Spør tannlegen - besvarelser

4.5 out of 5 (based on 207 ratings)

Jeg har munntørrhet og jeg vil ha refusjon for min behanlding

onsdag - 3 april, 2019
Hei! 

Har i en årrekke slitt med hyposalivasjon, bruker medisiner som gir munntørrhet. Hyposalivasjon er bekreftet via flere salviaprøver. Følgende av munntørrheten er et tannsett full av karies, tenne består av masse fyllinger. Det er foretatt rotfyllinger og kronebehandling av ti tenner som følge av dette. Jeg hadde refusjonsordning hos min tidligere tannlege. Så fikk jeg en ny tannlege, da min forrige døde. Den nye nekter å gi refusjon, tiltross for at salviaprøvene er de samme som før. I to år har det holdt seg noenlunde stabilt, men nå er det hull i to tenner med tre flater på begge. Det setter seg stadig karies i fyllingene. Tre tenner må rotfylles, og en rotfylt tann måtte trekkes etter ny betennelse. Sånn jeg tolker regelverket har jeg rett på refusjon pga hyposalivasjon. Hvordan bør jeg gå frem for å få denne rettigheten, når tannlegen ikke er enig?

Hyposalivasjon og refusjon!

Kjære Hyposalivasjon!

Regelen for å gi refusjon til pasienter med muntørrhet er enten de på undersøkelsestidspunktet må ha tilstanden eller ha vært til observasjon hos tannlegen gjennom flere år hvor tannlegen kan sammenlikne kariesaktiviteten hos vedkommende over flere år.

I dette tilfellet kan ikke den nye tannlegen ta standpunkt i forhold til kariesaktivitet over flere år siden du har nettopp startet hos ham.
Da må han ta utgangspunktet i nåværende klinsike funn. 

Det betyr han må finne flere tenner med karies og samtidig må ta spyttprøve. 
Spytttesten må bekrefte lav spyttproduksjon. Tidligere var det noe høyere mengde som var akseptert av HELFO som grunnlag men nå har de halvert mengden. Noe betyr de har strammet inn på regelverket. 
Mengden på ustimulert saliva skal være under 0.1 ml per minutt. Dette er forsvinnende lite. 
Men dette alene er ikke nok da enkelte pasienter har lært og spytte for lite ved prøvetaking slik at testen blir misvisende lite. 
Dette er  noe HELFO er klar over og derfor krever de flere kliniske bevis fra tannlegen. 
Blant annet må pasienten ha blant annet fissurert tunge og at speil henger på kinn og sår i munnvinkene dette og andre kliniske funn kan underbygge saken. Dette er noe tannlegen kan se og må ta kliniske bilder for å kunne bevise overfor HELFO at tilstanden eksisterer. 

Videre karies må være helst ring karies og eller i store mengder som har oppstått i løpet av kort tid.

HELFO har i det siste begynt å kreve tilbake penger fra tannlegene fordi de mener at tannlegene har gitt refusjon uten tilstrekkelig grunnlag. 

En slik holdning hos HELFO har medført at tannlegene er vedlig påpasselige med å gi pasientene refusjon.

Du kan ta kontakt med en annen tannlege og be om en vurdering. Dersom den andre tannlegen er også av samme oppfatning da er det ikke grunnlag å gi deg noe refusjon under innslagspunkt 10 i folketrygd boken. 

Med vennlig hilsen

Tannlege Kawa Kavian. 

 

Still ditt spørsmål
× Husk at du alltid må til en undersøkelse for å få en riktig vurdering og et presist svar. Du skal ta for gitt at et svar på internett kan være feil for deg, selv om det er korrekt generelt. Dette er ikke helsehjelp, men vennskapelig råd basert på innsender sin beskrivelse.

Spør tannlegen

Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...