Spør tannlegen - besvarte spørsmål>

Spør tannlegen - besvarelser

Tannbehandling utført i Tyrkia

Hei!


Jeg var i Tyrkia for 4 uker siden og fikk blant annet satt på skallfasetter på 4 fortenner. Fasetter i porselen på hovedfortennene og komposittfasetter på de ved siden av.

2 uker etter at jeg var kommet hjem løsnet porselensfasettene, slik at jeg kan ta dem av og på. Jeg hadde ikke undersøkt noe vedrørende fasetter før jeg fikk satt dem på. Jeg fulgte bare min norske tannleges anbefaling. Har sett ”make over”-programmer med folk som har fått satt på fasetter og syntes det har sett bra ut.

Etter at mine fasetter løsnet har jeg googlet ordet og lest litt om fasetter. Har blant annet lest at en ikke trenger bekymre seg for at de skal falle av, ettersom de er limt fast med kompositt og blitt en del av tannen.

Mitt første spørsmål er; Hvordan er det mulig at mine fasetter løsnet etter bare 2 uker? Når jeg tar dem av, er de helt glatte på innsiden og tennene er også helt glatte. Jeg ville trodd at man kunne se/kjenne rester av kompositt både på fasetter og tenner. Min mistanke er at det kun er limt med kompositt rundt fasettene og på baksiden av tennene. Det er klumper nederst på baksiden av tennene og mellomrommet mellom fortennene har vært limt igjen.

Lurer på hvordan utformingen av fasetter skal være? Mine virker for tykke da det ser ut til at tennene er blitt tykkere og de bygger utover. Dette gjør faktisk at overleppen min ser annerledes ut nå. De er også laget ca 2 med mer lengre enn mine virkelige tenner. Tennene ved siden av hovedfortennene er derfor laget skarpt skrå. Skal fasettene være utformet slik at de dekker både fremsiden, litt på sidene, undersiden og litt av baksiden? Har sett bilde/tegning av fasett på tann og der så det ut til at den kun skal dekke fremsiden, muligens undersiden.

Jeg synes det er ubehagelig når tennene er blitt tykkere og har klumper/humper på baksiden. I mitt tilfelle var hensikten med fasettene å beskytte pga sprekker i tennene, ikke å endre størrelse eller tette store mellomrom. Hvis det er mulig at fasetter kan løsne, er det da normalt at hvis man tar dem av så kjennes en vanvittig vond lukt og en enormt vond smak i munnen? Da jeg tok mine av luktet det rett og slett råttent og det smakte så vondt at jeg var nære ved å spy. Har lest at fasetter kan bli noe misfarget etter noen år/lengre tid. Er det normalt at de etter 4 uker er blitt ganske gule, spesielt i kantene? Dette gjelder både fasettene i porselen og i kompositt.

Vel røyker jeg og drikker cola, men jeg hadde trodd det ville ta lengre tid før missfarging. Kroner satt inn samtidig er ikke blitt misfarget. Skal tilbake til Tyrkia nå på fredag, men jeg er litt skeptisk til denne tannlegens arbeid. Ønsker derfor å høre en annen tannleges meninger. Håper på svar og snarlig tilbakemelding.


På forhånd takk

Hilsen Anette


Kjære Anette!


Dessverre er det flere og flere nordmenn som faller for fristelsen å gjøre tannbehandling i utlandet. Problemet er at kvaliteten på arbeidet i de fleste søreuropeske land er mye lavere enn hva vi har her i Norge.


Som pasient har du gode rettigheter her i Norge men dette gjelder ikke for pasienter som får sin behandling i utlandet. Vi hører stadig om folk som har vært på tannbehandlingsreise hvor de har fått flere kroner og fasetter som er av dårlig kvalitet. Vi har nettopp fått en pasient som trenger å skifte alle sine kroner som er satt i utlandet. Det er ekstra kostnader på flere titusener av kroner.

Når jeg har sagt dette bør jeg legge til at enkelte pasienter får bra behandling i utlandet men vi kan ikke gi noen garanti til pasienter om tannbehadling i utlandet eller komme med noen anbefalinger angående tannleger og tannlegearbeid i utlandet.

Pasienter gjør slike behandlinger på eget ensvar og må vurdere nøye hvem de går til og må ha godt kjennskap til tannlegen. Vi fraråder allikevel pasienter fra å dra til tannleger i utlandet.

Når det gjelder dine fasetter vil jeg si at det er veldig rart at de har feilet etter to uker. Jeg anbefaler at du tar dem med deg til en tannlege og får dem sjekket. Forhåpentligvis er de gode nok til å bli resementert.

Du stiller en del spørsmål angående utforming av dine fasetter. Det er ikke bare utformingen som kan være et problem. Det er mange ting som kan gå galt underveis som kan resultere i et dårlig arbeid. Alt fra preparering av tenner til avtrykktaking og fremstilling av midlertidig krone er viktige prosedyrer som må tannlegen være i stand til å utføre på best mulig måte. Videre må tannteknikeren lage kronene tilnærmet i naturlig størrelse og form og i tillegg må kronene passe godt på plass.

Når en fasett har løsnet vil den fort bli misfarget. Jeg renger med at du må få nye fasetter her i Norge.

Den onde lukten kommer av at sementen har feilet og bakterier samler seg under kronen.

Jeg håper at det ordner seg uten store kostnader.


Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian
Top


× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...