Hei,
Det startet i fjor høst da skulle eg ha ein vanleg konstulasjon og endte med å bytte en fylling i ei rotfyllt tann. Da min tannlege oppdaget en sprekk i denne gamle fyllingen. Viktig å seie at eg aldri har hatt problemer med denne tannen. Men eg takket ja til å bytte. Etter 2 mnd. får eg en voldsom kvise/fistel, ved tannen og tømmer seg ukentlig.
Eg har nå vært til tannlegen min igjen og blei bedt om å gå på infeksjonsdempene og at man skal rerotfylle tannen, og eg takket ja igjen. Men idag klarte ho berre å åpne 2 av 3 kanaler, og vil sende meg til ein spesialist på rotfylling, da ho er redd ho skal knekke utstyr eller ødlegge tanna. Nå sitter eg her i infeksjonsdempende rus og midlertidig fylling og har eit par spm.
Ka er prognosene for at ein spesialist kommer seg gjennom den siste kanalen og får til ein frisk tann?
Når man bytter fylling på ei allerede rotfyllt tann, skal man ha to oppmøte der første er fjerning av fylling og legge i midlertidig fylling med bakteriedrepande middel. Eller bytter man den i et og samme besøk?
Skal man betale full pris for ein halveis jobb, til man blir sendt videre til spesialist?
Siste spm er selfølgeleg om dette kan ha kommet av at tannen har blitt behandlet feil, da sansynligheten for at det har oppstått etter første behandling er 90% vil eg anslå..?
Takk for svàr
Kjetil
Kjære Kjetil!
Å gjøre en rotfylling er en vanskelig behandling. En rotfylling har ca. 90 % vellykkethet og det avhenger av flere faktorer. Blant annet hvilken tann er det, hvor lett tilgjengelig er tannen i munnen for operatoren og hvor vanskelig er rotformasjonen og sist men ikke minst operatoren/tannlegen er også en viktig faktor.
Først må jeg si at hvis jeg skal uttale meg om din sak må jeg undersøke deg klinisk og må se røntgen bilder av dine tenner og lese journalen din. Men på generelt grunnlag vil jeg svare deg.
Du nevner at tannlegen din skiftet fyllingen på en tann som var rotfylt. Jeg regner med at tannen hadde karies (hull) og det var derfor tannlegen anbefalte å skifte fyllingen. Hvis dette var tilfelle da er det ikke uforståelig at hvorfor tannen begynte senere å ha en infeksjon. Det er nemlig bakterier i karies og disse bakteriene hadde på det tidspunktet innvadert tannen og helt sikkert hadde de kommet til rotfyllingen også.
En rotfylling kan være vellykket i utgangspunktet men kan senere bli infisert dersom den blir eksponert for karies over lengre periode. Bakterier kan gro nedover rotfyllingen dersom de har tilgang til rofyllingen. Noe som kan være i ditt tilfelle.
Videre har din tannlege prøvd å revidere rotfyllingen og dette er helt etter boken. Dersom en rotfylling mislykkes må rotfyllingen revideres. En revisjon av en rotfylling kan by på utfordringer og av og til kan dette ikke la seg gjennomføre. Det synes i ditt tilfelle at tannlegen har ikke klart å rense den ene kanalen og har informert deg om dette.
Når dette problemet oppstår er det nødvendig å henvise til spesialist. En spesialist har både bedre utstyr og kan mest sannsynlig løse problemet enten ved å fulføre revisjonen av rotfyllingen eller kappe av den ene roten slik at tannen kan bestå. Vellykketheten er betraktlig høyere men i medisinen kan man aldri gi 100% garanti på behandling.
Angående hvor mye kan en tannlege be om i honorar er det variasjoner fra tannlege til tannlege. Dersom tannlegen din har klart å revidere to av kanalene på din jeksel har han/hun etter min mening utført et arbeid og må kunne få betaling for det arbeidet. Dog kan det diskuteres hvor mye kan tannlegen kan ta i betaling. Men det er ikke noe fastsatte priser på slikt arbeid og tannleger vil ta honorar etter den tiden de bruker på behandlingen.
Når det gjelder om det er 90% sannsynlighet for at det var første behandlingen som var årsaken bak infeksjonen har jeg allerede svart på. Din tannlege har mest sannsynlig skiftet fyllingen enten pga karies eller sprekk i tannen og i begge fall har tannlegen opptrådd riktig og en senere infeksjon vil på ingen måte være tannlegens skyld.
Revisjon av en fylling trenger ikke nødvendigvis å ha en midlertidig fylling før man legge en permanent fylling på plass. Spesielt der tannen er rotfylt er det ikke nødvendig å legge på en midlertidig fylling i det hele tatt. Med mindre tannlegen har dårlig tid å vil legge noe for å beskytte tannen ellers er det helt greit å legge en permanent fylling der og da.
Jeg håper du har fått svar på dine bekymringer.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Problemer relatert til rotfylling og senere komplikasjoner.
Blodfotynnende medisin og tanntrekking
Hei!
Når man står på blodfortynnende medisiner er det da vanskelig å trekke en tann?
Andrea
Kjære Andrea!
Det kommer an på hva er INR verdien hos deg.
INR er internasjonalt standardisert skala for måling av blodets koagolasjonstid.
Normalt ligger INR verdien mellom 1 og 2. Jo høyere INR verdi, jo lengre koagolasjonstid.
Når en pasient bruker blodfortynnende medisiner øker INR verdi og den kan ligge mellom 3 og 4.
Dersom din INR verdi er nær 4 da er det ikke å anbefale å trekke en tann, fordi blødningen vil ikke stoppe.
Eventuelt må du enten kutte blodfortynnende medisiner i en kort periode eller må få blodkoagolerende medisin for
å stoppe blødningen hos deg etter en tanntrekking.
Håper svaret var utfyllende.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Antibiotika og hevelse
Hei.
Jeg var hos tannlegen på fredag og da fikk jeg beskjed om at jeg hadde rotbetennelse i tennene oppe. Fikk antibiotika, som jeg startet på den dagen. Men i dag har halve ansiktet mitt hovnet opp. Har ikke så veldig vondt lengere. Men er det vanlig å hovne etter påbegynt kur?
Frank
Kjære Frank!
En hevelse er pga infeksjon. Den rotbetennelsen som tannlegen har nevnt for deg er årsaken bak denne infeksjonen.
Det kan være tilfeldig at du har fått en hevelse og dette kan ikke settes i sammenheng med en antibiotika kur som du har fått.
Du trenger en rotfylling på tannen.
Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Kan el test forårsake langvarig smerte?
Hei:-)
Jeg boret et hull i januar,hullet var stort og veldig nærme nerven.tannlegen sa at tannen kunne bli følsom i en lang periode .Jeg har hatt smerter i den siste uken, kommer og går. Jeg var hos tannlegen i går til sjekk, ikke noe betennelse.Han tok strøm i tennene, og tanna var ikke død. Det var heller ikke vondt når han banket på den. Han ville avente det og se litt. Men i dag er tanna blitt øm, vondt å tygge på den. Kan det komme av strømmen,i tanna i går?
Greta
Kjære Greta!
Det er mulig at nervespissen er eksponert og i så fall vil tannen fortsette å verke. Du trenger mest sannsynlig en rotfylling på tannen. Den strømmen som tannlegen har brukt kan ikke skape langvarig smerte. Dette er for å se om nerven er vital eller ikke.Med vennlig hilsen
Tannlege Kawa Kavian
Er du engstlig for tannbehandling?
Hei!
Jeg har VELDIG tannlegeskrekk og har hatt det siden jeg var liten. Innser at jeg må ta noe tannsten som ligger på tennene. Men har ikke turt å gå til tannlege/tannpleier pga skrekken min. Kan jeg bestille time hos dere selv om jeg ikke bor i åsane området? etter de siste besøkene mine hos en annen bedrift, så blir eg pepret med "kjeft" hver gang, som ikke hjelper på skrekken min akkurat. Har da fortalt før disse timene at eg har skikkelig tannlegeskrekk, men virket som de ikke brydde seg. Har aldri hatt hull i tennene, men prøver av og til å komme meg oftere innom å fjerne tannsten osv
Jente23
Kjære Jente23!
Du er velkommen til vår klinikk. Vi har to gode tannleger som kan hjelpe deg. Begge våre tannleger har gode erfaringer med egstlige pasienter og bruker god til på sine pasienter.
Du kan ringe og bestille time på 55 18 28 33.
Med vennlig hilsen
Prestestien Tannlege Praksis