Notice: session_start(): Ignoring session_start() because a session is already active in /home/4/p/prestestientannl/www/svar_fra_tannlegen.php on line 17

Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 207 ratings)

Hva skal jeg gjøre med en symptomfri rotrest?

  /   0 Kommentarer

Hei!

Lurer på hva som er best hvis en pasient har rotrest igjen i munnen. Den er rotfylt og er symptomfri. Hva vil være den beste behandlingen? å trekke rotresten eller la den være?

Tannlegestudent

Kjære Tannlegestudent!

Først må du undersøke om rotfyllingen har vært tett okklusalt. Dersom det har ligget 1 mm med IRM på toppen av rotfyllingen er den fortsatt en god rotfylling.
Dersom rotfyllingen har vært eksponert for orale bakterier må rotfyllingen revideres. Dette er uavhengig av om det er symptomfri tann. Dersom du finner apikal oppklaring eller pasienten har hatt symptomer som smerte eller hevelse er det nødvendig med en revisjon.
I neste omgang må du finne ut hvor viktig er tannen. Er tannen en front tann til og med en 5er er den en viktig tann både med tanke på funksjonalitet og estetikk. Da må du prøve å redde denne rotresten ved å gjøre en revisjon av rotfyllingen.
Alternativ når du trekker tannen er bro eller implantat. Begge behanldingene er mye mer kostbare for pasienten og langtids prognosen for en bro må taes i betraktning når du velger en bro.
Nabo tennene er også viktig å ta i betraktning. Dersom pasienten har intakte og sunne nabo tenner ville jeg ikke velge bro. Siden nabotennene vil få en varig skade når du preparer dem som pilar i en bro. Da ville jeg heller valgt implantat.
Å kunne redde tannen er avhengig av hvor sterk og sunn er denne rotresten. Dersom roten har god lengde helst over 14mm og har ingen karies er det å foretrekke å gjøre en rotfylling og sette på en komposipost stift.
Dersom du har veldig kort rot er det fare for at du har ikke nok retensjon for en stift og krone.
Du må huske at dette må diskuteres med pasienten. Du må minne pasienten på at prognosen for en rotrest er dårligere enn en tann. Dersom pasienten aksepterer kostnaden ved å redde tannen vil det være å foretrekke å bevare roten så lenge det lar seg gjøre. En lengde på 14 mm er ønskelig fordi stiften skal helst være 10 mm lang og en rotfylling på 3-4 mm er nok for å kunne tette den apikale delen av roten.
Jeg mener personlig at dersom man har en god teknikk og kan redde en rot er det å foretrekke fremfor en bro.
Problemet med implantater er at dersom tannkjøttet trekker seg ned og forbi gjengene er da helt umlig å holde dem rene. I privat praksis treffer vi veldig ofte på implantater hvor taggene er blitt eksponerte og plakk og bakterieansamlig rundt implantaten er uunngåelig og det er nesten umulig å rense dem. Pasienten vil få perimplantitt og mister dem etter hvert.
Du må huske at hvis pasienten røyker er dette en kontra indikasjon for implantat behandling.

Derfor hvis du kan redde en rotrest må du prøve det først før du bestemmer å tilby alternativ behandling.

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top

× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...