Spør tannlegen - besvarte spørsmål>

Spør tannlegen - besvarelser

Barn med flere melketenner som har karies

Hei

Jeg har en gutt på 3,5 år. Ved kontroll hos tannlegen ble det oppdaget at han har hull i nesten alle tenner. Kun 4 av 20 som ikke har hull.

Ble sendt til spesialist som sier han må trekke alle tenner i overkjeven og muligens to i underkjeven. Blir da i narkose på sykehus.

Mitt spørsmål er:

Hvilke langtidseffekter vil dette gi barnet mtp språkutvikling, frambrudd av nye tenner samt at han i praksis vil være uten tenner en periode mellom permantente tenner dukker fram. Jeg tenker også at han vil ha store problemer med å spise mat og frykter underernæring.

Finnes det en form for tannprotese han kan ha?
Vi foreldre synes at tannlegen burde vurdere å legge fyllinger i tennene mn det er visst ikke vanlig i melketenner, stemmer det?

Til sist: er det ikke farlig å trekke så mange tenner på en gang? Kan det være fare for sjokk/ forblødning etc?

Finnes det tannklinikker privet som behandler barn, jeg føler at det også dreier seg om dårlig kommuneøkonomi og at man ikke iverksetter kostbare prosedyrer for melketenner.

Bor i oslo og årsak til de ødelagte tennene er langvarig amming. Han har bokstavelig talt sovet med brystet i munnen gjennom hele natta fram til han ble 3 år, da det var eneste måten å få han til å sove på.

Sara


Kjære Sara!

Det høres ut som din sønn har stor grad av karies på de fleste tenner. Melketenner er noe svakere enn permanente tenner og de kan lett få store karies angrep dersom dieten er ikke riktig. I slike tilfeller kan karies gå dypt mot nerven og dessverre er det lite man kan gjøre for å redde slike tenner.

Når nerven på en tann er eksponert pga karies må man enten gjøre en rotfylling eller trekke tannen. Det er meget sjelden at tannleger tilbyr å gjøre rotfylling på melketenner. En rotfylling kan ta opp til en time. Det kan gjøres i tilfeller hvor pasienten er voksen nok og melketannen er viktig å bevare men i dette tilfellet med tanke på pasientens alder og antall tenner som eventuelt må rotfylles er det å fraråde.

Når det gjelder språkutviklingen hos din sønn kan jeg forsikre deg at han vil ikke ha noe problem å uttrykke lyd og ord. Tungen og munnen er meget tilpassningsdyktige og pasienter uten tenner kan lett snakke og kommunisere. Senere når han får sine permanenter tenner kan han igjen tilpasse seg de nye forhold og vil kunne prate uten problem.

Når det gjelder spising kan det være noe vanskelig men ikke umulig for ham. Underernæring vil ikke skje fordi mye av de viktige næringsstoffer kan finnes i mat som er lett å tygge eller spise uten å tygge som grøt.

Vi lager ikke protese til barn som har mistet mange tenner. Dette er ikke mulig fordi barnets ansikt vokser stadig og blir større for hver måned. Noe betyr at en protese i dag vil ikke passe i kjeven om 2 måneder.

Spesialisten som har anbefalt å trekke tennene er helt sikkert meget dyktig og kan trekke flere tenner i en og samme seanse. Grunnen til at flere tenner må trekkes samtidig er at det er uheldig å ha folk i full narkose flere ganger innen kort periode. Derfor velger spesialisten å trekke alle tenner når barnet er først i full narkose. På denne måten unngår de å påføre sønnen din unødvendig belastning som en narkose innebærer.

Hvis sønnen din var voksen og ikke trengte narkose kunne man tenke seg å trekke tennene i flere seanser.

Blødforgiftning vil ikke skje fordi sykehusene har gode rutiner på slike prosedyrer. Vanligvis får pasienten en god dose med antibiotika før et slikt inngrep.

Jeg anbefaler at du snakker med skoletannlegen angående dine bekymringer.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

Top


× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...