt hun kom men jeg mener at hun ble ferdig med boring og rensing før hun satt på en midlertidig fylling. Har skjønt att det for folk flest er en smertefri prosess, men for meg var det en svært smertefull opplevelse under boring og injeksjon av bedøvelse (på et tidspunkt satte hun bedøvelse direkte i nerven med sprøyte). Jeg lurte på hvilke smerter jeg kan forvente i den gjenværende prosessen (altså selve rotfyllingen og gjenoppbyggelse av tannen)? Smertene jeg opplevde har ikke roet en dybtsittende tannlegeskrekk og opplever svært stor angst for å gå tilbake for å fullføre rotfyllingen.
På forhånd takk for svar.
Petter
Kjære Petter!
Rotfylling gjøres vanligvis i to seanser. Som regel er første seansen smertefull dersom tannen er vital og nerven er betent. Heldigvis i ditt tilfelle har de allerede gjort første seansen og har fjernet nerven. Ved neste besøk kan det hende at du ikke trenger bedøvelse en gang. Du kan allikevel be om en bedøvelse når du skal gjøre rotfyllingen ferdig.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Er snus skadelig?
Hei!
Jeg snuser nikotinfri snus og lurer på om dette er så skadelig som bildene på internett?
Tullegutt
Kjære Tullemann!
Snus er skadelig for slimhinnen i munnhulen. Om snus kan forårsake stor skade eller ikke er avhengig av flere ting. Blant annet frekvensen av bruken og evt om det kombineres med drikking av alkohol.
Du kan snakke med din fastlege angående bruk av snus.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian