Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 207 ratings)

Hvordan skal jeg finne kanalene ved endodonti?

tirsdag - 19 juni, 2018

Hei!

Jeg er en "fersk" tannlege og lurte på om du har noen tips for rotfylling av 2.molarer i underkjeven. Jeg blir veldig fort forvirret av hvor kanalene ligger, og veldig redd for perforasjon da dette har skjedd tidligere i studietiden

Nylig tannlege

Kjære Kollega!

Jeg kan si at det er vanskelig med en god kavumprep. Men faktisk en god kavumprep er veldig vikig for videre arbeid. Du kan lykkes veldig bra dersom du trener på kavumprep.
Det første er at du må studere nøye pre op rtg. Du må se hvor kanalene ligger i forhold til kuspene. Fordi du vil bare se kuspene klinisk og du må bruke dem som referanse når du borer for å finne kanalene.
Videre må du prøve å estimere dybden fra kuspene og frem til taket på pulpakammeret. Prøv å bruke et sylinder bor som er like lang og begyn med å bore mot taket på pulpakammeret. Man føler at man går gjennom taket når det blir lettere å bore da har man gått gjennom taket på pulpakammeret.
Ta alltid et rtg underveis for å sjekke hvor du har boret. Perforasjon skjer enten i furkasjonen eller man borer for mesialt og treffer den mesiale veggen. Hvis du tar kontroll røntgen vil du unngå begge disse problemer.
Finansier lupebriller med lys. Det er enormt hjelp i dem. Selv om du er ung og har godt syn vil en slik hjelpemiddel hjelpe deg veldig mye.
Når du har gått gjennom taket på pulpakammeret bytt til et blått vinkelstykket og sett på en rosenbor stor størrelse. Størrelse 18 med lang hals og prøv og ekskavere all nervevev og blod vekk fra orifix.
Når du bruker rosenbor må du først se kanalinngangene før du kjører rosenbor over dem. Når du har fjernet taket kan du alltid bruke sonde for å lete etter kanalinngangene.
Problemet er når kanalinngangene er veldig småe og man kan tro å ikke ha funnet dem og borer videre for å finne dem da skjer perforasjon. Når du har boret i dybden langt nok må du enten finne kanalene ved hjelp av sonde og lupebriller eller må du ta kontroll rtg for å se om du leter på rikig plass eller har du gått forbi orifix.
Største problemet når tannleger preparere bunnen av kaviteten er at de bruker en lang sylinderbor som skaper groper og furer i bunnen av kaviteten og det gjør det vanskelig å finne kanalinngangene. Bruk en stor rosenbor som kan gjøre bunnen glatt da vil bare kanalinngangene kunne sonderes.
Når du har sondert dem bruk minste fil og se om du kommer helt ned i kanalen eller ikke. Dersom du klarer å file ned kan du da ta i bruk en speseil bor som utvider orifix.
Erfaring vil gjøre deg til en master i endodonti. Dessverre du må gjøre noen feil før du blir erfaren.
Du kan ta noen kurs men  ikke vær redd alle gjør feil. Så lenge du gjøre alt i følge boken og tar deg god tid vil det som regel gå veldig bra. Men husk å kjøpe lupebriller med lys. Dette har hjulpet meg enormt.

Lykke til med yrkeskarriere

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian


× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...