Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 207 ratings)

Munntørrhet

torsdag - 14 juni, 2018

Hei!


Jeg plages av Hyposalivasjon/ munntørrhet grunnet medisinbruk. Jeg har gått på faste medisiner de siste 3-4 årene som har gitt meg veldig munntørrhet. Dette har ført til at jeg idag sliter med karies og skadet på tennene iflg av dette. Jeg har hatt forskjellige tannbehandlinger de siste årene, og det jeg stusser over og som jeg synes er uklart er hvordan den enkelte tannlege trekker fra Helfo refusjon eller ikke. Jeg har dokumentasjon fra min lege på at jeg går på faste medisiner som gir munntørrhet, og det er klare bevis på at jeg sliter med dette, det merkes ved språk, tungen sitter fast i munnen, jeg kan lespe og har ukontrollert spytt, smatter. Jeg ønsker å komme til en tannlege som ser på dette på en skikkelig måte, som tar meg imot og som kan vurderer mine nåværende tannproblemer på alvor. Hvordan kan man dokumentere dette annet enn ved medisinbruk, og synlige tegn. Jeg synes dette er utrolig frustrerende, da jeg samtidig med å komme til tannlegen med skade på tenner, sprekker, karies og annet, får beskjed om at de ser at jeg har god tannhygiene. Noe jeg har, pusser, bruker tanntråd, og flour, og har så og si 0 plakk. Jeg hadde ønsket meg ett regelverk som var lett forstålig og en tannlege som tar meg på alvor. Hvordan går jeg frem?!

Jeg bor i Oslo.

Hei,

Det er opp til hver enkelt tannlege å vurdere om du har krav på støtte. Til dette trenger man tilstrekkling info og dokumentasjon for å kunne forsvare hvorfor du eventuelt har krav på refusjon. Selv om man bruker medikamenter som gir munntørhhet, og føler seg munntørr, er ikke dette enbetydende me at man får støtte. Man må i tillegg ha en forhøyet kariesaktivitet (sprekker i tenne uten karies har feks ikke noe med medisinbruk å gjøre) over en periodes observasjon.

Dette er regelverket fra HELFO for pasienter med munntørrhet, her må det være tydelig at du utfyller alle kravene fra HELFO for å få støtte:


Hyposalivasjon: Det ytes stønad til tannbehandling i de tilfeller der behandler kan påvise at hyposalivasjon har medført økt kariesaktivitet, og at dette har ført til skade på tenner med vesentlig forringelse av tannhelsen. Stønad ytes kun i de tilfeller der det foreligger dokumentasjon på hyposalivasjon over tid, minimum ett år.

Legemidler er den vanligste årsaken til munntørrhet. Bruk av legemiddel som potensielt kan gi munntørrhet er imidlertid ikke tilstrekkelig dokumentasjon for å få stønad etter denne bestemmelsen.

Hyposalivasjon skal dokumenteres i journal ved kliniske funn som underbygger at personen har tilstanden, og at dette har medført økt kariesaktivitet. Unntak fra observasjonstiden på ett år kan gjøres der det foreligger svært forhøyet kariesaktivitet og dersom verdiene for ustimulert saliva patologiske. Stønad ytes fortrinnsvis til konserverende (fyllinger) tannbehandling for påførte kariesskader. 

Med vennlig hilsen
Prestestien Tannlegepraksis


× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...