Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 207 ratings)

Jeg får tannstein selv om jeg børster veldig godt.

søndag - 13 januar, 2019
Hei,

Jeg ser ut til å være veldig plaget av tannstein og har noen spørsmål rundt dette. Var hos tannlegen for ca 6 mnd siden, dette var første gang på en god stund så har vært litt for dårlig til å oppsøke tannlege tidligere.

Fyller 29 år i år og selv om tennene mine ikke er de peneste, har hatt tannregulering som ikke har gitt så alt for god effekt så tennene har for det meste sklidd tilbake så ting er ikke så symmetrien er ikke helt på plass og det er endel hakk osv i emaljen her og der så har jeg aldri hatt hull i tennene og tannlegen var veldig fornøyd med tennene når jeg var der for 6 mnd siden.

Det meste går på kosmetiske ting som misfarge, spesielt på de to fortennene i øvre rad etter en skade da jeg var barn. Men helsetilstanden var visstnok tipp-topp og fremdeles ingen hull og ingen tegn til påbegynte hull.

Hadde dog mye tannstein og det var mye av grunnen til at jeg følte jeg måtte dra til tannlegen også. Tennene på midten både oppe og nede var mer eller mindre "spist opp" av tannstein på baksiden, og de to mindre på nedre rad hadde også fått temmelig mye tannstein på forsiden.

Hovedproblemet for min del med dette, sånn rent bortsett fra at det ikke ser så bra ut er at du føler at jeg aldri føler at tennene blir rene. Selv rett etter tannpuss så føles det som du har et skittent belegg over tennene når det er så mye tannstein. Og det gir en fryktelig dårlig smak og mye vond ånde så jeg føler tennene må pusses minst tre ganger om dagen.Problemet jeg har nå er at bare 6 mnd etter forrige besøk hos tannlegen hvor jeg fikk fjernet alt av tannstein så er nesten alt tilbake igjen. Føler jeg har temmelig god tannhygiene, pusser 2-2,5 min morgen og kveld hver dag med elektrisk tannbørste. Har i nyere tid også blitt relativt flink til å benytte tanntråd og jeg benytter fluormunnskyll noen dager i uka.

Har mer eller mindre nøyaktig samme rutine som kona som ikke har tegn til tannstein. Føler det må være noe alvorlig galt jeg gjør her når jeg klarer å ende opp med såpass mye tannstein på bare 6 mnd? Føler nesten at jeg må ta en ny tur til tannlegen 6 mnd før tiden for å få det fjernet igjen.

Hva er det jeg gjør som skaper så stor mengder med tannstein på så kort tid? Har ellers ingen plager, og tannsteinen skaper jo heller ingen plager annet enn utseende, manglende rennhetsfølelse i munnen og dårlig ånde.


Mvh Thomas
Kjære Thomas!

Det kan være flere grunner bak som kan forårsake dannelse av tannstein selv om de er blitt renset for 6 måneder siden.
Flere forhold spiller inn og jeg vil forklare dem. Jeg har ikke undersøkt deg klinisk og derfor kan ikke gi deg din diagnose.
For det første når bakterier danner en film/plakk på en tann forandrer de overflaten til tannen. Det skjer noe kjemisk reaksjon hvor bakteriene klarer lettere å feste seg til overflaten. Derfor er det viktig når man først fjerner tannstein så må man pusse over med pimpstein eller ved hjelp av andre salter som kan ødelegge de kjemiske bindingene slik at overflaten ikke tar til seg bakterier.
Overflatene skal helst være godt polert etter tannrens.
Bakterier klarer å feste seg på overflater hvor det er vanskelig å komme til med tannkost. Spesielt mellom tenner er ofte lite renset av pasienten. En god hygiene vil derfor inkludere tanntråd og interdental børste og annet middel for å rense godt mellom tenner.
Videre kan det være at du er litt munntørr og derfor vil overflatene lettere ta til seg plakk og senere tannstein.
Du nevner ingenting om du røyker eller ikke. Som regel får røykere mer tannstein enn andre folk.
Matvaner kan også spille en rolle i oppbygging av tannstein. Folk som spiser grønnsaker og frukt får i mindre grad tannstein. Spesielt harde frukt og grønnsaker som gulerøtter kan hjelpe å holde tenner rene. 
Vi opplever også hos våre pasienter at vi renser tenner for dem men de kommer tilbake etter seks måneder og tannstein har igjen lagt seg på samme plasser. Spesielt gjelder det i baksiden av underkjeven front tenner.
God hygiene og bruk av interdental børste kan hjelpe i stor grad slike pasienter.


Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian

 

Still ditt spørsmål
× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...