//
Tanntrekkiing akutt tannbehandling i Bergen

Tanntrekking / Ekstraksjon

Tanntrekking, også kjent som ekstraksjon av tenner, er en odontologisk prosedyre der en tann fjernes fra tannkjøttet og kjevebeinet. Dette inngrepet utføres vanligvis når en tann er alvorlig skadet, infisert, skjev eller ikke har tilstrekkelig plass til å vokse normalt. Mens tanntrekking er en vanlig prosedyre, er det viktig å forstå både årsakene til hvorfor det kan være nødvendig og de potensielle risikoene som er knyttet til det.

Årsaker til tanntrekking:


Karies og tannråte:
En av de vanligste årsakene til tanntrekking er alvorlig karies eller tannråte. Når karies ikke behandles i tide, kan det føre til betydelig skade på tannens struktur, og i noen tilfeller kan det være nødvendig å fjerne tannen for å forhindre ytterligere spredning av infeksjonen.

Tannkjøttsykdom:
Avansert tannkjøttsykdom kan føre til skade på tannens støttevev og bein, noe som kan gjøre tannen løs. I slike tilfeller kan det være nødvendig å fjerne tannen for å bevare den omkringliggende tannkjøtt- og beinstrukturen.

Skade eller traumer:
Ulykker eller skader kan føre til alvorlige skader på tennene som ikke kan behandles eller repareres. I disse tilfellene kan tanntrekking være nødvendig for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Tannfeil og overbefolkning:
Noen ganger har en person ikke tilstrekkelig plass i munnen til alle tennene. Dette kan føre til skjeve tenner eller problemer med tyggefunksjonen. For å rette opp dette kan tanntrekking være nødvendig før en ortodontisk behandling for å oppnå et sunnere bitt.

Prosedyre


Forundersøkelse:
Før selve tanntrekkingen vil tannlegen utføre en grundig undersøkelse av tannen og røntgenbilder for å vurdere tilstanden til tannen og om det er behov for å trekke den.

Anestesi/bedøvelse:
Før prosedyren starter, vil tannlegen administrere lokalbedøvelse rundt det berørte området for å sikre at pasienten ikke føler smerte under inngrepet.

Selve tanntrekkingen:
Når bedøvelsen har begynt å virke, vil tannlegen bruke spesialiserte instrumenter for å løsne tannen forsiktig fra tannkjøttet og kjevebenet. Avhengig av tannens tilstand, kan det være nødvendig med små kutt i tannkjøttet for å få tilgang til tannen. Deretter trekkes tannen ut ved hjelp av tannlegepinsett eller lignende verktøy.

Suturering og instruksjoner:
Etter at tannen er fjernet, kan det være nødvendig å sy sammen såret. Tannlegen vil gi pasienten instruksjoner for etterbehandling, inkludert hvordan man skal ta vare på området og hvilke smertestillende midler som kan brukes.

Etterbehandling:
Pasienten kan forvente litt blødning i de første timene etter inngrepet. Isposer kan brukes eksternt for å redusere hevelse, og det anbefales vanligvis å unngå å skylle munnen hardt eller spise varm mat den første dagen etter tanntrekkingen.

Alternativ behandling:


I noen tilfeller kan alternative behandlingsmetoder vurderes avhengig av situasjonen.

Rotfylling:
Hvis tannen er skadet på grunn av karies eller infeksjon, kan rotfylling være et alternativ til tanntrekking. Dette innebærer fjerning av infisert vev fra innsiden av tannen og fylling av hulrommet med en spesiell fylling.

Ortodontisk behandling:
Hvis tannen er trukket på grunn av plassmangel eller feilstilling, kan ortodontisk behandling være et alternativ. Dette kan innebære bruk av tannregulering eller andre ortodontiske apparater for å flytte tennene og skape tilstrekkelig plass i munnen.

Tannimplantater eller broer:
Etter tanntrekking kan det være mulig å erstatte den fjernede tannen med et tannimplantat eller en tannbro. Dette kan være et alternativ for å gjenopprette funksjonen og estetikken til tannrekken.

Det er viktig å diskutere alle tilgjengelige alternativer og deres fordeler og ulemper med tannlegen for å ta en informert beslutning om den beste behandlingen for den enkelte pasienten.

Risikoer ved tanntrekking:

Smerte og ubehag:
Umiddelbart etter prosedyren kan det oppstå smerte, hevelse og ubehag rundt det trukne området. Dette kan vanligvis lindres med reseptfrie smertestillende midler og ispakninger.

Infeksjon:
Enhver form for kirurgisk inngrep øker risikoen for infeksjon. Det er viktig å følge tannlegens instruksjoner om oral hygiene og ta foreskrevne antibiotika for å forhindre infeksjon.

Blødning og blåmerker:
Noe blødning er vanlig etter tanntrekking. Imidlertid kan overdreven blødning eller utvikling av blåmerker på huden oppstå og bør rapporteres til tannlegen.

Nærliggende skader:
Det er en liten risiko for skade på nærliggende tenner, tannkjøtt eller kjeveben under prosedyren.Legelisten-anmeldelser

Den beste tannlegen jeg noen gang har vært hos!


Fantastisk dyktig tannlege!. Jeg har tannlegeskrekk til de grader..., ikke vært innom noen tannlege på mange, mange år. Fikk høre om Kawa grunnet betennelse i tannkjøttet og for en fantastisk tannlege, han er helt utrolig. Behagelig, forteller alltid i forkant hva han skal gjøre. Jobber kjapt.

Les mer...

Fantastisk!


Veldig flink og omsorgsfull tannlege. Forklarer og er effektiv. Beste tannlegen jeg har vært borti! Selv med utpreget tannlegeskrekk er det overkommelig. Lett å få time, kort ventetid :-)

Les mer...

Tannlegen i mitt liv


Jeg mener det, en bedre tannlegepraksis tror jeg neppe finnes. Kom til Kawa med knekt tann etter å gått med en midlertidig fylling etter rotfylling (ikke fullført, grunnet tannlegeskrekk). Etter det har det vært mange besøk, da jeg hadde ekstremt mange hull... Han jobber raskt og tar ALLTID hensyn til pasientens problem/ønsker. Nå har jeg null hull, og ved siste behandling lo jeg i tannlegestolen. At mannen er allergisk mot tannkrem, elsker sjokolade og har tannlegeskrekk gjør at han er alt annet enn en tradisjonell tannlege.

Les mer...

Google-anmeldelser

Patrizia Dagestad


Kawa er en fantastisk tannlege som virkelig fikk meg til å slappe av i stolen selv med ekstrem tannlege skrekk! Strålende fornøyd med hjelpen jeg har fått hos dem!

Les mer...

Elin Opsahl


Kawa Kavian er en fantastisk tannlege. Han forteller alltid hva han skal gjøre, jobber kjapt og effektivt. Anbefaler Prestestien tannlegepraksis på det sterkeste. Jeg har virkelig hatt tannlegeskrekk i maaaaange år, og har hatt mye vondt, men Kawa Kavian har virkelig tatt meg på alvor og tatt hensyn til dette (...)
Les mer...

Christian Stene


Beste tannlegen jeg noen gang har vært hos, Kawa tar seg virkelig god tid til sine pasienter og hører på de. Vil absolutt anbefale han til alle!

Les mer...

Facebook-anmeldelser

Linn Davidsen Weber


Verdens beste og flinkeste tannlege !! Anbefales på det sterkeste !! Var der i dag på akutt time, ble møtt av kjempe hyggelig personale og en super flink, grei og rolig tannlege som spør om en har det bra underveis og forteller hva han gjør. Hadde gjerne lagt inn 10 stjerner her hvis mulig.

Les mer...

Stian Jensen


Fantastisk opplevvelse selv for en med tannlege skrekk vil anbefale dette stedet på det varmeste

Les mer...

Anita Olsen Lunde


Jeg syntes de er veldig flink der, jeg har tannlegeskrekk men fant min tannlege der som jeg stoler 100% på som klarer å få meg til å slappe av selvom jeg fortsatt er redd. Er super fornøyd med tannlegen og alle som jobber der, anbefales på det sterkeste til alle

Les mer...